Mohou elektronické cigarety pomoci přestat kouřit?

Kouření elektronických cigaret je obecně považováno za méně škodlivé než kouření klasických tabákových výrobků. Může ale pomoci skoncovat se závislostí na nikotinu? LifeHacker přinesl výsledky aktuální studie na toto téma.

Základní otázka zní: co očekávají kuřáci od elektronických cigaret? Pokud to, že nebudou vdechovat dehet a další produkty, vzniklé spalováním tabáku, pak budou jejich očekávání splněna. Otázkou však stále zůstává, co přesně je obsahem vdechovaného aerosolu – dle dřívějšího výzkumu to mohou být i toxické těžké kovy.

Ještě více nikotinu...

Očekává-li kuřák, že mu elektronická cigareta pomůže s odvykáním závislosti na nikotinu, možná bude zklamán. Studie, zveřejněná počátkem týdne, totiž ukazuje, že kuřáci elektronických cigaret mají sice větší tendence přestat s kouřením než konzumenti těch tradičních, ale v konečném výsledku jsou obě skupiny v boji se zlozvykem zhruba stejně (ne)úspěšné.

Ještě horších výsledků dosahují celkem logicky kuřáci, kteří podle situace (případně podle chuti) kombinují elektronickou a tradiční cigaretu. U těch je pravděpodobnost úspěšného skoncování se závislostí výrazně menší než u konzumentů tabákových cigaret.

Zhruba 30 procent lidí na začátku průzkumu uvedlo, že kombinují oba způsoby přijímání nikotinu. O rok později 90 % z nich uvedlo, že stále kouří, většina navíc ani nesnížila množství vykouřených cigaret, čímž fakticky zvýšili množství přijímaného nikotinu. V případě uživatelů klasických cigaret se úspěšným ukončením závislosti chlubil po roce dvojnásobný počet respondentů.

Uspokojí už i náročné kuřáky

Autoři studie doufali, že se jim podaří přinést jednoznačné odpovědi na otázky – například zda aroma e-liquidu ovlivňuje pravděpodobnost úspěšnosti při odvykání. Nakonec ale připouštějí, že výsledky mohou být nedostatečné pro provedení adekvátních srovnání. Jinými slovy: nebylo dost lidí na to, aby odpověděli na všechny otázky s relevantním výsledkem.

Studie čerpala ze dvou průzkumů provedených v letech 2015 a 2016 na pečlivě vybraném reprezentativním vzorku kuřáků. Celkem 858 respondentů odpovídalo na otázky kolik vykouří cigaret, zda kouří elektronické cigarety a z jakých důvodů, především jestli za tímto rozhodnutím stála snaha skoncovat s nikotinem.

Kuřáci jsou primárně závislí na nikotinu, a ten jim mohou dodávat nejen klasické a elektronické cigarety, ale třeba i nikotinové náplasti nebo žvýkačky. Podstata převažujícího neúspěchu náplastí a žvýkaček tkví tom, že závislost není vázána pouze na účinnou látku, ale i na další faktory, ke kterým patří například manipulace s cigaretou.

Elektronické cigarety v jejich počátcích mnoho kuřáků vyzkoušelo a následně odložilo. Řada produktů totiž nebyla schopna dodávat nikotin v dávce, kterou organismus vyžadoval. Dnes jsou tyto produkty mnohem dál a mohou uspokojit i nejnáročnější kuřáky

Může pomoci, ale zázrak se nekoná

Podle zprávy National Academies ze začátku tohoto roku může elektronické kouření pomoci skoncovat se závislostí. Na druhé straně je ale oblíbené i u lidí, kteří sami o sobě přestat nechtějí.

Vědci plánují pokračovat ve studiu toho, jak vnímání kouření a e-cigaret ovlivňuje rozhodnutí kuřáků a způsob užívání elektronických cigaret, stejně jako to, jak kuřáci reagují na novější typy e-cigaret. Už na základě současných studií je ale jisté, že e-cigarety zatím žádný radikální posun v odvykání kouření nezpůsobily.

Diskuze (33) Další článek: Připravovaný Ryzen 7 2700E si řekne jen o 45 W. Bude to nejúspornější osmijádro

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,