MS Office 97 kontra 602proPC Standard

Diskuze čtenářů k článku

Pavel LUKAS  |  20. 04. 2001 18:48

Chtel bych jen sdelit, ze statni sprava nema penize, a tak software skoro zadarmo je vitany. Dale chci vsechny upozornit ze ve statni sprave se od osmdesatych let pouzival vyhradne textovy editor T602, ktery byl a jeste si myslim je na svoji dobu spickovy. Dnes v dobe WORDU a EXCELU mi zkonvertujte moji 10 letou praci v T602 do techto novych formatu. Pohorite. Novy Wintext z edice SUITE je jiz srovnatelny a hlavne pro obycejneho uzivatele, jako jsou "obycejne zenske" v kancelarich, policajti na ulici, hasici ci normalni lide je pritulny v tom, ze jeden program mu umozni precist a napsat dopis ve formatu, ktery potrebuje a nemusi mit nekolik konvektoru a viewru.
Ja osobne na WINTEXT nedam dopustit. Obycejny clovek, nevyuzije stejne vsechny moznosti, ktere nove produkty nabizeji.
Omlouvam se za Vase zdrzeni ale musite brat ohledy na obycejne lidi, kteri jsou vlastne "donuceni" pracovat s PC.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ivo Sedlacek  |  20. 04. 2001 18:48

Rad bych timto prispel do diskuze a to ne tim ze bych porovnal nabidku Software 602 a Microsoftu, pozastavil se nad nekolika body v recenzi (srovnani).

1. PowerPoint umožňuje prezentovat výroční zprávy, činnost úřadu, ministerstva a školy.

Opravdu si myslite, ze vsichni uzivatele textovych editoru potrebuji PowerPoint? Absolutne? Nestacily by pouze 1-2 licence na skolu/urad/cistici stanici? Pak at si je koupi. Proc si myslite ze je pro skolstvi PowerPoint tak dulezity, ba nepostradatelny?

2. Nové verze MS Office 2000 a Windows 2000 všechny uvedené argumenty několikrát znásobí ve prospěch MS. Vývoj u 602 je velice problematický a zaostává.

Srovnavat neco co neexistuje je znacne nekorektni. Jak vite co prinese pristi rok prave Software602?

3. V žádném případě nedojde ke snížení nákladů na nákup SW, protože převážná část subjektů SW MS používá v rámci programu Select

Hm, co to konkretne znamena - myslim ceny. Pekny nazev dokaze vymyslet kazdy.

4. „Jednotné zavedení SW 602“ přinese problémy při vstupu ČR do EU a struktur NATO. SW MS představuje celosvětový standard. Argumentace, že WinText bez problémů zvládne import dokumentů z Wordu je zcestný…

Jake problemy by to mohlo prinest? Stejne problemy prinese, pokud bude nekdo pracovat s starsi verzi MS Word pr. 95, protoze Word 97 si nim neumi korektne vymenovat data (konkretne: pokud mate v dokumentu Word 95 cislovane nadpisy, prevedete ho do Word 97 a zpet do Word 95 doplni se do nadpisu cisla a nadpis nebude cislovany - tzn pokud doprostred dokumentu pridate novy nadpis musite vsechny nadpisy rucne prepsat) Skutecne musime kazdy 2 rok vyhazovat pocitace a nakupovat novy hardware pro novy software, z ktereho navic vyuzivame to same co v tom predeslem)?

5. Plné nasazení SW MS umožní skutečné snížení počtu pracovníků v administrativě při plném využití schopností MS Office a OS W 98 a W NT až o 50 %. V případě 602 nelze hovořit o plné integraci informačního systém.

