Motherboard s integrovaným videem TNT2

Firma Asus představila novou základní desku s označením Asus CUA.
Firma ASUSTeK Computer, Inc. představila novou základní desku s označením Asus CUA. Deska je určena pro procesory v pouzdru PPGA a FC-PGA. Těch je v dnešní době několik (Intel Celeron, Intel Celeron II, Intel Pentium III a různé rychlosti) a měly by bát další (VIA Cyrix III). To, co desku odlišuje od spousty dalších, je použití čipové sady ALi Aladdin TNT2 (North Bridge M1631). Tato sada se používá velmi málo.

Technické parametry základní desky Asus CUA

název desky Asus CUA
výrobce ASUSTeK Technology, Inc.
čipová sada ALi Aladdin TNT2
North Bridge M1631
South Bridge M1535D
patice procesoru FC-PGA
BIOS Award (SoftMenu III, Plug and Play)
RAM SDRAM / VC SDRAM PC66 - PC133
RAM sloty 3x DIMM po 512 MB
max. RAM 1,5 GB
AGP interní/externí 4x / není
vestavěný akcelerátor NVidia Riva TNT2
parametry akcelerátoru 2d/3D, 128bitový, 8 MB SDRAM Onboard, 300 MHz RAMDAC
sloty AMR/PCI/CMR/ISA 1 / 6x verze 2.2 / 1 / 0
IDE / FDD kanály 2x UltraDMA/66, 1x FDD
USB / COM / LPT / audio 4 / 2 / 1 / ano
PS/2 KBD / myš / game 1 / 1 / 1
další ACPI, hardware monitoring

Sada ALi Aladdin TNT2 patří do skupiny čipsetů pro levnější stroje, kde je do sady integrován videoakcelerátor. Jak název napovídá, byl do této sady integrován videoakcelerátor NVidia TNT2. Ten patří mezi výkonné 2D/3D videoakcelerátory, které ve své době patřily mezi špičku. Dokáže zpracovat dva pixely za jeden hodinový takt sady. Používá 24 nebo 16bitový Z-buffer, podporuje 32bitový 3D rendering. Tato sada je plně optimalizována pro podporu Microsoft DirectX 6.

Jako RAM paměť může být použita nejen obvyklá SDRAM paměť, ale také téměř se nevyskytující VC SDRAM. Ta je ostatně podporována i sadami firmy VIA. Při zapnutí podpory ECC pamětí čipová sada omezuje počet použitých paměťových slotů na dva.

Z dalších možností desky připomeňme integrovanou PCI zvukovou kartu, možnost připojit kartu pro výstup na LCD displej, Asus 3D brýle či televizní výstup. Prostřednictvím AMR konektoru lze získat faxmodem.

Živě komentuje: . Ze schématu lze vyčíst, že kvůli datové šířce paměti 64 bitů se jedná o slabší verzi Riva TNT2 M64. Ta byla sice vnitřně 128bitová, s pamětí však komunikovala jen pomocí 64bitové sběrnice. Tím se snižuje datový tok paměti z původních 2,4 GB/s při taktu 150 MHz na pouhých 1,2 GB/s.

Buď jak buď, pro většinu i dnešních počítačů tento starší videočip postačí. Však si vzpomeňte – TNT2 byl a stále je pojem a dá se říct, že je i jedním ze standardů v 3D herní akceleraci.

Čipová sada se řadí vedle i810/i815 sad firmy Intel, které již jsou na trhu. Ty však používají slabé videoakcelerátory a rozhodně se nemohou opřít o takový standard, jakým TNT2 rozhodně je. Bohužel (hlavně pro budoucnost) čipset nemá vyvedenou externí AGP na desce, tudíž vložit výkonnější AGP videoakcelerátor je nemožné. Pro ty uživatele ovšem sada (a deska) určena není.

Diskuze (6) Další článek: První virus pro AutoCAD, kdo je další na řadě?

Témata článku: , , , , , , , , , ,