Monitorová bible

V průběhu prvního rozsáhlého testu monitoru (tím byl LG Flatron 795FTplus) jsme zjistili, že nové technologie obrazovek jsou tak zajímavé, že stojí za to o nich napsat samostatný článek. Pokud vás tedy zajímají kvality našich oken na elektronický svět čtěte! P.S. Možná vám pomůžeme i ke správnému výběru Vašeho příštího monitoru!

Základy: Obraz na stínítku obrazovky vzniká ozařováním základních barevných plošek RGB (Red - Green - Blue) - tzv. luminoforů (anglicky phosphors) přes masku elektronovým paprskem. Když se rovnoměrně ozáří všechny sousední RGB plošky vznikne pak dojem jediného bílého bodu. Veškeré odstíny se vždy skládají se záření tří základních složek.

Základní rozdíl - typy masek

Pokud vezmeme jako kritérium druh a provedení masky, existují dvě zásadní kategorie:


Obrazovky s bodovou / "invarovou" maskou (viz. soustava "trio" RGB otvorů).


Proužkové obrazovky  (Grill Mask) - np. typu Trinitron (ale nejenom).

Zde je třeba říci, že jednotlivé typy masek mají své horlivé odpůrce a také příznivce.

Proužkové / štěrbinové obrazovky

Dříve pouze Trinitrony (značka Sony Corp.) - nabízejí obecně větší luminanci a kontrast z důvodu "hustší" efektivní zářivé plochy. V profesionálním DTP (Desk Top Publishing) je "zářivost" stěrbinových obrazovek dokonce mírně na škodu - v tomto oboru se jedná o věrnost tisknutelných barev - tiskem však nikdy nedosáhneme takto zářivých tónů... Je pravda, že v ostatních oborech je vysoký kontrast a luminiscence spíše žádaná.

Na 4x zvětšeném detailu obrazovky Sony Trinitron (tm) je vidět technologický stabilizační proužek. V případě 15" modelů je pouze jeden, v případě 17"-tek jsou dva: vzdálené cca 8 cm od horního a spodního okraje obrazovky. Tento proužek slouží ke stabilizaci a fixování soustavy pruhových barevných luminoforů. I když je velmi málo viditelný, mnozí jej považuji za zásadní rušivý element. P.S. Technici by mohli vyprávět, jak často byla tato "závada" považována za reklamovatelnou vadu konkrétního kusu...

Invarové / bodové obrazovky

Také nazývané "Dot trio" obrazovky. Ty (ovšem ve vysoce profesionálním provedení!) pak na oplátku nabízejí často ostřejší detaily - díky přesně definovaným bodům. Výroba těchto obrazovek je navíc mnohem levnější. Z dlouhodobého hlediska jsou však tyto obrazovky na stálém ústupu.

Vývoj jde dál...

Základní typy daly postupem času vzniknout dalším, zdokonaleným verzím a variantám:


Enhanced Dot Trio - otvory jsou protáhlého, elipsovitého tvaru...


Štěrbinové obrazovky bez stabilizačních drátků:
Slot Mask
- proužky jsou uspořádány do baterii...

Důvody proč vznikají inovované a kombinované technologie jsou dvojí:

  • je zde snaha spojit výhody (a odstranit nevýhody) obou (dot / slot) koncepcí,
  • dalším motivem pak je také... obejít licenční podmínky konkurenčních firem...
    (nyní je k dispozici celá řada systémů: Trinitron, FD Trinitron, Microtron, CromaClear, Diamondtron, NF Diamondtron, Flatron, Dynaflat... a stále se vyvíjejí další).

V tomto okamžiku se dostáváme k dalšímu hledisku sloužícímu k posuzování obrazovek. Položme si tedy otázku: "Jaká obrazovka je skutečně plochá?"...

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,