Moderní technologie: Spása, nebo záhuba?

Máme se moderních technologií bát nebo jsou nám jenom přínosem? V redakci nemáme jednotný názor.

Jsou témata, na kterých se v redakci neshodneme. Pro ně jsme v časopise Computer vytvořili novou rubriku nazvanou Černobíle. V rámci „černobílých“ článků si můžete přečíst o sporných tématech a odlišných názorech odborníků. Na Živě vám pak dáme prostor vyjádřit, který názor je vám bližší, nebo zda se na věc díváte úplně jinak.

Dnes proti sobě stojí Jan Sedlák, který nevidí na bouřlivém rozvoji moderních technologií nic špatného, a Michal Kašpárek, který upozorňuje na možné negaitvní dopady technologických trendů poslední doby na společnost. 

Nepřehlédněte: vaše názory a diskuze

Poznámka: článek vyšel v Computeru 1/08


ram_iko_honza.jpgČert vem historii, v té nežijeme

Jan Sedlák

Mnozí mi mohou oponovat, že se bez moderní techniky, kterou disponujeme dnes, dalo žít tisíce let předtím. Tak proč by to nemělo jít dnes? Můžeme odpovědět buď jednoduše „protože bagr“, nebo si můžeme na otázku odpovědět další otázkou: Proč se máme zahazovat historií, když žijeme v současnosti a musíme myslet na budoucnost?

Současná moderní technika a technika, která vzniká v dobře placených laboratořích a výzkumných centrech, je bez nadsázky to nejlepší, co nás mohlo a může potkat. Posuďte sami, není lepší se místo sledování nudného a provařeného obsahu v televizi odkázat na internet za pomocí moderních „mašinek“ a vyhledat si to, na co mám zrovna náladu a co doopravdy chci sledovat? Proč se mám „bavit po staru“, když mě dnešní technologie nabízí tolik možností, jak si užít volný čas. Možností, kterých by bez nich nikdy nebylo.

Netýká se to pouze zábavy a trávení volného času, ale prakticky všech činností, které lze provádět. Moderní technologie umožňují nemocným lidem prožít delší a plnohodnotný život, lékařům provádět dříve naprosto nemyslitelné zákroky, záchranářům a hasičům sledovat aktuální dění a okamžitě zasahovat. Je toho samozřejmě mnohem a mnohem více a každý z vás si jistě okamžitě dosadí, kde a jak je daná technika a technologie důležitá. Setkáme se s ní téměř na každém kroku a i ti největší odpůrci zcela jistě využívají výplody chytrých hlav, které myslí dopředu. Je sice pěkné si na pár dní ode všeho odpočinout a „vypadnout“ někam mimo dosah civilizace, po určité době to ale začne každého nudit a rád se ke svým technologiím zase vrací.

Pro mnohé možná bliká varovná kontrolka, která upozorňuje na hrozící nebezpečí v oblasti ozbrojených sil, kteří, jak se tak lidově říká, „můžou jednou bombou vyhodit svět do povětří“. Je nutné si však uvědomit, že pro vládní a vojenské jednotky vznikají ty nejzajímavější technologie, které se později dostanou k obyčejným lidem. A výstrahy spojené s ozbrojováním té a té armády, které do nás média dennodenně pumpují, jsou spíše zastrašováním, aby lidé měli co číst.

Moderní technologie jsou jednoznačně spásou v pravém slova smyslu, bez které bychom stagnovali a neměli co objevovat, v čem se zdokonalovat a na čem vydělávat peníze. Čert vem historii, v té nežijeme.


ram_iko_michalk.jpgDigitální technologie přinášejí konec soukromí

Michal Kašpárek

Ne, nebudu vám vyprávět pohádky o tom, že nám mládež vlčí ze stříleček. Jen se pokusím upozornit na problémy, které si při kolektivní onanii nad novými čtyřjádry a „komplexními IT řešeními“ moc neuvědomujeme. Zaprvé: digitální technologie přinášejí konec soukromí. Fízlovat je snadnější než kdykoliv dřív. A zatímco dřív jste v hospodě mohli tajného jakž takž poznat, to, zdali se někdo nehrabe ve vašich e-mailech nebo si nevychutnává vaše telefonáty, dost možná nikdy nezjistíte. Šťárání se v soukromí už ani není doménou policie – snadno si vás může proklepnout žárlivá přítelkyně, obskurní aplikace občas protkají váš počítač spywarem a dost možná vaši obrazovku ze své kanceláře sleduje váš šéf.

Vyhledávače si pamatují každé vaše zadané slovo (ano, i ty prasečinky z minulého úterý), a zatímco dřív by nikoho nenapadlo ukrást pojišťovně tuny papírů se soukromými daty klientů, u několika kilo vážících disků se to najednou občas někomu vyplatí. Ztratili jste mobil? Nějaký vetešník už se baví vašimi milostnými MMSkami. Města jsou protkána kamerovými systémy a objevují se stále nové způsoby identifikace, například podle rytmu chůze.

Kdo chce, najde si na vás úplně všechno, i to, co jste nikdy nikomu neřekli. Že Evropankám vadí nové dotazníky pro sčítání lidu, vyptávající se na počet sexuálních partnerů? Na ja, gut, my si to zjistíme sami, Fräulein!

Digitální technologie přinášejí inflaci kultury. Dokud jsem na jedno CD škudlil dvouměsíční kapesné, mělo pro mě jinou hodnotu. Poslouchal jsem ho dokola, vychutnával jsem si texty… S příchodem Napsteru, Rapidsharu, iTunes a DVD za pár korun se populární kultura zhroutila do sebe samotné. Můžete získat všechnu hudbu i filmy. Okamžitě. Všechno zároveň ztratilo velkou část své hodnoty. Okamžitě. Chce to velkou disciplínu, vychutnat si umělecké dílo jako lahůdku, když to tak snadno sklouzne k závodu v požírání švestkových knedlíků.

Digitální technologie opravdu nevyvedou miliardy lidí z temna chudoby a totalitních systémů. Ano, někdy to tak fungovat může – Indii digitální revoluce postavila na nohy. Hladoví Afričané ale notebook za sto dolarů nepotřebují zdaleka tolik, jak potřebují dvě technologie navýsost analogové: kondomy a pluhy. Z internetu asi nevyčtou nic o systému odložené spotřeby nebo o kritickém myšlení, zato najdou tisíc dalších důvodů, proč primitivně závidět lidem ze severu, kteří se jim, blbci naivní, na ten notebook složili. Číňany zas chrání před demokratickými myšlenkami „Velký firewall,“ postavený mimochodem firmami, které na západě považujeme za apoštoly e-svobody.

Ale prosím: neberte ta varování smrtelně vážně. Věřím, že každá regulace nakonec poslouží jen skupince mocných, vydávajících se za služebníčky bezmocných, a málokdy přinese „obecné dobro“. Nebraňme se digitálním technologiím a neházejme na ně vinu za kdejaký násilný výron puberty. Zároveň ale nečekejme, že přinesou na Zemi ráj, nebo že nás alespoň uchrání před zvířaty v nás samotných. Lidskost, fanatizmem nezakalené myšlení a skutečnou radost ze života ze seberychlejšího broadbandu nestáhnete. 


Naštvali jsme vás?

Pokud nesouhlasíte s naším názorem, sdělte nám ten svůj – vaše názory a diskuze!

0802m.jpg Líbí se vám tento článek? V aktuálním čísle časopisu Computer, který je právě v prodeji, najdete další takový. Tentokrát o sporu, zda je lepší webový prohlížeč Opera nebo Firefox.

Další článek: eBay bude mít pobočku v Praze

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,