mp3DirectCut: střihněte si nahrávky

Pro jednoduché úpravy zvukových souborů nepotřebujete rozsáhlé zvukové editory. Existuje mnoho zdarma dostupných aplikací, které vkládají do nahrávek různé efekty, umožňují stříhat části skladeb a odstraňovat z nich praskání či jiné nečistoty. Vyzkoušejte jeden takový nástroj, který je ke stažení na Gigamanii.

Plusy / minusy
+ velikost
+ čeština
– čištění nahrávky

Mp3DirectCut je malý prográmek, jehož instalátor nemá ani 200 kB, což je v době velkých aplikací zabírajících až stovky megabajtů velmi sympatické. Po prvním spuštění vás program vyzve k výběru jazyka, v jakém chcete, aby komunikoval. Čeština nechybí, takže si mp3DirectCut užijete i v naší mateřštině.

Jelikož jde o zvukový editor, bez otevření zvukového souboru vám program nebude moc platný. Podporované soubory jsou ve formátech MP3, MP2, MPA, MUS, MPD a CUE. Jak tedy již vyplývá přímo z názvu aplikace, mp3DirectCut je určen především pro práci se soubory MP3. Po otevření se zobrazí v grafické podobě a vy můžete začít s úpravami. Přímo v okně programu jsou zobrazeny tři sady tlačítek pro rychlé vyvolání nejdůležitějších funkcí.

mp3DirectCut vypadá velmi jednoduše

V navigaci najdete ovládací prvky pro posun ukazatele pozice ve skladbě. Rovněž lze měnit grafické zobrazení celé skladby, tedy přibližovat či zmenšovat náhled na detail. Program informuje o aktuální pozici ukazatele také pomocí dvou textových políček, kde najdete potřebné údaje.

Specialista na ořezávání

Jelikož mp3DirectCut je určen především k ořezávání skladeb, nabízí několik funkcí pro snadný poslech označené části skladby. Po vytvoření výběru si můžete poslechnout dvousekundové úseky okolo konců skladeb, resp. okolo konců označené části. Pokud si nainstalujete Lame MP3, můžete využít nahrávací funkce programu. Získáte tak jednoduchou pomůcku pro nahrávání a přesný ořez skladeb ze starých gramodesek nebo audiokazet.

Na označenou část nahrávky, případně na nahrávku celou, lze aplikovat některé další funkce programu, které kromě ořezu nabízí. Po převodu a oříznutí skladby z gramofonu budete potřebovat její normalizaci. To je proces, při kterém je hlasitost skladby nastavena na určitou hodnotu. Když to tak provedete se všemi nahrávkami, budete mít jistotu, že si při poslechu nezničíte bubínky kvůli skladbě s vyšší hlasitostí. Kromě normalizace lze nastavit hlasitost také vybranému úseku nahrávky. Zadáním hodnot v decibelech lze docílit známých efektů pozvolného zesilování nebo zeslabování.

Normalizaci provedete velice snadno

Jistě jste se někdy setkali s velkým souborem, který obsahoval několik skladeb v jediné nahrávce. Takovýto soubor se velmi špatně přehrává v případě, že si chcete poslechnout pouze jednu konkrétní skladbu. V tomto případě vám mp3DirectCut umožní definovat oblasti skladby včetně jejich popisku a Cue příznaků. Výsledek lze uložit do souboru CUE, což vám pomůže jak při přehrávání, tak například při vypalování na CD.

Nezapomínejte na popisky

V případě velkého souboru obsahujícího několik skladeb využijete funkci pro zjišťování mezer, zvukových předělů. Příslušná funkce umožňuje najít všechny pauzy, které vyhovují zadání v podobě úrovně v decibelech, délce a stanovené odchylce.

Vyhledávání mezer v nahrávce je velmi praktické

Po vytvoření nahrávky je dobré doplnit jí informace do ID3 tagů. Není třeba brát si k tomu na pomoc další program, mp3DirectCut to zvládne. Podporuje však ID3 první verze, konkrétně tedy pouze název interpreta, název skladby, album, rok vydání, žánr, komentář a pořadové číslo skladby na albu. Tato data lze uložit i v ID3v2, ovšem zapnutím této volby žádné další položky pro vyplňování nezískáte.

K nahrávce zadejte popisky

Nastavení programu mnoho možností pro přizpůsobení neskýtá. Nic jiného ani vzhledem k minimalistické velikosti programu očekávat nemůžete. V nastavení tak najdete zapínání různých doplňkových informací v grafické reprezentaci skladby. Jde o čas doplněný případně milisekundami, stupnici decibelů, graf datového toku a jiné. Podrobnější nastavení programu nakonec najdete v samostatném dialogu.

Tam se nachází volba výchozího zvukového zařízení pro přehrávání nahrávek. Stejně tak si můžete vybrat zvukové zařízení používané pro pořizování nahrávek nových. Program vás v průběhu práce občas upozorní, na rozdíly při použití MPEG dekodéru ACM a mpglib.dll. Jejich záměnu můžete provést právě v nastavení programu. Stejně tak lze upravovat vlastnosti enkodéru. V dalším nastavení naleznete změnu barev v grafu, nastavení způsobu ovládání pomocí myši a jiné.

Ukázka nastavení programu

mp3DirectCut je malá povedená aplikace, která by vám při pořizování nahrávek neměla chybět. Nenahradí velké zvukové editory, ale jsou případy, kdy je malý program lepším řešením, než velký. Problém může čekat na uživatele Windows Vista. V tomto operačním systému se totiž mp3DirectCut odmítá nainstalovat.

mp3DirectCut 2.05
úprava souborů MP3
web www.mpesch3.de
stáhnout Gigamania.cz
cena zdarma

Diskuze (7) Další článek: Samsung R55 s hybridním pevným diskem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,