Dovolil bych si o tomto pochybovat. I kdyby tomu tak bylo pravdepodobne by museli byt uzivatele mnohem odvaznejsi a museli by toho o systemech MS vedet mnohem vice nez toho vi nyni. Pokud si ale uvedomime, ze pr. ve skolstvi jsou jedny z nejmensich platu, budou lide, kteri se nauci plne ovladat moznosti systemu odchazet do soukrome sfery, takze k snizeni poctu lidi muze dojit pouze za cenu neustaleho skoleni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel Mazár  |  20. 04. 2001 18:48

Važený pane Benda dovolil bych si mít několik poznámek

.z Vašeho příspěvku je vidno že jste odborníkem na MS produkty, to je ale bohužel vyjímka. Počítačová gramotnost je nízká a většina uživatelů je schopna pouze používat přesně naučeným zpusobem jednu aplikaci která řeší problematiku jejich pracovní náplně.


.porovnávat MS a 602 je tak asi o tom jako bych porovnával Oktavii a poslední model BMW - obojí jezdí po silnici, obojí má čtyři kola ale to je tak asi vše. Jestli chci jezdit autem zvážím na co jej potřebuji, kolik mám peněz a podle toho jak má inventura dopadne pořídím si Oktavii nebo to BMW.
Situace v tomto státě je však právě taková že bohužel většina řidičů nemá ani na tu Oktavii a koupí si možná jen Felicii. Bohužel u SW není tak vidět že je kradený...

Vaše srovnání jednotlivých produktů je velice zavádějící a řekl bych dokonce že možná v některých bodech nefér, ale zcela jistě je velice SUBJEKTIVNÍ. Ale chápu i já jsem konzervativní. Jako řidič a majitel BMW taky udělám vše proto abych nemusel přesednout.

Pracuji v oblasti SW služeb, našimi klienty nenjsou žádné velké firmy nebo státní správa ale právě Ti jednotliví uživatelé, malé firmz s 2 až 10 PC pro tyto uživatele je MS Office ohromný balík který jim především nažene v první chvíli strach a v této posvátné hrůze zůstávají až do té miry že se bojí neco zkusit protože "by se to mohlo pokazit"

Možná je to ode mne drzé ale zkuste se na balík SW od 602 podívat z tíé druhé strany a hledejte to pozitivní co v těchto produktech je a co dokonce není v MS Office.
.... a na závěr srovnávat WB602 a Acces je scestné, protože WB602 je SQl server s implementovaným SQL 2 a částečně 3 urovně, patří jinam než Acces a i když se Vám to asi nelíbí patří výš daleko výš.

Jinak zkuste si kopit za pár korun poslední číslo Chip (vyšlo 29.3.99) zde dostanete i CD s SW od 602 ve verzích o kterých se dnes mluví, pak budete muset korigovat své závěry o kompatibilitě atd.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Karel Obluk  |  20. 04. 2001 18:48

Nemyslím si, že by pan Benda srovnával BMW a Octavii - toto srovnání, podle mého, není možné použít. V oblasti SW snad více než jinde platí, že pořizovací cena je v zásadě ta menší část celkových nákladů - to k tomu rozdílu v cenách.
A pokud jde o schopnosti obou produktů - pokud skutečně SW602 má zmíňované vlastnosti (například nejednotnost ovládání produktů, malá provázanost aplikací a absence jednotného nástroje pro automatizaci - VBA nebo něčeho podobného), jsou peníze za takovýto produkt doslova vyhozeny oknem. Používat kancelářský SW znamená mít k dispozici nástroje, které mi skutečně usnadní veškerou práci - to není jen napsat tu dopis, tamhle fakturu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
KB  |  20. 04. 2001 18:48

Podívejte se prosím do Chipu 4/99, s.20, není to SW socialismus? Nebo námět pro dodržování pravidel hospodářské soutěže?
Každopádně přeji všem účastníkům fóra hezké Velikonoce a vymrskejte všechny holky bez ohledu na SW příslušnost.
KB

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
V. Cervinka  |  20. 04. 2001 18:48

Balík od 602 bohužel neznám, ale i produkty MS Office mají své háčky. Mám pocit, že MS se zastávají pouze Ti, kteří nikdy nic jiného neviděli.

