Moderní nebezpečí: Používáte ještě antivir?

Antiviry patřily mezi první programy, které si uživatelé do nového počítače přidávali, dnes však již klasický škodlivý kód tak nehrozí. Nakolik je tedy nutné se takto chránit?

Jak jsme vás na Živě dříve informovali, uvolnila společnost AVG novou verzi svého antiviru ve verzi Free, jež je pro domácí použití zcela zdarma. Nabídli jsme vám také možnost stažení na GigaManii. Pojďme se na antiviry a jejich význam podívat z širšího pohledu: mají dnes ještě význam, nebo jen zbytečně ukusují ze systémových prostředků? Zajímat nás budou domácí počítače, kde ochranu nemůže „neviditelně“ nabízet firemní antivir, se systémy Windows.

Zdravý rozum lepší antiviru?

Dřív nebyl internet hlavním médiem pro sdílení dat a informací, domácí uživatelé se stále spoléhali na diskety, CD a DVD disky. Tvůrci virů tedy měli jasnou motivaci, možnosti útoku byly relativně omezené a spočívaly hlavně v nákaze jednotlivých souborů. Důležité však bylo, že se virotvůrci víc zaměřovali na destrukci: zkuste porovnat, kolik z dnešních hrozeb má za úkol ničit vaše data a kolik se spíše snaží vylákat z vás peníze nebo jinak zpeněžit snažení svých tvůrců. Destrukci tak s nástupem internetu a intimním propojením našich reálných identit s online účty vystřídala touha po penězích. Antivir, klasický antivir bez doplňkových modulů ochrany, se zaměřuje jen na standardní viry, kterých postupně ubývá.

Jak je to tedy se současným strašením ze strany výrobců bezpečnostních produktů a dalších odborníků, kteří tvrdí, že takřka každý počítač je v nebezpečí? Internet přinesl úbytek (ne vyhynutí) klasických virů, bohužel s sebou ale nese příval nových, více dynamických hrozeb – klasický základní antivir proto dnes takřka nikdo nekoupí snad ani zdarma, nutností je rozšíření minimálně antispywarem (i když jej v základním provedení nabízí různé edice Windows), antiphishingem, antirootkitem, anti-, anti-… Nejde ale jen o marketingová lákadla a jednu z návnad, jak uživatele po roce donutit ke koupi nové verze?

Nejvíce hrozeb si dnes do počítače uživatelé pozvou přímo přes web, kdy v touze po pornu, filmech, hudbě nebo programech zdarma obětují takřka cokoliv. Instalace nějakého „Super Fast Mega Toolbaru“ je přitom na vytyčené cestě nemůže zastavit. U každého pokročilejčího uživatele v tento moment zafunguje vnitřní alarm a nenechá svůj alternativní prohlížeč riskovat (Internet Explorer nejspíš nepoužívá). Začátečník však výzvu s chutí přijme a na žádost klidně i vypne firewall, aby stahování opravdu nic nebránilo. V tomto okamžiku pak antivir (nebo doplněk pro bezpečné surfování) dle mého má význam, dokáže totiž nahradit jednoduché černobílé rozhodování.

AV.png
Někdy musíte antivir používat, nebo to aspoň předstírat. Například Windows Live Messenger jej standardně vyžaduje pro přenos souborů

Zpomalovat a chránit

Samostatnou kapitolu představuje rozšíření antiviru pro kontrolu e-mailů – běžný uživatel nejčastěji využívá některý z freemailů, zde však takřka vždy již přímo na poštovním serveru provozovatel zajišťuje testování některým renomovaným antivirem. Tedy riziko, že by infikovaný soubor bez povšimnutí doputoval až ke koncovému uživateli, padá na hranici minimální pravděpodobnosti. Zde antivir svou úlohu na uživatelově počítače neplní, jiná situace je samozřejmě v případě využití nechráněného poštovního serveru.

Antiviry bývají často obviňovány z vytěžování procesoru, a i když se tvůrci vždy chlubí minimálními nároky, kontrola samozřejmě vždy něco navíc zabere. Nicméně doby, kdy antivir opravdu zpomaloval práci, jsou pryč. Dnešní, pro běžnou práci často předimenzované procesory, zvládnou průběžnou rezidentní ochranu bez znatelného vytížení, úzké hrdlo tak bývá jinde, například v pomalém přístupu k disku. Pokud tedy spustíte kontrolu s ne nižší prioritou během standardní práce, můžete poznat zpomalení, ale nejčastěji nepůjde o vytížení procesoru, ale načítání kontrolovaných dat.

Osobně si tedy myslím, že klasický antivir, v kombinaci s antispywarem, má význam pro začínající uživatele, kteří si ještě potřebují vybudovat autoochranu rozumným surfováním po webu. Zde také nachází uplatnění komplexní bezpečnostní balíky, jež díky dodatečným modulům zvládnou i řadu pokročilých funkcí. Pokročilejší uživatel se dokáže sám rozhodnout, co z bezpečnosti potřebuje, a vše si poskládá sám z jednotlivých programů, bez problémů i zcela zdarma. Antivir je pak na jeho rozhodnutí, často se jedná o vypustitelnou součást.

Jaký je váš názor na antiviry a jejich praktické použití či význam v dnešní době? Používáte některý, platíte za něj, sázíte raději na komplexní bezpečnostní balíky? Podělte se s ostatními čtenáři v diskuzi pod článkem.

Diskuze (98) Další článek: Security Essentials: 1,5 milionu stažení a 4 miliony detekcí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,