Movie Label: když seznam filmů na papíře nestačí

Filmoví fanoušci jistě budou souhlasit, že s narůstajícím počtem titulů v jejich sbírce, přestává vytištěná tabulka s názvy filmů stačit. Některé filmy jste půjčili známým, některé máte speciálně uloženy, z jiných si zase chcete vybrat něco zajímavého na shlédnutí. Se vším vám mohou pomoci speciální evidenční programy určené právě pro sběratele filmů. Jeden z povedenějších si představíme v tomto článku.

 Plusy / minusy
 + ovládání
 + spolupráce s internetem 
 – čeština

Movie Label je sharewarový program, který umožňuje pohodlně evidovat sbírku vašich oblíbených filmů. Je určen jak pro jednotlivé filmy, tak pro televizní seriály. Kromě toho pracuje se seznamem zápůjček a zobrazuje přehlednou statistiku. Data programu jsou ukládána v databázi, která může být na lokálním disku nebo kdekoli na síti. Využívá se přitom databázové jádro Firebird. Pracovat můžete samozřejmě s libovolným množstvím databází, takže jednu můžete mít pro sbírku DVD, jinou třeba pro videokazety. I když třídění podle médií je možné i v rámci jedné databáze.

Vložení nového filmu je hračkou

Spustili jste program, možná jste sem tam proklepli některé funkce s ukázkovou databází a nyní se chystáte vložit první film do evidence. Možná vás příjemně překvapí, že není nutné vyplňovat jednotlivé informace o titulu, hercích, režisérovi a zbytku filmového štábu. Jednoduše zadáte název filmu (nebo jeho část) a program vyhledá odpovídající tituly na internetu.

Movie Label s miniaturami filmů

Před vložením záznamu je ještě nutné zvolit médium, na kterém máte film uložen. Program drží krok s dobou, a tak jako výchozí médium je nabízeno Blu-ray. Nejsem si však jist, jestli by nebylo lepší jako výchozí nabízet DVD média. Přeci jen Blu-ray není na trhu ještě tak dlouho, a to ani v celosvětovém měřítku. Po výběru média ještě zvolíte region a pořadové číslo v evidenci. Samozřejmě je vyplněno automaticky.

Přidání nového filmu je díky internetu hračkou

Takovým způsobem můžete připravit několik filmů, které chcete do databáze přidat. Okno pro vyhledávání vůbec nemusíte opouštět, filmy stačí jen přidávat do fronty, a až budete hotovi, jednoduše z internetu stáhnete všechny informace najednou.

Od hlavních hrdinů ke komparsu

Po vložení nového filmu do databáze zjistíte, že nabízí podrobný seznam hereckého obsazení. V tabulce najdete jména představitelů spolu s jmény postav z filmu. Myslím, že to řadu uživatelů tohoto programu potěší. Samozřejmě jsou u každého filmu zobrazeny i jména ostatních důležitých členů filmového štábu, jako jsou režisér, producent, scénárista a jiní. Nechybí tu obrázek, vaše hodnocení a datum posledního shlédnutí.

Podrobnosti o zvoleném titulu

Mnohem podrobnější informace o zvoleném titulu můžete zobrazit v samostatném okně. To vám umožní přečíst si / vyplnit popisek filmu, upravit odkaz na oficiální webovou stránku, připojit trailer, změnit datum premiéry a datum vydání, je zde možnost přidávat žánry, videoformáty, informace o titulcích, ceně, umístění ve vaší sbírce (skříň, půda, sklep, chalupa…), a mnoho dalšího. Informace jsou opravdu podrobné a pokud pro vás není problémem angličtina, pak se vám program opravdu zalíbí.

Vyhledává podobné filmy

Movie Label nabízí několik způsobů pro vyhledání filmu podle vašich požadavků. V základní podobě jde o jednoduchý panel, kde v jednom políčku zadáte hledaný výraz, ve druhém si vyberete oblast, kterou má program prohledat a spustíte vyhledávání. Rozšířené vyhledávání pak zobrazuje samostatné okno, ve kterém si můžete navolit podmínku vyhledávání vyhovující až třem výrazům. Pracuje se jak s oblastí vyhledávání, tak se všemi políčky v databázi, tedy od názvu filmu, přes herecké obsazení, až po uživatelský komentář.

