MSI Bluetooth USB Dongle – praktické zkušenosti

Plánujete obohatit možnosti svého počítače o bezdrátové rozhraní Bluetooth? Řešení od MSI v podobě USB adaptéru je snadno dostupné, relativně laciné a pohodlné. Přinášíme vám zkušenosti s adaptérem výrobce známého spíše základními deskami.

Proč Bluetooth?

Související odkazy

Slovník
bluetooth
LAN
ovladač
port
sběrnice
USB
virtuální
Wi-Fi

Technologie Bluetooth je bezdrátovým rozhraním, které můžeme najít v mnoha mobilních zařízeních. Pracuje ve stejném frekvenčním spektru jako bezdrátové sítě Wi-Fi, tedy okolo 2,4 GHz, nicméně její účel je odlišný. Zatímco Wi-Fi je skutečně bezdrátovou sítí, která v mnoha ohledech kopíruje technologie známé z klasických metalických sítí typu LAN, účel Bluetooth je jiný. Původně byl tento systém navržen pro komunikaci mezi mobilními zařízeními.

Dnes je ale spektrum přístrojů podporujících Bluetooth velmi široké, můžeme se setkat s tiskárnami, multifunkčními zařízeními, přenosnými počítači i mobily a dalšími. Bluetooth umožňuje bezdrátový přenos dat o rychlosti v řádu stovek kilobitů na velmi malé vzdálenosti - řádově jednotek metrů. Místo, aby suploval síť, tak supluje spíše nepraktické propojovací kabely mezi jednotlivými přístroji.

Bluetooth via USB

Počítače PC většinou nejsou bezdrátovými adaptéry Bluetooth vybavovány. Vzácně se s příslušným standardem můžeme setkávat u některých základních desek, které jej mají integrován jako jednu z periferií. Není to ale pravidlem a s podporou tohoto standardu ve zkompletovaných počítačích běžných výrobců můžeme počítat jen u mála, ale většinou špičkových multimediálních modelů.

Pokud máme nějaké zařízení, které používá „modrozubé“ rozhraní, můžeme jej naučit komunikovat se stávajícím počítačem tak, že jej o příslušný adaptér dodatečně rozšíříme. Bluetooth adaptéry jsou na trhu od několika značek a v několika provedeních. Obvykle se nejedná o příliš drahé periferie a nejtypičtěji existují pro univerzální sběrnici USB. Pojďme se podívat na jeden z takových výrobků, MSI USB Dongle. Jaké jsou možnosti tohoto zařízení? A v čem spočívají jeho slabiny? Je dokonalé?

 

MSI USB Dongle * Detail zařízení

Říkejme tomu „řešení“

Bluetooth adaptér pro USB 1.1 je zabalený do úhledné krabičky, ve které se kromě něj skrývá ještě kompakt s ovladači, dvě multijazyčné příručky a šňůrka na krk. Ta, ač je jinak univerzální, slouží pro nošení samotného donglu a napojuje se k němu pomocí krytky. Samotný adaptér (dle názvosloví MSI se jedná o „palec“) připomíná maličkou USB klíčenku vskutku palcovitého tvaru vybavenou modrou signalizační diodou.

Ta ukazuje, kdy je bezdrátové rozhraní v provozu. Nápad s krytkou konektoru je v případě potřeby nošení adaptéru opravdu dobrý, nicméně, pokud jsme si klíčenku koupili, abychom ji měli připojenu v PC, příliš se neužije a pouze zvyšuje její cenu. Celek ale působí kompaktním - a co je pro mnohé důležité - i módním dojmem.

Zatímco jedna ze dvou, v provedení identických příruček, obsahuje návod na instalaci samotného adaptéru, druhá je určena speciálně majitelům mobilních telefonů Nokia NGage (alespoň dle popisu příručky). Ve skutečnosti ale jen rozšiřuje obsah první z nich, a byť jen mírně pokročilému uživateli nepřináší nic nového. Obě příručky jsou multijazyčné, v jejich nabídce nechybí čeština a jsou přehledné i rychlé.

Kam s ním?

Ještě dříve, než se pustíme do instalace bezdrátového rozhraní, si položme takřka nerudovskou otázku. USB Adaptér potřebuje jeden port USB 1.1 nebo 2.0. Klasické skříně PC mají příslušné pozice buďto vzadu (ať už ve výstupech základní desky, nebo v kartě patřičného řadiče), nebo vyvedené do přední části skříně. Vzhledem k tomu, že předpokládáme trvalé zapojení donglu, bychom jej umístili dozadu, protože porty v přední části skříně jsou obvykle využívány pro častěji odpojované periferie.

