MS PhotoDraw 2000: čáry máry na počkání

Po původním MS PhotoDraw 2000 v anglické verzi, dodávaném s MS Office, přichází i lokalizovaná verze „2“.
David Řeháček: Po původním MS PhotoDraw 2000 v anglické verzi, dodávaném s MS Office, přichází i lokalizovaná verze „2“. Samozřejmě se stala součástí balíku MS Office, který tak učinil další krůček na cestě ke svému plnému počeštění (taková FrontPage je další „pán na holení“).

Velkou výhodou PhotoDraw oproti programům podobného zaměření pro všechny uživatele Office je velmi podobný styl ovládání, známé ikony, uspořádání menu … Poměrně brzy tak pochopíte velké množství funkcí i styl práce.

Nejenom lepší Paintbrush
Přece jen si dovolím alespoň krátce zmínit pár nejzajímavějších funkcí programu. K dispozici budete mít nepřeberné množství různých tvarů, klipartů, šablon aj. Kompletní sada grafických nástrojů umožňuje práci nejen s bitmapovými obrázky, ale nabízí i řadu vektorových operací, mnohé z nich byste u programu ani nečekali. Import, respektive otevírání již hotových souborů se neomezuje jen na klasické bitmapové formáty jako třeba TIFF, JPEG nebo GIF, perlou je import souborů PSD (PhotoShop), DXF nebo CDR (CorelDraw).

Zažil jsem ale i malé zklamání, když se mi žádný ze souborů z CorelDraw verze 9 neotevřel. Program tvrdil něco o nedostatku místa a nutnosti restartu, ale ani rozšíření paměti na 80 MB nepomohlo. Až poté, co jsem v Corelu obrázek uložil do starší verze formátu, se mi již soubor otevřít podařilo, ne však příliš šťastným způsobem.

Se soubory PSD Photoshopu jsem dopadl mnohem lépe, šly otevřít bez problémů, ale jen v barevném režimu RGB, se CMYKem si program neporadil. U otevíraných souborů PSD však program rozpozná i hladiny.

V dílně
Množství funkcí, dostupné v programu, podporuje tvrzení tvůrce, že se jedná o program s profesionálními funkcemi pro běžné uživatele. Vedle klasických nástrojů pro kreslení a úpravu bitmapové i vektorové grafiky nebo palety štětců máte k dispozici 200 předdefinovaných speciálních efektů – vodovky, křídy a textury. Všechny pracují s rozlišením obrázků, jejich vzhled je pak stejný jak při tisku, tak při vystavení třeba na webu.

Volba Otevřít ze stránky WWW vyvolá dialog pro adresu vybraného serveru a po jejím zadání se vám stránka natáhne do okna, kde načtete vybraný grafický prvek pouhým poklepáním. K dispozici je i možnost náhledu upravované grafiky přímo v okně prohlížeče.

Obrázky můžete z programu také přímo snímat skenerem nebo je stahovat z digitálního fotoaparátu.

Kancelářsky přítulný
Program se nesnaží proniknout mezi profesionální produkty, jakými jsou PhotoShop, CorelDraw nebo Illustrator. Tam by v žádném případě neuspěl, alespoň ne v této verzi; časem program jistě vyspěje a přidá i množství dalších funkcí.

Na druhou stranu osloví snad každého kancelářského uživatele, kterému poskytne víc možností, než by se dalo tušit. A proto – máte-li zálusk na tvorbu kvalitních grafických návrhů a nechcete se učit komplikované a poměrně drahé programy, máte nyní určitě kam sáhnout.

bitmapový kreslicí program
Microsoft PhotoDraw 2000 CZ
verze2
Zdroj: Microsoft
Telefon: (02) 61 19 71 11
Cena: 4 000 Kč vč. DPH
(upgrade 1 500 Kč)
Váš názor Další článek: Encarta 2000: vědomosti v novém hávu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,