MP3 přehrávače na CeBITu

Řekněme si to otevřeně, MP3 přehrávače jsou nyní podobným konzumním artiklem jako reproduktory nebo netradiční kryty počítačů. Jak to s nimi vypadalo na CeBITu?
Řekněme si to otevřeně, MP3 přehrávače jsou podobným konzumním artiklem jako reproduktory nebo netradiční kryty počítačů. Když jsem na CeBITu vkročil do haly 9, věnované spotřebitelským udělátkům, vydržel jsem se podrobně zabývat různými MP3 přehrávači asi 20 metrů, na těch 20 metrech jich totiž bylo 10 a hlouběji v hale počty jen přibývaly. Podobně jako v minulých letech tchajwanské firmičky prodávaly kryty počítačů a pak k nim přidaly reproduktory, hitem letošního CeBITu byly MP3 přehrávače na každém kroku. Jejich velikost sahala od přívěsků na klíče po rozměry walkmanů, značky byly od věhlasných po naprosto nepopsané přístroje určené pro OEM trh.

Další varianta MP3 přehrávače ve tvaru kazetyKe spatření byl i přehrávač ve tvaru kazety, a to dokonce ve dvou provedeních. O přehrávači C@mp jsme již psali. Zeptal jsem zástupců jedné firmy na rozšiřování paměti a displej; dozvěděl jsem se, že zanedlouho bude verze s 64 MB paměti a displej bude na sluchátkovém kabelu. Možnost dalšího rozšíření paměti pomocí karet je otázkou vzdálenější budoucnosti. Zástupci tvrdili, že jejich firma má tento tvar MP3 přehrávače patentován a že nikdo nemůže přijít s něčím podobným. O to více byli překvapeni, když jsem jim ukázal o pět metrů vedle jinou tchajwanskou firmu Unitech, která také nabízela přehrávač ve tvaru kazety. S těmi patenty to nakonec nebude tak žhavé.

Bezejmenné přehrávače přeskočím, bylo jich tolik a tak různých tvarů, že vybírat nějaký jednotlivý mi připadá nevhodné. Běžně neměly žádný nebo jen malý LCD displej, paměti v nich bylo 32 MB, většinou bez možnosti rozšiřování, a sluchátka byly běžné špunty.

Nomad Jukebox od Creative bude k mání v různých barevných provedeníchO významném Nomad Jukeboxu jsem už psal včera v samostatném článku. K vidění byl i jeho drobnější souputník Nomad MG v odolném magneziovém krytu. Kvalita zvuku byla na poslech slušná, rozměry menší než krabička cigaret také zaujaly.

Konkurentem Nomad Jukeboxu, který se začne v Evropě prodávat od prvního dubna, je také netrpělivě očekávaný Pine D'Music SM200C MP3 CD player. Nově je známa jeho cena, která bude 200 liber, při hrubém kursovém přepočtu se tedy dostáváme ke 12 000. Podle tvrzení zástupců firmy by měl tento přehrávač podporovat CD se skladbami v různých adresářích a těmito adresáři bude možné procházet pomocí LCD displeje.

Tento Pine MP3 player bude na trhu nejdříve

Zřejmě nejlepším řešením by bylo mít oba přehrávače, Pine by se přece jen se stávajícím CD lépe nosil a Creative se svým byť údajně odolným pevným diskem je vhodnější pro přehrávání na desce stolu. Nomad Jukebox bude dražší, bude mít ale vyšší kapacitu a troufám si tvrdit, že i příjemnější ovládání. Pine MP3 CD player zaujme hlavně svou univerzálností. Každý má své MP3 hlavně na CD-R a Pine je podle všeho zvládne přehrávat úplně v pohodě.

Váš názor Další článek: Týden: CeBIT a vše co s ním souvisí

Témata článku: , , , , , , , , , , ,