MP3/CD/CD-RW přenosný přehrávač za 99 dolarů

Ač zní titulek neuvěřitelně, je to skutečně pravda. Firma Genica vyvinula mp3 přehrávač, který je zároveň discmanem a umí přehrávat mp3 soubory z datového cédéčka.
Ač zní titulek neuvěřitelně, je to skutečně pravda. Firma Genica vyvinula mp3 přehrávač, který je zároveň discmanem a umí přehrávat mp3 soubory z datového cédéčka. Existují i další přehrávače jiných značek, které umí totéž, jsou však daleko dražší (ekvivaletní Pine CD/MP3 player bude stát víc jak dvakrát tolik). Dalším faktem je, že kromě zmíněného Pine přehrávače a Genicy nikdo jiný podobné mp3 playery zatím sériově nevyrábí; existuje několik prototypů, například MamboX, žádný se ale zatím sériově nevyrábí ani neprodává.

Z klíčových vlastností Genicy stojí za povšimnutí čtení a přehrávání mp3 souborů z CD, CD-R a CD-RW medií, 50sekundová vyrovnávací paměť a 500sekundový hlasový záznamník. Ten však podle informací ze serveru MP3.com v testovaném modelu nefungoval, což je škoda. Pravděpodobně se ale jednalo jen o vadu testovaného kusu nebo o beta verzi firmwaru. Samozřejmostí je výstup na sluchátka a line-out výstup.

Server MP3.com navíc uvádí, že se pokoušeli přehrávat mp3 soubory z hybridního CD, které obsahovalo jak datovou, tak audio stopu. Přehrávač si s tímto problémem neporadil nejlépe, protože našel pouze audio stopu. Další výtkou jsou velmi tvrdá ovládací tlačítka (je třeba velké síly ke stlačení tlačítka).

Napájení přístroje zajišťují dvě tužkové (AA) baterie. Délka provozní doby není uvedena.

Myslím si, že tento přístroj získá velkou oblibu, a to hlavně kvůli ceně. Ostatně 99 dolarů (=4000 Kč) stojí v ČR vcelku obyčejný značkový discman, který si mnohdy neporadí ani s CD-RW médii (pro šťouraly: ano, vím, že přístroje Philips tuto funkci zvládají, ostatní značky ale většinou ne). Je jasné, že se Genica nebude v Česku prodávat za 4000 Kč, cenu bych odhadoval na 6, maximálně 7 tisíc, ale i tak je to pořád skvělé (v porovnání například s Diamond Rio 300). Obávám se však jedné věci: o přístroj bude zcela jistě enormní zájem, přirovnal bych to k PDA počítači Visor.

Jakmile totiž firma HandSpring (výrobce Visorů) zveřejnila ceny a parametry svých mobilních počítačů, nastal obrovský zájem a HandSpring zcela evidentně nestačil dodávat, a to relativně dlouhou dobu; konkurence (Palm Computing) mezitím markantně snížila ceny a HandSpring to určitě poškodilo (třeba proto, že Palmy jsou lépe vybavené, mají například flash paměť, jsou designově hezčí, ...)! Obdobná situace může nastat i u Genicy, protože je reálné, že se mimo Spojené státy dostane tento mp3/cd přehrávač koupit třeba až za půl, možná 3/4 roku, a jak známo, vývoj v digitální hudbě jde dopředu mílovými kroky!

V Americe se začal přístroj distribuovat 1. května. První várka má obsahovat 400 kusů a ty jsou momentálně zcela jistě vyprodané. Pokud po Genice tak nesmírně toužíte, že jste ochotni si ji objednat přímo z USA, můžete se zaregistrovat, a jakmile bude přístroj na skladě, můžete učinit objednávku. Já jsem se již dávno zaregistroval, nicméně si od toho moc neslibuji (mimochodem o mezinárodních objednávkách se na tomto webu nic nepíše).

Diskuze (9) Další článek: MediaPlayer 7 v betaverzi

Témata článku: , , , , ,