Mozilla

Mozilla sestavila žebříček chytrých vánočních dárků. Hodnotí je podle bezpečnosti a míry šmírování

Člověk nemusí být velkým prognostikem, aby předpověděl, že chytrá zařízení a gadgety budou hitem letošních Vánoc. I proto je třeba věnovat jim pozornost a pořádně prozkoumat, zda chytrý reproduktor, který plánujete koupit rodičům, je zcela bezpečný. Do podobného hodnocení se pustila Mozilla - vzala 70 populárních chytrých zařízení a obodovala je podle několika faktorů.

Mezi předměty jsou jak chytré domácí reproduktory, tak například chytří medvídci pro děti nebo drony. Mozilla je hodnotí podle bezpečnosti a potenciální míry šmírování. Hlavními otázkami, které si firma položila, jsou:

  1. Jaká data zařízení sbírá?
  2. S kým je sdílí?
  3. Jsou data zašifrovaná, když je posílá dál?
  4. Musí člověk při prvním zapnutí změnit výchozí heslo?
  5. Co se může stát v nejhorším případě, když se něco pokazí?

Různé předměty pak mají různé další otázky vyplývající z jeho charakteru. U zařízení s kamerou se například Mozilla ptá, jestli ji může někdo zneužít a její pomocí vás sledovat.

Na vrcholu seznamu jsou zařízení, která od Mozilly získala nejvíce plusových bodů. Vítězí například konzole Nintendo Switch, reproduktor Mycroft Mark 1, Amazon Kindle nebo chytrý kompas pro cyklisty Beeline Smart Bike Compass. U každého předmětu se člověk po rozkliknutí dozví přesný bezpečnostní rozbor, co zařízení dělá a nedělá, a jak pracuje s daty.

Celkem splnilo „minimální bezpečnostní standardy“, které Mozilla nedávno stanovila, 33 produktů. U zbytku firma upozorňuje, že koupě je lehce na pováženou a na vlastní riziko. Zajímavé je, že velmi populární zařízení jako Amazon Echo nebo Google Home se ocitla na úplném konci seznamu, tedy mezi nejméně bezpečnými.

Pomyslnou anticenu, tedy titul nejméně bezpečného zařízení, získala podle měřítek Mozilly chytrá chůvička pro děti FREDI Baby Monitor. Ta obdržela úplně ve všech kritériích záporné hodnocení.

Bezpečnosti internetu věcí jsme se v minulosti věnovali:

Diskuze (3) Další článek: NASA Worldview: Sledujte planetu den po dni. Třeba mohutné požáry v Kalifornii

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,