Mozilla Thunderbird 2.0: Kvalitní software může být i zadarmo

Po delším čekání se na světě objevila nová verze jednoho z nejlepších e-mailových klientů vůbec. Mozilla představila Thunderbird 2.0. Redakce Živě.cz se mu podívala na zobáček. Jaký je a jaké novinky svým uživatelům přináší Pták bouřlivák?
Kapitoly článku

Podívali jsme se, jaké novinky a změny přinese nová verze e-mailového klienta Thunderbird. Vylepšení, s nimiž nový Thunderbird přichází, jsou spíše evolucí. V žádném případě nelze očekávat revoluční změny, ale i tak nová verze nejednoho uživatele potěší.

Přestože se dnešní portály jako Google či Yahoo snaží přiblížit svými freemaily běžnému desktopovému prostředí, stále je pro mnohé daleko příjemnější používat klasické aplikace e-mailových klientů. Správný klient by měl splňovat mnoho vlastností, mezi kterými nemohou chybět správa více účtů a složek, antispamový filtr, možnost třídících filtrů či snadné a efektivní ovládání. A právě tyto nároky dokáže Mozilla Thunderbird uspokojit.

S původní verzí Thunderbirdu (1.0) jsme se setkali před třemi lety. Na začátku loňského roku následovalo vydání Thunderbirdu 1.5, který se prakticky používá dodnes. Důležitým milníkem vývoje má být nový Thunderbird 2.0.

Instalace

Instalační balíček pro Windows svou velikostí lehce překračuje šest megabajtů. Instalace nedoznala oproti dřívějším verzím prakticky žádných změn. Je tedy zcela standardní, neobsahuje žádné komplikované volby. Po instalaci nabízí Thundebird konfiguraci účtů. Vytvořit můžeme běžný POP3/IMAP4 e-mailový účet, účet pro GMail a rovněž účty pro RSS kanály a diskuzní skupiny. Ani nastavení účtů nedoznalo proti starší verzi příliš změn, zůstává tudíž pro začátečníky a méně zkušené uživatele značně tvrdým oříškem.

Konfigurace účtů nepřináší zjednodušení. Je otázkou, jestli něco takového zjednodušit lze.

Zdá se, že Mozilla usilovně zapracovala na nové verzi, která již po spuštění naplní jedno z prvních očekávání - vyšší rychlost a lepší odezvy aplikace. Thunderbird se zdá být celkově svižnější při spouštění, při procházení složkami, ale třeba i při manipulaci s e-maily.

Nesmělé seznamování

Další změny si všimnete okamžitě. Je jí totiž vylepšený standardní vzhled, který zůstal v oblíbených světlých barvách. Ikony nyní působí moderně, a oblast okna pod titulky jednotlivých e-mailů je střídavě podbarvena bílou a světle-modrošedou barvou, která vizuálně odděluje jednotlivé e-maily. Toho bylo možno využít i dříve, nainstalováním nových vizuálních témat. Ne každý ale o této možnosti věděl a využíval jí.

Ani Thunderbird se nevyhnul dnes tak populárním pseudoplastickým ikonkám

Okno pro psaní e-mailové zprávy snad nepostihly žádné změny, zato u příchozí zprávy na vás vykoukne jedna změna v podobě velkých ikonek souborů u přílohy. Na samotná doručení příchozích zpráv jste upozorňováni pop-up oknem, které se ukáže v pravé dolní části desktopu. Již však neočekávejte původní okénko, které se vysunulo a zobrazilo počet nových zpráv. Nyní se okno plynule zobrazí a ukáže vám i jméno odesílatele, předmět a náhled do těla zprávy v podobě prvních několika desítek znaků.

Přílohy znázorňují velké ikony

Upozornění na nový e-mail obsahuje několik nových užitečných položek

Změnám se nevyhnulo ani zobrazení složek. Klasický pohled na všechny složky, který známe ze starších verzí Thunderbirdu, byl samozřejmě zachován, nově však přibyly další tři možnosti zobrazení. Můžete si tak nechat zobrazit pouze hlavní složky jednotlivých účtů, často používané složky, anebo pouze složky, v nichž máte nepřečtené zprávy.

Klasický pohled na složky

Pohled na složky s nepřečtenými zprávami

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,