Procesory | Grafické karty | Základní desky

MSI bude u desek podporovat Resizable BAR s procesory od Intelu, AMD a kompatibilita bude i s grafikami od Nvidie

Při uvedení desktopových procesorů série Ryzen 5000 se AMD pochlubilo novou technologií Smart Access Memory, která díky kombinaci těchto procesorů a nových grafických karet Radeon RX 6000 umožňuje celkem výrazně zvýšit výkon i o více než 10 %. Jak se ukázalo, technologie funguje na již schváleném standardu Resizable BAR, který umožňuje to, že má procesor přístup k celé paměti na grafické kartě, nikoli jen k malé části.

Velmi krátce po uvedení se k chystané implementaci přihlásily i Intel a Nvidia, stále však nebylo jasné, jak to bude s kompatibilitou, jaký hardware bude možné tímto způsobem propojit a podobně.

MSI-Resizable-BAR-motherboards.png

Bližší náznaky odhaluje nové oznámení společnosti MSI, která zveřejnila detaily o kompatibilitě v rámci vlastních základních desek. Dle výpisu podporovaných čipsetů se s podporou Resizable BAR setkáme u Intel čipsetů Z590, B560, H510, Z490, B460, H410, Z390, H370, B360 a H310, tedy i u poměrně starých kousků. V případě desek pro procesory AMD bude technologie funkční u čipsetů AMD TRX40, X570, B550, A520, X470 a B450.

MSI-Resizable-BAR-motherboards2.jpg
Nastavení v biosu základní desky od MSI

MSI navíc potvrdilo, že Resizable BAR bude funkční i s grafikami GeForce RTX 3000 od Nvidie v kombinaci s procesory od Intelu i AMD. Pro správnou funkčnost bude nutné mít nejen aktualizovaný bios, ale možná i vbios u grafických karet.

MSI-Resizable-BAR-motherboards3.jpg

Vzhledem k tomu, že technologie bude dostupné i na starších procesorech od Intelu, je otázkou, zda AMD také zajistí podporu pro starší modely, které nyní „Smart Memory Access“ nemají. Resizable Bar je ale každopádně jednoduchý softwarový krok ke zvýšení výkonu, takže se implementace dočkáme třeba i u notebooků.

Váš názor Další článek: Nový funkční hoverboard se vznáší nad zemí pomocí magnetů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,