MP3.com: krása, ale kde jsou peníze?

Nejvýznamnější zástupce internetové hudby vstoupil mezi velké společnosti.
Z hackerského sajtu na burzu mezi firmy jako IBM či Microsoft, snadno a rychle: takový je osud „firmy“ MP3.com, kterou reprezentuje vlastně pouze zmíněný web. Ten je sice modlou všech em-pé-tři-manů na celém světě a rozhodně už patří do první dvacítky nejnavštěvovanějších serverů, ale firma zatím nikomu neukázala recept na to, jak přetavit obrovskou komunitu na peníze. To však nebránilo finančním investorům ji uvést na burzu, kde byl ale začátek neslavný: po startu se vyskočilo na 105 dolarů, ale od té doby povlovně klesá, méně než na polovinu. Někteří analytici tvrdí, že to půjde až na desetinu původní hodnoty, protože ač má MP3.com popularitu, firma není schopna vydělávat peníze – reklama na jejím webu není příliš atraktivní a web nemá obchodní model zaměřený na prodej nahrávek (zatím).
Nicméně i při tomto „neúspěchu“ má dnes MP3.com tržní hodnotu 1.86 miliardy dolarů (šedesát miliard korun, tedy například asi třicetinásobek ceny, za kterou se prodala Investiční a Poštovní Banka). Přitom tržby firmy za poslední čtvrtletí činily 1.9 milionu dolarů při ztrátě 6.3 milionu – všichni ale čekají, že další kvartály budou co do ztrát daleko vyšší, i když příjmy také porostou.
Živě komentuje: po úvodním obřím nadšení pro „internetové hudební firmy“ přichází určité vystřízlivění. To ale není dáno zklamáním z vývoje oboru, spíše z pravého opaku: že do této oblasti rychle vstoupí kamenné firmy (nahrávací společnosti) a díky tomu, že vlastní autorská práva na podstatné nahrávky, už nepustí internetové začátečníky ke korytu. Jinými slovy, zatímco bude EMI na Internetu prodávat downloadované Beatles a budou se prodávat dobře, zůstanou pro MP3.com pouze výškrabky v podobě tisíců bezejmenných kapel, třeba skvělých, ale zřejmě neprodejných. MP3.com určitě nespadne „z hrušky dolů“ (čili, jak vtipně poznamenal jeden komentátor: „od ´Stairway to Heaven´ k ´Highway to Hell´) , ale přes skvostnou adresu i dnešní mimořádné renomé zřejmě nebude hrát na poli downloadované hudby prestižní roli.
Váš názor Další článek: Zabíječ ICQ se vydává na cestu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,