P.S.
Na tento citát chci dodat jedno:
"MS Outlook 98 CZ s na nainstalovanou podporou serveru MS Exchange je z mého pohledu nejsilnější aplikace pro státní úřad a školství"
... asi Váš pohled nikdy nezavadil o Lotus Notes ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr J.  |  20. 04. 2001 18:48

Souhlasím s vámi.

Já v této diskuzi poukazoval na nevýhody MS Office97 (viz moje příspěvky nmíže) s tím že nejsou Office nejsou samospasitelné a už vůbec né vhodné ůplně na všechno.
Můj názor a pracovní filozofie je že Office jsou jen kancelářský balík a na specializované věci - rozpočet, databáze atd, má být specializovaný software. Co se databází týče např od Sybase.

Při srovnání jsem se ale držel jen dvojice MS Office97 a Software 602 a to proto, že jsem odpovídal a diskutoval hlavně s panem K. Bendou.

Proto jsem nezmínil Lotus Domino/Notes.
Lotus Domino/Notes 4.5 (a v anglické verzi 4.6) je naším hlavním komunikačním softwarem. Podotýkám že Salvation Army používá tento software celosvětově jako hlavní komunikační software, tedy ne jen tady v ČR.

A proto mohu jen souhlasit, že Outlook97/98 obstojí proti Lotusu Domino/Notes asi stejně jako WinTab proti Excelu. V tomto případě je ten velni slabší Outlook.

Petr J.

PS.: Jedinou nevýhodou je to, že softwary MS Office97 a Lotus Notes (a taky Smart Suite) jsou kompaktibilní, jen v určité (pro mne bohužel malé) míře.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  20. 04. 2001 18:48

na příspěvek pana Romana Kučery z ÚSISu, tedy orgánu, který za státní správu uzavírá smlouvu na dodávky software pro státní správu, objasňuje mnohé z oné zakázky:
http://zive.cpress.cz/forum/vypsat.asp?id=5086&list=0003&x=54&y=13

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Janoušek  |  20. 04. 2001 18:48

Mám jen malou poznámku k této vaší větě:

>>Drtivá většina studentů využívá aplikace MS, za několik let, co působím jako uživatel v IT jsem nedostal dokument v aplikaci 602<<

Jak můžete vědět že jste nedostal dokument v aplikaci 602?? Když já osobně něco například doma napíšu ve WinTextu tak si to ukládám ve formátu doc. A potom potom když si to mailnu do práce (nebo když to mailnu někomu) tak
to automaticky přebírá Word.
To znamená že se mi to zobrazí jako dokument Wordu, funguje to jako dokument Wordu a ten kdo neví, že jsem to doma psal v 602 toho ani nenapadne, že to původně nebyl Word.

Podotýkám, že mluvím o standardních doukumentech a ne o šablonách přecpaných makry.


Petr Janoušek

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
David Denig  |  20. 04. 2001 18:48

Pouzivam produkty S602 nekolik let a nemohu se s vasi kritikou ztotoznit. Zakladni omyl vasi kritiky je, ze se pozadujete, aby Wintext byl totez co Word, atd. Jde vsal o jine produkty, coz napovida i cena obou baliku. Kdybyste se nezameril na nesmysly, ktere pri bezne praci vyuzije malokdo, ale jen na skutecne nedostaky, mnoho by z vasi kritiky nezustalo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  20. 04. 2001 18:48

S dovolením, ony kritizované věci vůbec nejsou "nesmysly". Naopak se jedná o naprosto praktické funkce: chyby ve spellcheckeru znamenají, že se na spellchecker nemohu spolehnout. Velice obtížná editace tabulek znamená, že mě nezbývá než tabulky připravovat "na hotovo" v tabulkáči a pak je klipnout do texťáku - také nepříjemné.
Ano, ve Wordu je spousta "nesmyslů" (i když bych asi použil jiný termín), věcí, které použije jeden uživatel z deseti tisíc, ale zrovna tyto uvedené k nim nepatří!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Janoušek  |  20. 04. 2001 18:48

Více méně souhlasím s tím co jste napsal
(mimochodem 602 obsahuje i WinPlan a WinTime ty jste netestovali??)