Bohužel, dosah donglu je udávaných deset metrů, při stínění překážkami pochopitelně méně (reálně jsme se v cihlovém domě dostali na šest, mimo něj na patnáct). A samotná skříň počítače, ležící pod stolem nebo na něm, je překážka, pokud se za ní nachází stěna nebo okno. V druhém případě navíc signál adaptéru chybí v místnosti, ale místo toho je dostupný mimo budovu, což představuje bezpečnostní riziko. Proto dejme přednost přední pozici, avšak pokud ji nemáte, můžete dongle umístit kamkoliv.

Instalace (skoro) v pořádku

Adaptér je primárně určen pro komunikaci mezi dvěma počítači. Prakticky ale může být použit pro práci s libovolným zařízením vybaveným rozhraním Bluetooth. Instalace (Windows XP) spočívá ve vložení CD a výběru patřičné položky z menu. Jakmile instalační program oznámí, že není vložen adaptér, učiníme tak. Následuje zavedení ovladačů, jejich konfigurace, spuštění programu pro oznamování činnosti Bluetooth a ukončení instalátoru.

V počítači je vytvořena položka „My Bluetooth places“, která slouží jako centrum pro obsluhu bezdrátových přístrojů a jejich služeb. Při prvním otevření je potřeba provést konfiguraci služeb, které budou na daném počítači pro Bluetooth přístroje dostupné. Jedná se například o sériový port, DialUp, prohlížení souborů na vzdáleném systému, přičemž nemusí jít nutně o PC, a třeba také hlasovou bránu. Ta nám umožní používat multimediální výbavu libovolného počítače v kombinaci s mobilním telefonem jako hlasité handsfree (je to velmi efektní záležitost).

 

Aplikace My Bluetooth Places * Informace o zařízení

Zde jsme však v případě MSI narazili na problém. Konfigurace služeb neproběhla tak, jak by měla. Některé v důsledku toho byly dostupné, zatímco jiné nikoliv, a docházelo ke zbytečným chybám, které by asi běžného uživatele odradily od používání donglu. Pomohlo až několikanásobné restartování počítače a nakonec přeinstalování ovladačů a kontrolního programu. Pak se ale adaptér začal chovat korektně a dobře reagoval dokonce i na přesunutí z jednoho USB portu do jiného, což je pro mnohá jiná zařízení nepříliš dobře stravitelná situace.

Funkce skoro bezproblémová

MSI USB Dongle byl primárně vytvořen pro komunikaci dvou PC. Proto je jeho software nastaven na tuto komunikaci a primárně jiný účel, který bude v našich podmínkách ale mnohonásobně častější, jako výchozí nebere. Přesto všechny funkce, které od něj očekáváme, fungují bezproblémově: od párování, tedy identifikace se zařízeními, s nimiž chceme pracovat, přes otevřenou, ale i zabezpečenou komunikaci, až po využívání služeb na bezdrátových zařízeních.

Spolupráce donglu s mobilními telefony Nokia je oficiálně testována, Ericssony fungují bez obtíží, stejně jako PDA z dílny společnosti PalmOne. Ačkoliv mnoho věcí lze provádět přímo z řídícího programu Bluetooth Places, přesto je velmi vhodné pro jednotlivá, zvláště pak mobilní zařízení používat specializované aplikace, které si s donglem obvykle bez potíží rozumějí.

Přesto však existuje zádrhel. Adaptér od MSI totiž není oficiálně podporován Microsoftem. To znamená, že je potřeba se spoléhat výhradně na jeho vlastní ovladače a že některé generické aplikace nemusejí fungovat, protože tyto ovladače sice generují všechny potřebné funkce pro práci s donglem, nicméně Bluetooth nezavádějí do vnitřních protokolů ve Windows. S tímto problémem jsme se setkali v aplikaci floAt’s Mobile Agent, ale naštěstí umožňovala jiný typ připojení (na virtuální sériový port).

Závěr aneb brát?

Pokud se rozhodnete obohatit možnosti svého PC o Bluetooth rozhraní a není vám líto o něco více než osmi set korun za adaptér od MSI, pak není důvod si jej nepořídit. Občasné problémy se softwarem a s instalací vám vynahradí jeho funkčnost a bundlovaná šňůrka na krk se dá využít i jinak. V každém případě se jedná o dobrý kousek hardwaru, kterému jeho hezkou image kazí jen detaily (například instalační manuál pro telefony Nokia, který radí přeskakovat chybová hlášení, aniž by říkal, co v nich vlastně je).

Diskuze (76) Další článek: Duhový servis hlásí snížení cen produktů Apple, mini bude za 19 000

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,