Mrazivý vítr je zatím tajemný

PTC v podstatě neprovádí vlastní vývoj, ale zadává jej třetím menším vývojářským firmám.
Dnes největší světová firma produkující software pro oblast navrhování a projektování především ve strojírenství se snaží zmocnit dalšího trhu s agresivitou, která už pár let nahání hrůzu konkurentům v CAD/CAM oblasti. Jedná se o obor Product Data Managementu (též znám jako EDM, DIP atd.) a produkt se jmenuje Windchill – název má možná sugerovat to, že z něj vyvstanou konkurentům na čele krůpěje studeného potu.

Oblast PDM je zatím považována za nevyhraněnou, ale zejména v blízké budoucnosti finančně významnější než je dnešní poměrně stabilní a vyprofilovaný obor CAD/CAM. Problém správy dat (nejen technických) se týká firem všech velikostí a oborů, a zatím v něm neexistují jasní tržní lídři. Parametric však v nedávné době pohltil firmu Computervision i s jejím unikátním, avšak do konce nikdy pořádně nedotaženým projektem Electronic Product Definition, tedy definice produktu od začátku až do konce jeho "života" a ve všech částech podniku jen v elektronické podobě. O produktu Windchill se tedy ví zatím jen velmi málo, nicméně se zdá být jasným, že vychází z technologií firmy Windchill Technology Inc., která byla letos pohlcena Parametric Technology, a také určitě z některých částí EPD od bývalého Computervisionu – první komerční dodávky se pak očekávají letos v létě. U produktu Windchill je velmi zajímavé to, že je cílen jak na oblast menších pracovních skupin a firem (workgroup), tak na velká, celopodniková řešení (enterprise).

Je zajímavé, jak málo si zatím giganti počítačového světa všímají postupu a vůbec jakéhosi receptu na úspěch, který PTC má: firma v podstatě neprovádí vlastní vývoj, ale zadává jej třetím menším vývojářským firmám, tvrdě smluvně vázaným, jejichž výkonnost je tak zřejmě výrazně větší než u obvykle aplikovaného domácího vývoje. Firma sama se pak soustřeďuje maximálně na marketing a prodej, který pak provádí s razancí nevídanou ani u takových tržních agresorů, jakým je třeba Microsoft nebo SAP. Pokud se ale Parametricu podaří uspět i v PDM podobně jako v CAD/CAM, bude mít v průmyslu už skoro neporazitelnou pozici.

Váš názor Další článek: Weboví týpci

Témata článku: , , , , , , , , ,