Mozilla: zatím ani lepší Microsoft, ani lepší Netscape

Rok existence projektu mozilla.org přinesl spíše samé negativní zprávy.
Oslava roční existence samostatného subjektu zvaného „Mozilla“ se moc nepovedla: byla rámována tím, že projekt zatím nepřinesl ani jediný hotový program, ba ani jeho betaverzi a současným odchodem zřejmě klíčové osoby – Jamie Zawinskiho, označovaného za hlavního „evangelizátora“ dříve u Netscape a později u mozilla.org, organizátora a vizionáře zároveň. Odchod Zawinskiho je možná ještě významnější než to, že Mozilla za sebou nemá žádný produkt – pokud se totiž sdružení dohodlo, že „přeskočí“ verzi prohlížeče založenou na standardním layoutu, nebude zde ztrácet čas a zkusí vytvořit hned layout nové generace (NGLayout, též Gecko), má to určitě logiku. Pokud ovšem odejde hlavní vůdce a v e-mailovém projevu víceméně uzná bezvýchodnost situace, je to na pováženou. Celý dokument si můžete v angličtině přečíst zde, velmi doporučuji. Zawinski zde tvrdí, že na rozdíl od let 1994-5, kdy firmě Netscape „měnila svět“, se v letech 1996-8 zastavily inovace, prohrála browserovou válku a její produkt (=Navigator, pozn. red.) „směřoval k zapomnění“. Rovněž tvrdí, že uvolnění zdrojového kódu a vznik mozilla.org „snad mohl být jen aktem zoufalství“, ale že to nešlo jinak – firma Netscape prý nebyla a není schopná vytvořit slušný software. Zawinski bere značnou část viny, že se v Mozilla.org nepodařilo vytvořit do roka reálný produkt, na sebe a proto odchází.

Lidé ve sdružení Mozilla.org samozřejmě uvádějí, že „projekt pokračuje“, a že Mozilla je větší než jediná osoba než jediná firma – je pravda, že pokrok v posledních týdnech byl evidentně rychlejší než dříve, a firma už vytvořila tzv. „build M3“ jádra zvaného Gecko, které používá řady nových prvků, zejména XUL (eXtensible User Interface Language) a které silně využívá XML. Build M4 by měl být někdy příští týden.

Živě komentuje: Mozilla, Navigator, Explorer nebo Opera – jména nejsou důležitá, podstatná je kompatibilita. Uživatel to málokdy intenzivně cítí, ale pokud jste viděli v poslední době nějakého webového vývojáře a všimli jste si jeho vrávoravé chůze, tiku v koutcích úst a šíleného výrazu v očích, tak to můžete připsat bez obav problémům s nekompatibilitami při tvorbě webu pro všechny možné browsery. Nezávislí analytici uvádějí, že nutnost vytvářet weby pro více typů prohlížečů stojí buď až dvojnásobně více peněz a času než optimalizace pouze pro jeden typ, nebo naopak nutí vývojáře škrtat pokročilé funkce a vytvářet stránky málem „text-only“.

Bohužel, problémy s nekompatibilitami v poslední době skutečně prakticky nejsou na straně Microsoftu (jeho kompliance se standardy W3C je velice slušná), ale u konkurenčního Netscape a u verzí Navigatoru 4.0 a 4.5.

Jestli bude Mozilla skutečně podstatně kompatibilnější s W3C standardy, nejméně na úrovni MSIE 5.0, může získat uživatele – nicméně, zřejmě se bude jednat o uživatele Netscape Navigatoru a ne Internet Exploreru. V každém případě je roční resumé projektu Mozilla, jakož i vývoje prohlížeče u Netscape stručné a jasné: propadák.

Diskuze (5) Další článek: Dvě novinky od Adobe - PressReady a SVG

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,