Mousometer – změřte si, kolik kilometrů najezdíte se svou myší!

Konečně po dlouhé době program pro pobavení. Mousometer vám změří a na obrazovce ukáže, kolik centimetrů, metrů a kilometrů jste od posledního vynulování počítadla ujeli se svou myší.
Konečně po dlouhé době program pro pobavení. Mousometer vám změří a na obrazovce ukáže, kolik centimetrů, metrů a kilometrů jste od posledního vynulování počítadla ujeli se svou myší. Navíc se na tachometru zobrazuje aktuální rychlost myši a největší dosažená rychlost!

Jakmile jsem začal číst o tomto programu na serveru jeho výrobce, společnosti Sven Bader, hned se mi velice zalíbil. Instalace programu má 393 kB a po nainstalování zabírá cca 435 kB. Po spuštění Mousometeru se vám zobrazí jakési kolečko, kde jsou tři digitální ukazatele a jeden analogový. Tři digitální mají na starost zobrazování vzdálenosti, kterou jste ujeli vaší myší. Údaje se zobrazují okamžitě, takže si můžete na monitoru přeměřit ujetou vzdálenost klidně pravítkem. Analogový ukazatel slouží jako tachometr – ukazuje aktuální rychlost kurzoru.

Zajímalo mně, jestli jsou naměřené údaje přesné. Vzal jsem si tedy pravítko a začal měřit vzdálenosti. Test naměřené vzdálenosti probíhal následovně: v horní části obrazovky jsem přejel myší z levé strany na pravou, zapsal naměřenou hodnotu programem a poté jsem plochu přeměřil skutečným pravítkem. Výsledek byl opravdu dost rozdílný oproti reálným hodnotám. Šířka zobrazení mého monitoru je 29 cm, ale program Mousometer naměřil 43 cm, což je o 48 % více. Po chvilce jsem ale zjistil, že záleží na tom, jak rychle s myší pohybuji. Tento popisovaný údaj jsem ověřoval běžným pohybem myši ze strany na stranu. Při pomalejším pohybu jsem naměřil už přijatelnější hodnoty než při minulém měření. Program zobrazil 33 cm (navýšení o 13 %). Nakonec jsem se s kurzorem doslova plazil z jedné strany obrazovky na druhou a překvapivě jsem dostal údaj 29 cm, což bylo naprosto přesně.

Po tomto testování mne program, dalo by se říci, trochu zklamal, protože při normálním používání se centimetrů přičítalo o 48 % více. Když si tedy program nainstalujete a po chvilce používání se kouknete, kolik vám naměřil, odčtěte si polovinu a dostanete se snad ke správnému výsledku.

Mimo toho, že program zobrazuje vzdálenost a aktuální rychlost, po kliknutí na modrá ozubená kolečka se vám zobrazí okno, kde můžete vynulovat měřiče, nastavit, aby se program zobrazoval vždy navrchu, nebo se spouštěl automaticky s Windows. Na oficiálních stránkách navíc píší, že se dá změnit design programu, ale na tuto možnost (výhodu) jsem při testování opravdu nepřišel. Navíc je celé ovládání v německém jazyce.

Program Mousometer je určen spíše pro prvotní pobavení, ale moc od něho nečekejte, protože toho také moc nenabízí. Jedná se o freeware, a jestli si chcete změřit právě vaši vzdálenost, kterou najezdíte myší, můžete si ho stáhnout.

Diskuze (12) Další článek: Nekoukejte na prázdnou zeď, zkuste projektor

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,