Monitory CRT vs. LCD

Včem jsou LCD monitory lepší, v čem je předhánějí klasické monitory a na co si dát při pořizování LCD monitoru pozor.
Michal Politzer: Nemáte LCD monitor, že? Škoda – já také ne. A přitom bychom si je všichni zasloužili; bohužel panely LCD zatím levnější nebudou. Zatímco se před pár lety zdálo, že klasickým monitorům odzvonilo, dnes je stále máme všichni na pracovních stolech – já, můj kolega, šéfredaktor, moji přátelé, prakticky skoro každý.

Komu se ale poštěstilo pracovat alespoň na chvíli s panelem z tekutých krystalů, tomu se už zpátky ke kulatém akváriu nechce. Je však budoucnost skutečně v LCD?

Monitory se drží
Monitory se drží trhu a uživatelů zuby nehty a za poslední dva roky, kdy je měly vystřídat panely, se velice zdokonalily: jsou ploché, poskytují stabilní obraz, dokonalejší stínítka zvyšují ostrost, speciální antireflexní povrchy odstraňují odlesky. Zdá se, že v mnohém dohnaly tolik zbožňované panely LCD. Zapomeňme na chvíli na cenu a podívejme se, jaké jsou ještě rozdíly mezi monitory založenými na principu katodové trubice (CRT) a panely LCD:
  • Panely nikdy neměly problémy s plochostí; monitory jsou však nyní už tak ploché, že žádné zakulacení téměř nepozorujete.
  • Panely poskytují v rozlišení, pro které byly vyrobeny, velmi ostrý obraz; monitory však dokáží ostrý obraz nabídnout v několika rozlišeních, a to i vyšších než panely LCD se stejnou úhlopříčkou.
  • Panely poskytují stabilní obraz i při nízkých frekvencích (60 Hz je naprosto postačujících); monitory jsou stabilní jen při vyšších frekvencích (ideálně od 85 Hz nahoru), které jim v současnosti nečiní problémy – problémy však může mít grafická karta (s novým monitorem je tak často nutná i koupě nové grafické karty).
  • I moderní monitory mívají problémy s geometrií; u panelů to díky pravoúhlé mřížce pixelů úplně odpadá.
  • Povrchy dnešních monitorů jsou matné a antireflexní, stejně jako panely tak odrážejí minimum okolního světla.
  • Setrvačnost byla vždy nevýhodou panelů LCD. Dnešní odezva je však již tak nízká, že lze na panelech hrát hry a sledovat filmy; monitory CRT problémy s dlouhou odezvou nemají.
V čem jsou tedy panely LCD stále lepší? Určitě je to spotřeba – příkon panelů se pohybuje v jednotkách wattů, monitor takových nízkých hodnot dosáhne maximálně v režimu stand-by. Místo, které zabere panel, je ve srovnání s monitorem až směšné; některé modely je možné dokonce pověsit na zeď nebo je lze otočit o devadesát stupňů a lépe tak zobrazit kompletní stránku papíru. Zkuste si otočit monitor se štěrbinovou obrazovkou a nebudete se stačit divit. Vytáhli jste někdy monitor z krabice jednou rukou? U osmnáctipalcového panelu o hmotnosti menší než 10 kg to není problém; navíc největší hmotnost má většinou podstavec panelu – to proto, aby při zakymácení stolu nespadl na zem.

LCD však není všelék
Ač se to nezdá, panely mají také svoje nevýhody. Jde zejména o nakousnutý problém jiných rozlišení, než pro jaké byly vyrobeny. Obraz se pak interpoluje mezi pixely displeje a je to znát. Pokud si myslíte, že nižší rozlišení nepotřebujete, vyvedu vás z omylu: hry se běžně provozují v rozlišeních 640 × 480, 800 × 600, výjimečně 1 024 × 768. A co pak na panelu s rozlišením 1 280 × 1 024? Panely jsou zatím spíše určeny na práci a tomu jsou také přizpůsobeny.

Horší je to s provozováním panelů LCD v místnosti se špatnými světelnými podmínkami (nikoli špatnými ve smyslu „málo světla“): dopadající sluneční paprsky sice nezvládne přerazit ani klasický monitor, ale v hodně osvětlené místnosti lze monitor „přešťavit“ a máte zase obraz. Na panelu můžete točit kolečkem Brightness kam chcete…

Nemalou nepříjemností panelů je též omezený úhel pozorování – pokud se na displej díváte z úhlu, uvidíte například tmavé oblasti inverzně, tedy světlé. Zde je však vidět pokrok výrobců panelů: některé modely nabízejí i více než 170stupňový úhel v horizontálním i vertikálním směru.

Cena jen tak dolů nepůjde
A proč jsou panely LCD stále tak drahé? Technologie výroby displejů, které se do panelů montují, je velice komplikovaná. K tomu přistupuje i vysoká chybovost při výrobě – panel se špatnými pixely se zkrátka vyhodí, např. Nokia povoluje maximálně čtyři vadné pixely. Přidáte-li k omezené nabídce poměrně vysokou poptávku (výrobcům notebooků nezbývá nic jiného, než kupovat displeje), pak cena plně odráží zákony tržní ekonomiky…

Na co si dát při koupi pozor?
Panel si před vlastní koupí nechejte předvést a nespěchejte. Jednotlivé kousky sice při finální kontrole bývají pečlivě prohlíženy, ale tak choulostivé zařízení se mohlo poškodit až cestou:
  • Vadné pixely: nechejte si zobrazit jednolité barvy (bílou, červenou, zelenou …) na celé ploše monitoru a pozorně se dívejte, zda svítí stejně jasně všechny pixely.
  • Rozmazané čáry: dlouhé čáry se mohou na kontrastním pozadí rozmazávat, dobré panely to ale nedělají! Zobrazte si černý čtverec uprostřed bílého pozadí (dobře poslouží i libovolné windowsové okno na bílé ploše). Okraj by neměl být rozmazán do bílé plochy ani v horizontálním ani ve vertikálním směru.
  • Nerovnoměrné podsvícení: Zobrazte si černou plochu. Při zapnutém displeji patrně nebude zcela černá, měla by ale být rozhodně rovnoměrná. Lehce jasnější rohy lze prominout.
  • Pokud obraz není ostrý, ale rozmazaný nebo se dokonce chvěje, pak zkontrolujte, že grafická karta je nastavena na rozlišení a zejména frekvenci, pro kterou výrobce panel optimalizoval. U rozlišení 1 024 × 768 to bývá 75 Hz.
Zdroj: Computer 23/99
Diskuze (4) Další článek: Skutečně malý počítač

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,