MP3 a nové možnosti přehrávání

V brzké době se můžeme dočkat takových změn, že formát MP3 se bude přehrávat stejně jako AudioCD na CD-ROM mechanikách.
V brzké době se můžeme dočkat takových změn, že formát MP3 se bude přehrávat stejně jako AudioCD na CD-ROM mechanikách.

Již koncem minulého roku se objevily první náznaky o tom, že existují určité snahy vytvořit nové zařízení, které by přehrávalo jak klasická CD, tak MP3 soubory na CD. Společnost Garden Grove již začala s jeho vývojem. Předpokládaná cena by se mohlo pohybovat kolem 100 dolarů. Jde opravdu o velmi geniální nápad, který by fenomén MP3 směřoval zase úplně jiným směrem. Spousta ostatních firem dává velké prostředky do vývoje různých stereo CD-ROM komponent, výměnných flash pamětí a jiných. Další firma Vertical Horizon by měla přijít také s úplně novým prototypem, který by umožňoval přehrávat jak AudioCD, tak MP3. Ten nyní zatím pouze umožňuje přehrávání bez použití dalších základních funkcí, jako je např. přeskakování jednotlivých stop atd. Vzhled celého produktu je také jenom pracovní, tudíž vše je ve stádiu vývoje. Prototyp umožňuje přehrávání jak MP3 souborů tak AudioCD bez použití klasické CD-ROM mechaniky.

V testování byly zaznamenány drobné problémy u CD, které obsahovalo jak MP3 i AudioCD soubory. Ale podle slov společnosti, která je tvůrcem přehrávače potvrdila, že jde pouze o drobnost, kterou není problém v krátké době vyřešit. Hlavní prioritou VH je zachování kompatibility přehrávání AudioCD.

Faktor, který odlišuje VH od ostatních doposud existujících přehrávačů bude zejména ve způsobu dekódovaní vstupního signálu, který automaticky rozezná MP3 nebo AudioCD.

Tvůrce tohoto přehrávače doufá, že se v brzké době podaří zrychlit vývoj a produkci a tím pádem uvést VH na trh. Mezi další aktivity VH patří různé MP3 komponenty (paměťové čipy a další), což je v dnešní době velmi důležité pro firmy produkující různé MP3 hardwarové přehrávače.

Věřím, že takovýto produkt se objeví co nejdříve a cenově bude dostupný většině uživatelům.

Diskuze (1) Další článek: Začínáme velký projekt českého Internetu: Serge.cz

Témata článku: , , , , , , , , , , ,