Mp3Tag: jednoduchá editace popisků audio souborů

Většina nástrojů určených k převodu hudby z CD do počítače umí pracovat s tzv. ID3 tagy nebo jinými obdobami popisků ke skladbám. Ty pak přehrávače využívají pro zobrazování během přehrávání nebo k vyhledávání ve vaší sbírce. I přehrávače umí popisky upravovat. Nejpohodlnějším řešením je asi použití speciálního programu, např. freewarového Mp3Tag.

Plusy / minusy
+ české rozhraní
+ uživatelská nastavení
+ možnosti exportu
– ukládání playlistu jen do M3U
– otevírání playlistu jen M3U a CUE

Základní nevýhodou mnoha přehrávačů umožňujících práci s popisky skladeb je jejich nepohodlné ovládání. Přehrávače jsou určeny k pohodlnému poslechu, avšak jejich funkce pro práci s knihovnou médií již nebývají tak pohodlné. MP3Tag je jiný. Je to speciální editor popisků, který navíc umožňuje tvorbu playlistů a export seznamů skladeb do různých formátů, spolupracuje s freedb databází a umí přejmenovat soubory podle vybraného klíče.

Rychlý a jednoduchý

Po spuštění programu vás přivítá jednoduché uživatelské rozhraní s pěknými ikonkami tlačítek v nástrojové liště. Na levé straně okna programu jsou editační políčka, na straně pravé pak seznam skladeb ve vybrané složce. Prvním krokem při práci s programem je tedy výběr umístění, ve kterém máte uloženy své skladby. Můžete zvolit jak složky pro jednotlivá alba, tak nějakou nadřazenou složku. Program totiž rekurzivně prohledává jejich obsah, takže nemusíte vybírat jedno album po druhém. Nicméně do výběru lze přidávat i jednu složku po druhé. To pro případ, kdy alba nemáte uložena na jednom místě nebo kdy chcete upravovat popisky pouze konkrétních skladeb.

Takto může program vypadat po načtení seznamu skladeb

Dalším způsobem, jak přidat skladby do seznamu je načtení playlistu, čili seznamu skladeb. MP3Tag podporuje formáty M3U a CUE. Program dále nabízí rychlé přepnutí do vybrané složky / adresáře. Ten je ve výchozím stavu namapován do složky, ve které je program nainstalován.

Úpravy popisků

Jakmile máte vybránu složku se skladbami, jejich seznam se zobrazí v příslušné části programu. Po klepnutí na některou skladbu v tomto seznamu se vyplní editační políčka nalevo. Najdete zde název skladby, jméno interpreta, název alba, ze kterého skladba pochází, dále rok, číslo stopy, žánr a možnost vložení poznámky. Pole označené jako Složka slouží k přepínání mezi naposledy použitými složkami.

Hromadná změna popisků

Popisky u skladeb můžete měnit hromadně. V seznamu označíte skladby, kterých se to týká, a vyplníte společné hodnoty. Typicky to tedy budou jméno interpreta a informace o albu. Jakmile jste spokojeni, můžete změny uložit. MP3Tag také umožňuje odstranění popisků. Seznam označených skladeb můžete ihned uložit do playlistu. Pro ukládání je podporován pouze formát M3U.

V seznamu najdete nejenom názvy skladeb

Skladby zobrazené v seznamu můžete řadit podle jednotlivých sloupečků. V těch najdete nejenom informace, které je možno upravovat v popiscích, ale například i použitý kodek, informaci o datovém toku, délce nebo frekvenci.

Úprava editovatelných popisků

Pokud se vám zdají možnosti úprav popisků pomocí MP3Tagu chudé, nedejte na první dojem. Ve výchozím stavu jsou totiž zobrazeny pouze ty nejpoužívanější údaje. Položky v editačním panelu můžete přidávat a odebírat podle libosti. Jednoduchý editor této konfigurace nabízí rozsáhlý seznam druhů popisků, které můžete s programem upravovat. K vybraným skladbám můžete rovněž přiřadit obrázek alba. Podporovány jsou formáty JPEG a PNG. V dialogu umožňujícím úpravy používaných popisků se můžete pohybovat po jednotlivých skladbách.

