MP3 přehrávače: jaký typ si vybrat

Doporučovat jednu značku a jeden model multimediálního přehrávače není možné. Místo toho představujeme různé typy přehrávačů s jejich výhodami i nevýhodami.

Související odkazy

Slovník
Apple
firmware
FLASH paměť
MP3
PDA
slot
tag
USB

Katalog produktů
MP3 přehrávače

MP3 přehrávačů je dnes na trhu větší množství modelů a typů, než se kdy prodávalo kazetových walkmanů. Výběr v záplavě typů a značek je poměrně náročnou záležitostí a orientace podle ceny nemusí být nejvhodnější. Základem pro rozhodnutí o koupi přehrávače hudby v digitálních formátech je, kromě volby samotného formátu, zejména typ paměťového média, který přehrávač využívá. Od typu paměti se potom odvíjí v podstatě i cena.

Kromě dedikovaných MP3 přehrávačů je možné použít i přístroje, které si přehrávání MP3 souborů vzali jako vedlejší funkci. Jejich výhoda se projeví, když potřebujete nový přístroj jiného typu a MP3 přehrávač dostanete jako příjemný bonus.

Přehrávače založené na FLASH pamětech

Nejstarší typ MP3 přehrávačů vůbec. První modely disponovaly 32 MB paměti a nabízely je firmy naprosto neznámých značek, mimo etablované firmy na poli spotřební elektroniky. Paměti typu Flash, se vyznačují schopností uchovávat informace i po přerušení dodávky elektrického proudu a také poměrně vysokými cenami. Od dob prvních přehrávačů se základní velikost paměti zvýšila na běžných 128 MB, ale přístrojů se zabudovanou pamětí větší než 256 MB je poměrně málo. Rozšíření kapacity umožňují dražší přístroje prostřednictvím slotu pro paměťové karty, takže nakonec není problém docílit celkové kapacity 1 GB dat, i když se takový nákup výrazně prodraží.

Hlavní výhodou tohoto typu přehrávačů jsou kompaktní rozměry, absolutní odolnost vůči přeskakování skladeb při pohybu a celkově vysoká odolnost proti poškození díky tomu, že přístroje neobsahují žádné pohyblivé části. Za zmínku stojí i solidní výdrž přehrávání, na jednu AAA baterii je možné poslouchat soubory i přes deset hodin, samozřejmě záleží na značce baterie či akumulátoru a samotném přístroji.

  

 

Standardem v této kategorii přehrávačů je podpora informací o přehrávaných skladbách z ID3 tagů u MP3 souborů, další běžné funkce zahrnují rozhlasový přijímač a funkci diktafonu. Poměrně obvyklá je také možnost vpravit do přístroje nové instrukce (firmware), takže je přístroj připraven například podporovat chráněné soubory nebo nové hudební formáty.

Malé nároky na rozměr dávají designérům poměrně volné ruce při vymýšlení tvarů. Pokud není nutné přidávat slot pro paměťovou kartu, je možné vytvořit miniaturní zařízení vypadající jako šperk (MPIO FL 200) nebo uzpůsobit design směrem k oblíbeným USB klíčenkám (Philips Key013).

Ceny tohoto typu přehrávačů začínají na 2 500 korunách za přehrávač s kapacitou 64 MB bez přídavných funkcí (IRIVER iFP-140T) a končí u 13 000 Kč (IRIVER iFP-1095 s digitálním fotoaparátem a 512 MB).

CD MP3 přehrávače

Cena Flash pamětí si vynutila hledání jiného technického řešení, které by přineslo dostatečnou kapacitu s nižšími náklady na výrobu. Výrobci hromadně zvolili jako datové médium CD a vyvinuli discmany doplněné o podporu hudby ve formátu MP3. První přehrávače tohoto typu opět vzešly od méně známých firem, ale tentokrát už zareagovaly i velké společnosti jako Philips, která přišla s modelovou řadou Expanium. Dnes už podporu MP3 souborů nabízejí snad všichni výrobci včetně Sony. Velké rozměry CD přehrávačů ve srovnání s předchozím typem vyústily v několik pokusů o prosazení mini CD přehrávačů, takový model nabídl například Philips, ale v tuto chvíli je sehnat mini CD přehrávač poměrně obtížné.

Výhody "MP3manů" není těžké odhalit, hlavním plusem je cena médií s dostatečnou kapacitou 650 MB. Ve srovnání s flashovými přehrávači je udivující maximální výdrž značkových přehrávačů – až 95 hodin (Sony D-NE715). Špičkové přístroje nemají problémy ani s otřesy díky velkým vyrovnávacím pamětem, právě vyrovnávací paměť umožňuje i dlouhou výdrž přístrojů, protože se CD roztočí vždy jen na krátký okamžik. Nevýhodou je samozřejmě poměrně velký rozměr daný velikostí samotného CD, do kapsy u košile se takový přístroj nevejde. Nevýhodou levnějších přístrojů je absence informací o skladbách.

