Morgan je zde!

22. srpna 2001
ee SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Společnost Advanced Micro Devices konečně uvedla pro stolní počítače dlouho očekávaný procesor Duron Model 7, kódově označovaný jako Morgan. Ten se má stát hlavním konkurentem Celeronu s jádrem Tualatin a nyní je k dispozici na frekvenci 1GHz. Stává se tak prvním low-end procesorem, který dosáhl této magické frekvence. To vše po roce a půl, kdy tuto hranici jako první zdolal Athlon K75.

Vyvíjené pod označením H-Series, nové procesory Palomino (ten se bude prodávat jako Athlon 4) a Morgan, znamenají pro AMD průlom v nabídce. Nejen, že se jedná o dále Athlon H-Series logovylepšené současné modely Spitfire a Thunderbird, ale taktéž - díky svým novým vlastnostem - znamenají pro AMD pokrytí větší části trhu. Nasazení v desktopech umožní vyšší frekvence (u Palomina bude stropem cca 1800MHz), použití DDR SDRAM bude mít - narozdíl od dnešních procesorů - konečně nějaký efekt a výkon se díky tomu zvýší o 5-10 procent při stejné frekvenci.

V zásadě lze říct, že kupovat Thunderbird nebo Spitfire (tj. současný Athlon a Duron) nemá dnes moc význam, nové procesory jsou ve všech ohledech lepší.

Další, co se týče tržeb, neméně významné nasazení, je v mobilní sféře (mobile Athlon 4, mobile Duron) a taktéž je zajímavá oblast menších serverů a pracovních stanic (Athlon MP). Tyto dvě oblasti mají specifické požadavky na vlastnosti procesorů (nízká spotřeba apod.) - tomu odpovídá i vyšší cena těchto typů, o dost vyšší než v případě běžných stolních systémů. Díky tomu firmy, které budou tyto produkty "umět", vydělají i v dnešní "těžké době" - i AMD si zde slibuje, že ukrojí zisky v těchto oblastech, kde dosud panoval převládájící Intelu (viděli jste výkonný notebook nebo server s procesorem od AMD? :)

Technologické novinky

Morgan je, stejně jako Spitfire, odlehčenou verzí Athlonu. Tím odlehčením je (jak jinak) zredukovaná velikost level 2 cache na 64kB. To je však vše - novinky Palomina v tomto procesoru zůstaly.

Translation Look-aside Buffer (TLB)

První vylepšení se týká L1 TLB bufferu, který má zvětšený počet záznamů z 32 na 40 a je vzhledem k TLB v L2 cache exkluzivní. Celkový počet informací v cache se tak zvyšuje a tím je zaručen hladší přísun dat.

3Dnow! Professional

... je kombinací Enhanced 3Dnow! (uvedených v Athlonu K7) a Intel Streaming Single Instruction - Multiple Data (SIMD) Extensions - ve zkratce SSE. Není to sice podpora výborných SSE2 implementovaných v Pentiu 4, avšak lepší než nic.

Obecně lze očekávat distancování se Athlonu od starého Copperminu ve všech aplikacích. Již dříve bylo jasné, že Athlon je obecně výkonější než Coppermine, ale právě v aplikacích optimalizovaných pro SSE dosahoval Coppermine slušných výsledků.

Hardware Prefetch

Problémem dneška jsou latence systémové DRAM (joro: latence paměti vyjádřuje její "dopravní zpoždění", tedy dobu od vznesení požadavku, až po "dodávku dat"). Ty jsou tak veliké, že znamenají čekání procesoru i několik desítek hodinových cyklů. Jakýkoliv výpočetní výkon je v této situaci zbytečný. Tento problém má dlouhé kořeny a prvním řešením byl procesor Pentium s out-of-order zpracováním instrukcí. Nyní však nestačí ani tato technologie. Latence jsou tak veliké, že je nutné je nějak obejít. Řešením je Hardware prefetch, technika, která načítá data do cache procesoru ještě před tím, než jsou skutečně potřeba.

On-die level 2 cache je o mnoho rychlejší, její vybavovací doba je do deseti hodinových cyklů a procesor tak tráví čekáním mnohem méně času. Jediným problémem této technologie je v tom, že se od DRAM požaduje více dat než se skutečně zpracuje. Kopírování do cache je totiž závislé na odhadu větvení kódu (Branch Prediction) a ten není dokonalý - jeho úspěšnost se pohybuje kolem 90-95 procent. Do cache se proto dostávají i nepotřebná data, která zbytečně zabírají místo. Čím více cache procesor má, tím méně z celku zabírají nepotřebná data a situace se výrazně zlepšuje. Jako optimum bych v tomto případě viděl 512kB (to má z dnešních procesorů pouze 0,13µm Tualatin).

V praxi to znamená, že rozdíl ve výkonu mezi Morganem a Palominem bude větší než mezi Spitfirem a Thunderbirdem, protože 64kB level 2 cache je při vysokých frekvencích opravdu málo.

Na využití plného potenciálu hardware prefetch je potřeba mít DRAM schopnou rychle přenášet dlouhé burst přenosy (tj. DDR SDRAM). U datově náročných, avšak na latenci netrpících aplikacích je možné očekávat dokonce menší propad ve výkonu oproti Spitfiru.

Teplotní čidlo

Posledním vylepšením je teplotní čidlo uvnitř procesoru. O jeho užitečnosti by mohli majitelé Inteláckých procesorů vyprávět.

Konkurence - Tualatin

Impulsem pro (podle mě až příliš opožděného) uvedení Morganu je snaha Intelu získat zpět low-end trh. Již brzy se objeví Celeron s jádrem Tualatin s 256kB L2 cache, měděnými tranzistorovými mezispoji a hardware prefetch. Tento 0,13µm technologií vyráběný procesor by snadno mohl dosáhnout frekvence přes 1,5GHz. Jeho výkon přitom bude na stejné frekvenci vyšší než u Pentia III Coppermine. To je velmi lákavé a rozhodně se už nejedná o onen podprůmeřný Celeron s podprůměrným výkonem. Proto je AMD nuceno reagovat vydáním vylepšeného a vyšších frekvencí schopného Duronu. Souboj bude více než vyrovnaný a můj osobní názor je ten, že "nový" Celeron by mohl mít mírně navrh.

Eagle

Diskuze (35) Další článek: ee

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,