Ale: Použít Excel pro tvorbu státního a regionálního rozpočtu?? to bylo myšleno vážně?? Excel je díky VB a nejen díky němu průstřelný, odheslovatelný (stačí se podívat na web na hackerské stránky a vyzkoušet si některé utilitky)
Navíc starší verze Excelu neumí číst
nové.
Excel je vynikající tabulkový procesor nic víc!! Stavět na něm Státní rozpočet by byl hazard.
Pro tyto věci mají být specializované programy. Když budu vést účetnictví firmy nebudu používat (a nepoužívám) Excel ale ABRU, Money2000, nebo jiný ze specializovaných produktů určených pro tuto oblast.
Používat na to Excel to je jako používat Word místo specializovaného HTML editoru. Když dělám WWWstránky používám Homesite a ne Word.

MS Office97 i Software 602 jsou JEN!! kancelářské balíky a jako takové mají i sloužit.
Samozřejmě že MS Office97 je o třídu lepší v součastném stavu. Ale když budou určeny podmínky jež má software pro státní správu splňovat proč předem předpokládat, že je Soft602 nesplní???

Když se píše software je potřeba znát požadavky: Co to má být, co to má umět, jednotlivě nebo síťově, jaké mají být úrovně zabezpečení, jaké jsou vstupy, jaké mají být výstupy, podporované formáty, atd, atd...

Myslím, že státní správa ještě žádná kritéria nezveřejnila, nebo se pletu???

Ale stejně - je dobré o tom mluvit člověk aspoň získá nové informace.
Děkuji za zveřejnění vašich zkušeností, já jsem oba balíky u nás tak moc neporovnával. Více méně, když něco udělám doma ve MagicTabu tak to potom v práci jen lehce dodělám v Excelu. Tj. doplním funkce a vzorce které MagicTab nemá a funguje to bezchybně.

Petr Janoušek





Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
KB  |  20. 04. 2001 18:48

Dobrý den,
WinTime a WinPlane jsme neprověřovali tak důsledně jako ostatní produkty, ale myslím, že o nich platí obecné rysy sousedů z balíku 602. U klíčových sestav v rozpočtu nepředpokládám, že by byly přístupné, jak popisujete. Naprosto s Vámi souhlasím, že by pro tyto účely nejvíce vyhovoval specializovaný SW.
KB

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jaromír Suchý  |  20. 04. 2001 18:48

Mám procit, že výsledkem srovnání je těžké K.O. pro 602-ku. A to mám se obávám, že pan Benda pro zkrácení textu ještě velkoryse 602-ce odpustil řadu menších prohřešky tohoto typu:
Wintext:
- nekontroluje slova kratší, než 3 znaky, tzn. že paskvily jako wž, ůř, q, w apod. nechá v dokumentu bez povšimnutí
- neumožňuje odstranit z uživatelského slovníku slovo, které jste si tam omylem zadali
- neumožňuje nastavit v tabulce přesný rozměr buňky (výšku)
- při práci v tabulce nefunguje příkaz k odvolání (špatně provedené) akce
- kursorem klávesnice se vůbec nedá dostat do tabulky
- atd. atd.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
KB  |  20. 04. 2001 18:48

Važený pane,
máte bohužel pravdu a přestože jsem skalní příznivec MS, nemám z takové prohry 602 v technické oblasti vůbec žádnou radost!!! Stále čekám, že nabídku do výběrového řízení učiní IBM-Lotus nebo Corel nebo jiná alternativa. 602 zde nemůže konkurovat, protože budování SIS na její bázi by byl prostě hazard...
KB

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor