Mozilla 0.7 – rychlost a stabilita

Nová verze prohlížeče Mozilla 0.7 se blíží postupně verzi 1.0, vývojáři se snaží dodržet sliby ohledně většího důrazu na optimalizaci, než na přidávání nových vlastností.
Nová verze prohlížeče Mozilla 0.7 se blíží postupně verzi 1.0, vývojáři se snaží dodržet sliby ohledně většího důrazu na optimalizaci, než na přidávání nových vlastností.

Přehled novinek neuvádí téměř vylepšení v rámci prohlížeče, zde se jedná o vylepšenou práci s kolečkem myši, vylepšení zabezpečené SSL komunikace, přibyl vynucený reload obcházející cache prohlížeče, lze mazat historii, vylepšena byla navigace na stránkách využívajících rámce a pár dalších. Je zbytečné uvádět kompletní přehled vylepšení, zvláště, když většina mozilláků si novou verzi nainstaluje už jaksi z principu.

Netscape 6, který vychází z předchozí verze Mozilla 0.6, tak je opět zatlačen více do pozadí. Nová Mozilla totiž zvýrazňuje nedostatky Netscape 6 a ten ve svém současném zakonzervovaném stavu bude pár měsíců jen trpět. Mozilla uvádí pravidelné významnější verze každý měsíc, takže se do verze 1.0 dostaneme tak do 3 měsíců.

Jistě kritickým obdobím bude stanovení termínu uzavření projektu na verzi 1.0. Mozilla je vyvíjena již pár let a zatím spolehlivě odolává snahám o uzavření kódu do nějaké konečné verze. Netscape, který toto provedl poměrně násilnou cestou a prostě si vybral poslední stabilní verzi jako základ pro svůj komerční prohlížeč, byl hnán více komerčními tlaky a v důsledku, zejména ve srovnání s neustálým dalším vývojem Mozilly příliš neuspěl. Mozillu v stanovení konečné verze nežene žádný výraznější komerční tlak, jako spíše vzrůstající nervozita uživatelů, kteří již ztratili iluze o rychlém vývoji a chtějí mít rychle k dispozici stabilní funkční produkt, který by nebyl stále ve fázi betaverze. Mozille (doufejme) do ukončení první etapy vývoj nezbývá už moc času a verze 1.0 by mohla být k dispozici již poměrně brzy.

Konkurenční Opera nedávno ohlásila již 2 milióny downloadů prohlížeče, který se díky uvolnění zdarma ve verzi s reklamami úspěšně šíří.

Diskuze (10) Další článek: Sony ohlásila 128 MB Memory Stick

Témata článku: , , , , , , , ,