Vyhledávání s podmínkami

Další možností je rychlé filtrování filmů podle abecedy. Nejvíce se mi líbila možnost vyhledat podobné filmy jako je aktuálně označený snímek. Pro představu. Shlédnete nějaký výborný film a chcete si připomenout, jaké další snímky stejného žánru, ze stejného roku, od stejného režiséra, se stejným hodnocením, od stejného studia, nebo se stejnou délkou máte ve své sbírce. Podobnou funkci asi nevyužije někdo, kdo má doma deset dévédéček a dvacet videokazet, ale pro skutečné sběratelé to je podle mého názoru výborná pomůcka.

Různé pohledy na sbírku a tisk

Přehled filmů ve své evidenci nemusíte zobrazovat pouze ve formě miniatur jednotlivých snímků. Movie Label zobrazuje také seznam médií a snímků bez náhledu. Jedním klepnutím můžete na internetu vyhledat další obaly pro zvolený film nebo zobrazit rychlý přehled o své sbírce.

Movie Label nabízí několik tiskových sestav. Kromě přehledu o filmech, můžete vytisknout seznam zápůjček, různé statistické informace a přehledy. Tiskové sestavy je možno exportovat mimo jiné do HTML a XLS. Zaujala mě možnost uživatelské úpravy tiskových sestav. Komu výchozí vzhled tisku nebude vyhovovat, může si v poměrně srozumitelném editoru šablonu pro tiskové sestavy upravit podle svých představ.

Uživatelský editor tiskových sestav

Zápůjčky

Jistě se vám někdy stalo, že jste příbuzným nebo známým půjčili svůj oblíbený film, který jste tím okamžikem viděli naposledy. Movie Label pomáhá takovýmto případům předejít. Sice vám nezaručí, že vám film příbuzní vrátí, ovšem pokud si všechny zápůjčky budete poctivě evidovat, alespoň budete vědět, co si máte o svém příbuzenstvu myslet. V programu je nejprve potřeba vytvořit seznam lidí, kterým hodláte své filmy půjčovat. U každého z nich je možné kromě jména uvést telefon, e-mail a poznámku. Připadlo mi trošku nepohodlné, že nejprve musím zadat jméno člověka, abych jej poté mohl vybrat ze seznamu. Rychlejší způsob by byl zadat jméno půjčujícího, a pokud není v seznamu, nabídnout jeho vložení.

Seznam zápůjček

Seznam zápůjček lze řadit podle údajů o osobě, ke kterým je přidáno ještě datum zápůjčky. Na zvlášť nepořádné přátele můžete použít upozorňovací e-mail, který odešlete stiskem příslušného tlačítka. Text takového e-mailu samozřejmě můžete upravit v nastavení programu.

Statistika s grafy

Povedený program se statistikou a grafy

Práce s programem Movie Label je velmi pohodlná a rychlá. Líbí se mi snadný způsob přidávání nových titulů do databáze, práce s číselníky, detailní informace o hereckém obsazení, vyhledávání podobných titulů i možnost evidence zápůjček. Zaujalo mě zobrazování grafů ve statistických informacích. Až na drobné výjimky jsem nenašel nic, co by mi na programu vadilo. Pro českého uživatele může představovat problém snad jen anglické rozhraní programu, stejně jako veškeré informace, které jsou o filmech získávány z internetu.

 Movie Label 2007 (2.0.0 build 234)
 Evidence filmové sbírky
 stáhnout  GigaMania.cz
 výrobce  Code|Aero Technologies 
 web  www.codeaero.com
 cena  od 39,95 USD
 operační systém   Windows 9x/2000/XP

Diskuze (16) Další článek: DFI s nForce 590 – sloty rychlejší než jsme doufali

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,