MP3 přehrávačů je dost, stále je ale prostor pro nápady

Nabídka rozličných kapesních přehrávačů je opravdu široká, málokomu se ale podaří přijít s něčím novým. Zejména u miniaturních modelů asijští výrobci většinou kopírují tvary a nápady, které se osvědčily větším a úspěšnějším firmám. Na Computexu ale přesto bylo možné spatřit některé zajímavé nápady.

Miniaturních přehrávačů kompresních hudebních formátů jako MP3, WMA, Ogg, využívajících flash paměti jsme měli možnost vidět už opravdu mnoho. Problém je v tom, že nabídka už spíš převyšuje poptávku a jednotlivé modely různých výrobců se od sebe navzájem nijak výrazně neliší. Firmy se sice snaží integrovat do svých produktů stále více funkcí, takže si nakonec můžete koupit třeba MP3 přehrávač, rádio, audio záznamník, handsfree a Bluetooth v jednom zařízení, ale i tyto přídavky se začínají pomalu okoukávat.

Zvuk doplňte nejlépe obrazem

Aby zážitek ze zábavy byl co nejlepší a dané zařízení tím pádem pro potenciálního kupce co nejlákavější, je vhodné doplnit sluchovou stránku obrazovým vjemem. Logicky to byl tedy krok, kterým se vydaly například firmy Transcend nebo Tatung. Jejich přehrávače nabízí k poslechu hudby možnost prohlížet si fotografie nebo i video na malém displeji.

Transcend MP3 Photo Player

Klikni pro větší obrázek.
Na 2“ LCD displeji si prohlédnete třeba fotky z koncertu oblíbené kapely

MP3 Photo Player firmy Transcend není jen obyčejný MP3 přehrávač, jako přídavek totiž nabízí barevný 2“ LCD displej s vysokým rozlišením (hodnoty se mi bohužel zjistit nepodařilo). Snímky z přehrávače lze pustit i na televizi přes video výstup. Nabízí 5 přednastavených křivek ekvalizátoru a 3D Bass efekt. Skladby a snímky lze vzájemně provázat, takže při dané skladbě se vám zobrazí třeba obrázek bookletu. Nebo si můžete vytvořit slideshow, doplnit jej podkresovou hudbu a celé to pak doma pustit třeba jako fotoalbum z dovolené na velké televizi.

Parametry:
2“ barevný LCD displej
kapacita paměti 128/256 MB
podporované formáty: MP3, WMA, JPEG
Video-out
paměťové karty: SD/MMC
funkce audio záznamníku – nahrává do formátu WAV
výdrž baterií 6–8 hodin

Transcend Digital Album

Klikni pro větší obrázek.
Možná bude lepší, když si pustíte rovnou celý hudební klip

Dalším produktem Transcend je Digital Album, který možná patří spíš k přenosným videopřehrávačům (těm se budu věnovat v dalším článku), neboť kromě zobrazování obrázků a přehrávání MP3 souborů umožňuje i přehrávání videa. Prostě kompletní zábava na cesty. Displej je o kousek větší a jako záznamové médium už neslouží flash paměť, která by nárokům videa na prostor samozřejmě nestačila. Její místo zastoupil 20GB pevný disk. K jednotlivým snímkům lze přiřazovat hlasové poznámky. Pro přenos dat je vybaven čtečkou karet 8 v 1 a rozhraním USB 2.0. Oba přehrávače Transcend by se měly na trhu objevit v červenci, na našem ale s největší pravděpodobností zatím ne.

Parametry:
2,5“ barevný LCD displej
20GB pevný disk 1,8“
rozhraní USB 2.0
čtečka karet: CF I, II, MicroDrive, SM, MMC, SD, MS, MS Pro, MS Duo a MS Pro Duo
podporované formáty: MP3, JPEG, M-JPEG
video-out
možnost přiřadit hlasové poznámky fotografiím a složkám
funkce audio záznamníku – nahrává do formátu WAV
výdrž baterií 3–4 hodin
dálkové ovládání

Tatung elio Photo Jukebox

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.
Tatung už vypadá o něco lépe a poskytne navíc i FM tuner

Další podobné zařízení nabízí firma Tatung, která se věnuje především výrobě LCD panelů. Tento kus už je propracovanější, dotaženější a nabízí zajímavé funkce. Díky obslužnému softwaru umožňuje synchronizaci souborů s počítačem. Když vás omrzí nahrané skladby, můžete vždy ještě přepnout na štěbetání rádia a třeba si jej i nahrát. Vhod přijde i konektor rozhraní USB 2.0 On-the-Go, který umožňuje propojit přímo dvě zařízení k sobě a sdílet soubory mezi nimi. I zde lze přiřadit fotografiím a složkám hlasové poznámky.

Parametry:
podporované formáty: MP3, WMA, WAV, JPEG
2,2“ LCD displej (176 × 220, 65 536 barev)
20GB pevný disk
rozhraní USB 2.0 (umožňuje dobíjení baterií)
FM tuner, možnost záznamu
vestavěný mikrofon
rozšíření o paměťové karty: SD
možnost přiřadit hlasové poznámky fotografiím a složkám
rozměry: 113 × 73 × 18,5 mm
hmotnost: 178,5 g
podporované systémy: Windows 2000, XP
výdrž baterií: 12 hodin hudby, 6 prohlížení snímků
příslušenství: sluchátka s ovládáním na kabelu,nabíjecí kolébka, cestovní obal, nabíječka a propojovací kabely

Zajímavý neznámý

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.
Přenosný MP3 radiovysílač čeká – chcete mě? • USB flash disk s vašimi hudebními soubory připojíte ke konektoru na zadní straně

Poslední z úlovků není v podstatě ani tak čistokrevný MP3 přehrávač, ale radiový vysílač do auta. Bohužel o tomto produktu se mi nepodařilo zjistit dostatek technických parametrů, protože se jedná sice o plně funkční vzorek, pro který se stále hledá výrobce, který by se jej ujal. Na stánku asijské firmy Billionton, která produkt nabízí, se bohužel dalo anglicky jen velmi špatně domluvit. Podstatné je ale to, že k provozu potřebujete pouze zásuvku pro zapalovač v automobilu, do kterého zařízení zasunete, do jeho zadní části ke konektoru USB připojíte běžnou USB flash paměť a pak už stačí si v obyčejném autorádiu naladit frekvenci, na které bude zařízení vysílat. Pokud máte třeba auto s vestavěným autorádiem nestandardních rozměrů a chtěli byste raději CD přehrávač s podporou MP3, je tohle docela elegantní řešení. Snad se jej někdo brzo ujme a bude to opravdu fungovat.

Diskuze (13) Další článek: AMD uvede novou rodinu procesorů s názvem Sempron

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,