MP3.com přežije, ale musí zazpívat píseň o penězích

Kdysi undergroundový web sklání hlavu a poslušně podepisuje smlouvy s velkými vydavateli.
Jde tady o myšlenku svobody nebo o velké peníze? Firma MP3.com, která se dostala do velkých potíží a pod palbu řady žalob díky své službě My Mp3.com (umožňující lidem vyměňovat si přes tuto službu své MP3 nahrávky, což odporuje copyrightu), postupně uzavírá s žalujícími stranami dohody o mimosoudním vyrovnání. Jejich přesný obsah samozřejmě znám není, ale je skoro jisté, že dohody neobsahují vůbec žádné nebo přinejmenším ne velké pokuty ze strany MP3.com. Zcela jistě však obsahují dohody o tom, že MP3.com příště žádnou hudební piráťárnu na svém webu tolerovat nebude.

Jedna z nedávných dohod byla uzavřena mezi MP3.com a právě členem velké hudební pětky, společností BMG. MP3.com nyní může používat digitální nahrávky, na které má BMG autorská práva, ale samozřejmě za ně musí platit a musí bránit jejich dalšímu nelegálnímu rozšiřování. To je pro obě strany vítězné řešení – BMG si je samozřejmě vědoma internetové hudební revoluce, a pokud by zde úplně zavřela kohoutek, mohla by si zavřít dveře do vlastní budoucnosti. Hlavu sklání i dříve revoltující Robertson, šéf MP3.com – ten ještě před rokem tvrdil, jak jeho firma zlikviduje současný hudební průmysl a zejména jeho staré struktury, a dnes si s nimi pěkně notuje, přesně v duchu typických korporátních velkohubých klišé: „BMG je jednou z vedoucích firem v budoucí nevyhnutelné konvergenci médií a naše smlouva posune digitální hudební prostor o jeden krok blíže ke stabilitě“.

Byli zakladatelé MP3.com revolucionáři, kterým to nevyšlo, a tak sklonili hlavu, nebo jenom dalšími mazanými obchodníky, kteří využili příležitosti, před svými zákazníky se oděli do svobodomyslného a antiglobalizačního oděvu, a jakmile získali velkou popularitu (a samozřejmě také velkou burzovní kapitalizaci), s chutí tuto přetvářku odhodili? V poslední době se trošku zdá, že mýtus, ne nepodobný hnutí „květinových dětí“, začíná nabírat trhliny všude možně – časy, kdy proti zlé komerci vystupovali fousatí univerzitní nadšenci, placení z daní těch ošklivých komerčních firem, a kdy jim okolní svět nábožně naslouchal, jsou zřejmě pryč.

Váš názor Další článek: VBA: Programujte v Office

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,