MP3 na komunikátoru Nokia 9210? Žádný problém!

Pokud máte Nokii 9210, určitě vám bylo líto, že komunikátor nepodporuje nativně hudební formát MP3 stejně jako kapesní počítače s PocketPC. Naštěstí si už déle zoufat nemusíte. Tuto funkci již delší dobu zvládá program MP3Go od asijské firmy m-internet.

Protože tento program není možné stáhnout z Internetu v demoverzi, musel jsem požádat přímo autory, aby mi demo poslali; byli velmi ochotní a za pár hodin jsem jej měl v mailu i s podrobným návodem. Tato demoverze je omezena přehráváním písniček do jedné minuty; více si prostě neposlechnete. Jinak program funguje zcela normálně. Jeho plná verze však stojí 60 dolarů, což je na jeho možnosti snad až příliš; k tomu si připočtěte 7 dolarů pro zákazníky ze zahraničí (firma je z Hong Kongu).

Stručný přehled funkcí, které prográmek zvládá:

  • podpora MPEG-1 layer 3, tedy běžné soubory MP3,
  • bitrate od 64 do 320 kb/s,
  • přehrávání přes hlasitý reproduktor, sluchátko mobilu (v zavřeném stavu) nebo bondovku,
  • přerušení přehrávání při příchozím hovoru,
  • možnost změny skinů,
  • základní funkce: přehrání, zastavení, pauza, další a předchozí písnička,
  • rozšířené funkce: grafické zobrazení pozice, ovládání hlasitosti, playlist (možnost přehrát více písniček po sobě), náhodné přehrávání, opakování,
  • zobrazení názvu písničky, jména autora, alba, bitrate, samplovací rychlosti, délky,
  • podpora souboru M3U s playlistem (kompatibilní s Winampem a WMP).

Program tedy umí prakticky vše, na co jste zvyklí z podobných přehrávačů na kapesních počítačích s PocketPC.

Instalační program má nějakých 450 kB, po instalaci zabral v paměti 313 kB; pro spuštění potřebuje dalších 700 kB. Soubory MP3 mohou být uloženy jak v paměti, tak na kartě MMC, bohužel, paměť se svými 4 MB prostoru asi příliš vhodným místem pro hudbu nebude - já sám ji mám zcela zaplněnu a dalších asi 5 MB mi běrou programy na MMC. Protože běžná velikost souboru MP3 je 3-4 MB (128 kb/s), je lepší mít více než základní 16MB MMC - na ni se vejdou tři až čtyři písničky a to není mnoho. Pokud budete měnit hudbu v paměti častěji, doporučuji používat čtečku MMC karet přes USB, protože hrnutí přes kabel či infra je příliš zdlouhavé.

Při přehrávání hudby bohužel není možné s komunikátorem pracovat, protože jakmile se přepnete do jiné aplikace, hudba se přeruší a obnoví se opět, až se vrátíte k přehrávači. To je snad jediná chybička, kterou program má.

MP3Go umí kromě přehrávání hudby také vylepšit svůj vzhled, můžete si totiž nastavit uživatelské skiny. Jeden z jich, Golden, mi autoři poslali zároveň s programem (v paměti bere 166 kB):

Ve zkratce:

Poznámka: m-internet má na svém kontě podobný program WavGo, který má tytéž funkce, jen přehrává soubory WAV.

Diskuze (2) Další článek: Výkonní Outsideři: Verto GeForce 4 MX 440 / 420

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,