MP3 ve Windows XP na půl plynu

Chcete vytvářet MP3 ve Windows XP? A co když to půjde jen v kvalitě 56 kb/s?
Chcete vytvářet MP3 ve Windows XP? A co když to půjde jen v kvalitě 56 kb/s?

Nemusíme jistě nikterak zdůrazňovat, že Microsoft, jako autor formátu Windows Media, nemá zrovna moc zájmu propagovat jiné formáty a zejména MP3. Microsoft si nicméně velmi dobře uvědomuje, že MP3 je velmi populárním formátem a tak podpora MP3 ve Windows XP je, Windows XP jsou prvním operačním systémem od Microsoftu, který přímo ve standardní instalaci podporuje vytváření MP3 souborů. Má to ovšem háček. Přehrávat MP3 skladby můžete dle libosti, stejně tak, pokud si naistalujete nějaký program na jejich vytváření, Microsoft vás nijak neomezuje. Přesto pokud byste chtěli vytvářet MP3 skladby přímo v rámci Media Playeru 8, například pomocí zabudované funkce Copy CD na převedení skladeb do souborů, budete se muset omezit jen na kvalitu 56 kb/s. To, že je tato kvalita pro běžný poslech zcela nedostatečná, není jistě třeba nijak připomínat.

Běžní uživatelé budou většinou využívat základní prostředky operačního systému a pokud budou převádět svá CD, oblíbí si logicky především formát WMA. Pokud budou trvat na formátu MP3 třeba pro svůj kapesní MP3 přehrávač, bude jím nabídnuta ve standardu jen omezená kvalita. A při srovnání s WMA dojdou velmi rychle k přesvědčení, že WMA je rozhodně lepší formát.

Samozřejmě vám nikdo nezakazuje si nainstalovat libovolný program, třeba MusicMatch a komprimovat si MP3 skladby vesele v požadovaném kódování, jde o to, že Microsoft nehodlá podporovat oba dva formáty. Svou roli pochopitelně hraje i to, že pro možnost vytvářet MP3 skladby ve vyšších kvalitách je třeba platit velké licenční poplatky z každého dodaného programu, proto Microsoft ze svého pohledu logicky poskytne základní nutnou podporu MP3 a nabídne rozšířenou podporu svého vlastního formátu.

Není také divu, že nad tímto přístupem jásají výrobci komprimačních programů. Microsoft u MP3 zafunguje jako ideální katalyzátor, lidé uvidí MP3, ale nebudou spokojeni s implementací Microsoftu a půjdou tak k dalším výrobcům.

Diskuze (42) Další článek: Soud na Napster: jestli se rozzlobíme, budeme zlí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,