Nastavení editovatelných popisků

Filtrování

Pokud využíváte možnosti rekurzivního procházení složek, pak vyzkoušejte funkci pro filtrování seznamu skladeb. Po jejím zapnutí se ve spodní části programu objeví nový panel, ve kterém vyberete popisek, podle kterého chcete filtrovat, a vyplníte jeho hodnotu. Jednoduše tak zobrazíte například skladby od konkrétního interpreta.

Výběr filtrování

Převody názvů souborů a popisků

MP3Tag nabízí jednoduchou možnost, jak upravit názvy souborů podle zadaných popisků a naopak, tedy možnost vyplnit některé popisky podle názvů souborů. Opět se na první pohled zdá, že tu není nic výjimečného. Po spuštění některé přejmenovávací funkce se zobrazí dialog s formátovacím řetězcem. Zde máte poslední možnost si před přejmenováním ověřit, jak bude název souboru vypadat.

Náhled na formátovací řetězec pro přejmenování

Pod záhadným převodem Akce se ukrývá editor převodních akcí. Jde o velice propracovanou pomůcku, ve které můžete dopodrobna definovat, jak má přejmenovávání probíhat. Nemusíte se bát, že by bylo nutné ruční psaní nějakého kódu. Všechny akce lze tzv. naklikat. Program vás provede srozumitelnými dialogy, ve kterých si zvolíte jednotlivé akce. Nemusíte tedy nic programovat, jedinou podmínkou pro použití této funkce je průměrná inteligence.

Definice přejmenovávacích akcí

Další nástroje

Již v úvodu článku jsem zmínil, že program spolupracuje s freedb databází. Získané popisky lze určit na základě vloženého audio CD, podle vybraných MP3 souborů nebo pomocí ručního zadání. Program dále podporuje vyhledávání na internetových serverech Amazon a Discogs.com. Nespouští se však internetový prohlížeč, jak byste možná čekali, ale nalezené výsledky jsou pěkně seřazeny v tabulce v programu.

Ke spolupráci s Amazonem program nepotřebuje internetový prohlížeč

Dalším zajímavým nástrojem je průvodce automatickým číslováním skladeb. Jeho možnosti vidíte na obrázku. Stačí si nastavit několik základních údajů a očíslování souborů může být během chvilky hotovo.

Průvodce automatickým číslováním skladeb

Nastavení programu

V dialogu pro nastavení programu najdete mimo jiné i možnost vypnutí automatického procházení podsložek. U vybraných typů souborů můžete zvolit, které typy popisků se budou načítat, kde se umožní změny a co je možné odstraňovat. Někdy vám bude stačit podpora různých verzí ID3 tagů, jindy přidáte podporu třeba pro APE.

Nastavení programu

V nastavení si můžete definovat svůj vlastní seznam žánrů, ze kterého budete při úpravách popisků vybírat. Jsou zde také všechny funkce upravující přejmenovávací procedury. Dříve, než vám program umožní použít freedb databázi, budete muset vyplnit svůj e-mail, pod kterým vás MP3Tag k databázi přihlásí. Ostatní údaje jsou již nastaveny. Použít můžete i lokální databázi, a to jak ve windowsovém, tak unixovém tvaru.

Nastavení komunikace s freedb databází

Možnosti exportu

Seznamy skladeb je možné exportovat do různých formátů. Připravena je podpora pro csv, HTML, RTF, sfv a běžný textový soubor. Z webových stránek programu si můžete stáhnout další formáty pro export. Většinou jde o různě upravené soubory HTML.

Dialog pro export seznamu skladeb

MP3Tag je opravdu propracovaný nástroj určený pro úpravu popisků skladeb. Různé možnosti uživatelských úprav, kompletní český překlad a rychlost z něj dělají vhodného kandidáta pro úpravy popisků v rozsáhlých sbírkách hudebních souborů. Po poklepání na skladbu v seznamu se může spustit výchozí přehrávač, případně jiná definovaná aplikace. Recenzovaná verze programu pracuje pouze s Windows 2000/XP, pro Windows 9x a ME si můžete z webu programu stáhnout starší verzi.

Mp3Tag 2.35n
Editor popisků ke skladbám
stáhnout GigaMania.cz
výrobce Florian Heidenreich
web www.mp3tag.de
cena zdarma
požadavky Windows 2000/XP

Diskuze (18) Další článek: Příští integrovaný chipset od Intelu bude podporovat DirectX 10

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,