    

Ceny CD MP3 přehrávačů mohou v různých akcích prodejen elektroniky klesnout pod hranici 1 500 korun, nejdražší modely stojí přes pět tisíc, například Panasonic SL-J910EG-A stojí kolem sedmi tisíc, ale obsahuje dobíjecí stanici s reproduktory a navíc má neobvyklý čtvercový design.

Přehrávače s pevným diskem v těle

Jako třetí generace MP3 přehrávačů se dají označit přístroje, které uchovávají data na pevném disku. Nejznámějším představitelem této kategorie je samozřejmě iPod společnosti Apple Computer, ale před elegantním iPodem se prodávaly o něco větší přístroje. iPod svým příchodem nastavil laťku pro konkurenci v této oblasti poměrně vysoko, zejména díky využití miniaturních pevných disků se stále ještě dostatečnou kapacitou v podobě iPodu mini. Dnes jsou přehrávače vybavené pevným diskem nejrychleji rostoucím segmentem trhu MP3 přehrávačů a díky miniaturizaci jím nejspíše ještě nějakou dobu zůstanou.

Velká kapacita úložného prostoru, i 80 GB a více, malé rozměry (při využití miniaturních disků s menší kapacitou) a možnost využití přístroje jako přenosného disku patří mezi největší výhody tohoto typu přehrávačů. Nezanedbatelný je také tzv. "coolness effect." Přehrávače s pevným diskem jsou prostě stylové, discmanem už dnes nikdo společnost neohromí. Ve srovnání s CD MP3 přehrávači jsou tyto přístroje dražší, velká kapacita je výhodou jen částečně, deset hodin hudby na jednom CD většině uživatelů stačí.

         

 

Nejlevnější přístroje, starší modely s kapacitou 1,5 GB, se dají pořídit od necelých sedmi tisíc korun, ale iPod mini s kapacitou 4 GB stojí necelých deset a vypadá podstatně lépe. Na vrcholu cenového žebříčku stojí přehrávače vybavené barevným displejem pro přehrávání videa, jejich cena se pohybuje kolem dvaceti tisíc korun.

Téměř zapomenutý mini disk

Sony mini disk se nikdy nestal "mainstreamem" na poli hudebních přehrávačů, přestože do této technologie vložilo Sony velké marketingové úsilí. Vysoká kvalita záznamu i reprodukce a malé rozměry nedokázaly vyvážit vysokou cenu médií, nedostatek originálních alb. S příchodem digitálních formátů jako je MP3 a WMA to vypadalo na další ústup mini disku. Ale nestalo se, mini disk se přizpůsobil a nabízí možnost přehrávání moderních digitálních formátů. Nejnovější přístroje se po připojení k PC navíc dokáží tvářit jako výměnný pevný disk s kapacitou 1 GB.

Hledat skutečné výhody mini disku ve srovnání s předchozími typy přehrávačů je poměrně těžké. Jedinou skutečnou výhodou je vysoká kvalita záznamu při použití jako diktafonu, proto mini disky používá řada novinářů, zejména rozhlasových.

   

 

Ceny mini diskových přehrávačů začínají kolem šesti tisíc, nejdražší modely stojí kolem deseti. Cena média se pohybuje kolem šedesáti korun

MP3 jako vedlejšák

Hudbu v digitálních formátech je možné přehrávat na řadě dalších zařízení, jde zejména o kapesní počítače, které nabízejí základní paměť a možnost jejího rozšíření prostřednictvím paměťových karet. Většina lidí, kteří vlastní PDA nebo MDA zařízení, na něm hudbu poslouchá, protože přístroj stejně nosí u sebe. Díky poklesu cen paměťových karet se do PDA vejde dostatek hudby na několik dní, i když narozdíl od specializovaných přehrávačů nemohou kapesní počítače nabídnout ani zdaleka takovou vytrvalost při přehrávání. Ceny PDA se pohybují od 8 tisíc korun výše, k této ceně je potřeba připočíst náklady na paměťovou kartu.

Druhou kategorií zařízení často ochotných přehrávat MP3 soubory jsou levné digitální fotoaparáty, které nabízejí jiné využití použité paměťové karty. Ze všech možností se ale právě spojení MP3 přehrávače a fotoaparátu jeví jako nejméně smysluplné kvůli tomu, že fotografie jsou na kapacitu paměti náročné a uživatel se spojením těchto dvou funkcí výrazně omezuje, nemluvě o poměrně velkých rozměrech digitálních fotoaparátů. Hybridní digitální fotoaparát nabízí například BenQ DC S30 za necelých šest tisíc nebo Umax AstraPix 550 za 3500 Kč.

Diskuze (30) Další článek: HP představilo novou značku náplní do tiskáren i vlastní iPod

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,