Možnost obejít DRM Windows Media je tu, Microsoft vrací úder

Před jedenácti dny se na diskusním fóru Doom9 objevilo oznámení o vytvoření programu pro odstranění DRM z multimediálních souborů formátů Windows Media. Jeho cílem je umožnit spravedlivé používání legálně získaných médií. Ani takové omezení použití se však Microsoftu nelíbí, proto se v Redmondu chystají protiopatření.

FairUse4WM

Již samotný název napovídá, jaké určení autor programu zamýšlel. FairUse4WM (FU4WM) má být používán pro umožnění spravedlivého užívání legálně zakoupených souborů Windows Media Audio či Windows Media Video. Úspěchu lze dosáhnout při práci s Windows Media verze 10 a částečně i verze 11. Formát Windows Media 9 zatím není podporován, ačkoli autor na něm usilovně pracuje.

Média chráněná pomocí nějakého typu DRM (Digital Rights Management, Správa digitálních práv) nabízí mnoho internetových prodejen hudby či videa. Za všechny jmenujme alespoň Napster, Yahoo Music Unlimited, AOL MusicNow, MSN Music, MTV Urge Music či FYE Download Zone. Funkčnost programu lze otestovat na demosnímcích serveru EZDRM.com. Redaktoří serveru Engadget úspěšně odstranili DRM i ze souborů Windows Media zakoupených prostřednictvím služby Napster.

Získání licence pro chráněný soubor

FU4WM není samostatným programem, nýbrž jde o o vylepšení a především GUI pro již starší nástroj drmdbg.exe, který vytvořil cracker známý pod přezdívkou lark již v lednu roku 2005. Drmdbg se ke crackování ochran Windows Media 10 používá již od té doby.

Typický příklad využití

Nástroje pro odstranění DRM z Windows Media souborů mohou být použity například proti časovým omezením použitelnosti či proti různým formám omezení přenositelnosti chráněných dat. Například služba MTV Urge nabízí pronájem hudby za 9,95 dolaru měsíčně či 99 dolarů za rok. Uživatel získá přístup k neomezenému množství souborů, které mohou být po tuto dobu stahovány a ukládány na počítači.

Za příplatek 14,95 dolaru měsíčně (149 dolarů ročně) se pak nabízí možnost zkopírovat tyto skladby až na dvojici kompatibilních přenosných přehrávačů. Po odstranění DRM wrapperu ze souborů však uživateli zůstane časově i místně neomezená kolekce hudby, kterou lze navíc využitím bezplatného čtrnáctidenního zkušebního období MTV Urge získat zcela bezplatně.

Taková je teorie. FairUse4WM totiž nemusí fungovat či být stoprocentně spolehlivý. Pravděpodobnost neúspěchu se násobí konkrétně v případě MTV Urge, protože tento systém exkluzivně využívá nejnovější jedenáctou verzi služby Windows Media. Redaktorům serveru PC Magazine se přesto odstranění DRM na dvou hudebních albech získaných z MTV Urge podařilo.

Odstranění DRM může být porušením smlouvy uzavřené mezi zákazníkem a prodávajícím nebo případně porušením poskytnuté licence k užívání audiovizuálního díla. Z pohledu českého práva je použití FU4WM pravděpodobně porušením autorského zákona, neboť se jedná o obcházení technických prostředků ochrany práv. Následující postup tedy nedoporučujeme zkoušet na autorským zákonem chráněných dílech.

Jak na to?

FairUse4WM je velmi jednoduchá utilita. Program stačí stáhnout, spustit a projít jednoduchým průvodcem. V současné době bude pravděpodobně nejspolehlivějším zdrojem stahování oblíbený server Softpedia.com. Pro správnou funkčnost FU4WM je potřeba upgradovat bezpečnostní komponenty Windows Media Playeru, což lze provést přímo na stránkách Windows Media. Bez tohoto upgradu vrací pokus o zjištění klíče DRM chybu.

Hlavní okno FairUse4WM
Chyba při práci bez upgradovaných bezpečnostních komponent

Pokud máme bezpečnostní komponenty aktuální, stačí ve FairUse4WM kliknout na tlačítko Recover Keys. Zobrazí se okýnko s varováním, že se program pokusí spustit Windows Media Player. Klikněme na OK a zvolme chráněný soubor, který chceme zbavit DRM. Na krátkou chvíli se objeví okno Windows Media Playeru a FU4WM následně potvrdí získání klíče k chráněnému souboru. Z toho plyne, že klíče lze získat pouze z již nainstalovaných licencí a pouze za použití přehrávače, který s nimi umí pracovat.

Program Media Player Classic chráněné soubory Windows Media nepřehraje
Po zásahu FairUse4WM je to však mnohem lepší

Po stisku tlačítka Další se dostaneme ke druhému kroku, kterým je uložení souborů, jež získaný klíč či klíče (extrahujeme-li jich více) chrání. Tlačítkem Add Files přidáme všechny potřebné soubory a nastavíme výstupní složku. Do ní se uloží soubory již s odstraněným DRM. U takto upravených souborů nedochází k rekompresi, celý proces je proto rychlý a především při něm nedochází k další ztrátě kvality komprimovaných dat.

Export upravených souborů
Již vyexportovaný soubor v Průzkumníku

Microsoft staví barikády

„Microsoft si je vědom, že se v nedávné době vynořil nástroj, který maří DRM ochranu souborů Windows Media. Narušuje ochranu souborů, kterou naši partneři využívají k ochraně svého duševního vlastnictví – hudby a videa,“ říká Marcus Matthias, senior product manager divize Windows Client Microsoftu a dodává: „ Naštěstí systém DRM Windows Media má vestavěnou možnost aktualizace. Máme update, který zamezí obcházení ochrany. V současné době pracujeme s našimi partnery na jeho nasazení.“

Možnost aktualizovat systém digitálních práv v souborech Windows Media Microsoft implementoval právě proto, že předpokládal, že dříve či později k takovémuto prolomení ochrany dojde. Pokud tedy výrobce opravdu rychle vydá opravenou verzi DRM, FairUse4WM se stane nepoužitelným. Potom je možné, že započne klasické přetahování mezi výrobcem ochrany a internetovým undergroundem o její co nejdelší nasazení, resp. co nejrychlejší prolomení.

Zdroj: PC Magazine

Diskuze (88) Další článek: MSI čtečka StarReader 52in1 si rozumí i se SIM

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,