Modbook Pro: tablet s operačním systémem OS X

Apple sice nepředstavil multifunkční tablet se systémem OS X, ale Modbook Pro je tak trochu upraveným MacBookem Pro s dotykovým displejem.

Apple má své portfolio rozděleno poměrně jasně, „velký“ operační systém OS X je k dispozici pro desktopové počítače a notebooky, jednodušší „post-pc“ operační systém iOS se pak nachází v mobilních telefonech iPhone a tabletech iPad. Časem možná postupně dojde ke zjednodušení OS X blíže k iOS, to je však stále výhled na několik let do budoucnosti.

Společnost Modbook ale nyní představila novou verzi svého tabletu, jehož značná část je založena na klasickém MacBooku Pro od Applu. Nejedná se tak o nějaký pomalý tablet s minimálním výkonem, na kterém je nelgálně nainstalovaný „Hackintosh“, ale o pracovní notebook, který je v rámci speciální šasi proměněn na dotykový tablet podporující i náročné použití stylusu pro kreslení.

Modbook Pro: základem je malý MacBook Pro

Modbook Pro ukrývá klasický třináctipalcový MacBook Pro s operačním systémem Mountain Lion (OS X 10.8) a dvoujádrovým procesorem Intel Core i5 na frekvenci 2,5 GHz nebo Core i7 s frekvencí 2,9 GHz. Jedná se o současné čipy Ivy Bridge, takže obsahují i integrovaný grafický čip Intel HD 4000 s možností připojení externího displej s rozlišením 2560 × 1 600.

MBP_MAC_WIN_Desktop.jpg
Díky Bootcampu lze na Modbook nainstalovat i Windows 

Obě verze mají v základu 8 GB operační paměti DDR3, kterou lze rozšířit až na kapacitu 16 GB. K dispozici je pouze rychlé SSD s kapacitou 120 GB, 240 GB nebo 480 GB (Modbook Pro Sanshara, SATA 6 Gb/s).

Standardní displej s úhlopříčkou 13,3 palců má rozlišení 1 280 × 800, vyšší rozlišení bohužel Apple nabízí pouze u modelu s displejem Retina. Výbava vychází z nabídky malého MacBooku Pro, takže nechybí MagSafe konektor pro napájení (60W adaptér), gigabitový ethernet, FireWire 800, USB 3.0, jeden Thunderbolt, čtečka karet, reproduktory, mikrofon a stereo reproduktory.

Sanshara_3D_web.jpg
Použité SSD může mít kapacitu až 480 GB

WiFi i Bluetooth 4.0 jsou samozřejmostí, stejně tak optická DVD mechanika, které se Apple zbavil až s novými modely Retina. Uvnitř se ukrývá integrovaná baterie s kapacitou 63,5 Wh.

MBP_Down_W.png
MacBook Pro přetvořený do tabletu ModBook Pro

Pokud jde o připojení externích displejů, vše lze řešit i pomocí Thunderbolt rozhraní a potřebných adaptérů na DVI, HDMI a VGA.

  • Displej: 13,3", 1 280 × 800, IPS, dotyková vrstva Wacom, stylus
  • Procesor: dvoujádrové Intel Core i5 s frekvencí 2,5 GHz a 2,9 GHz, 22 nm
  • Grafický čip: Intel HD 4000 v procesoru
  • Operační paměť: 8 GB (až 16 GB)
  • SSD: 120/240/480 GB
  • Výbava: WiFi, Bluetooth, čtečka karet, , USB 3.0, 1 × mini DisplayPort/Thunderbolt, HDMI, MagSafe
  • Rozměry, hmotnost: 35,2 × 24,5 × 2,37 cm, 2,51 kg
  • Baterie: 63,5 Wh
  • Cena, OS: od 80 000 Kč s DPH, OS X Mountain

Unikátní konstrukce a dotyková plocha Wacom

Společnost Mdobook dodává tablet Modbook Pro jako kompletní řešení. Tablet o rozměrech 35,2 × 24,5 × 2,37 a hmotnosti 2,51 kg je vyroben z lehkého a pevného hliníkového šasi AlphaBody, který obsahuje i základní ochranu proti elektromagnetickým ruchům přenášeným na stylus a úložný prostor s magnetickým přichytáváním.

MBP_PROFILE_FRONT_W.jpg

Získáte tablet, který sice ukrývá MacBook Pro, jeho displej je však přesně tak, jak byste ho čekali u tabletu. Protože nelze použít dodávaný displej bez dodatečných příslušenství, má několik specialit.

MBP_PROFILE_LEFT_W.jpg
Porty jsou stejné jako u třináctipalcového MacBook Pro, který je ukrytý v šasi

První důležitým vylepšením je zesílený povrch displeje ForceGlass, který má matný povrch připomínající papír. Povrch je odolný proti poškrábání, s čímž souvisí další nutná vlastnost – dotykový povrch přizpůsobený pro stylus.

Jedná se o značkový Wacom s 1 024 stupni snímání tlaku, který dokáže rozpoznat až 133 bodů za sekundu s rozlišením 0,01 mm. Stylus Modbook má dvě programovatelná tlačítka po stranách, digitální gumu a 11 vyměnitelných nástavců. Vše funguje díky dodávanému softwaru Modbook Pro System, který umožňuje konfiguraci dle potřeb (QuickClicks, QuickFlip).

MBP_DRAWING_2_Lucy_Pencil_s.jpg
Modbook Pro je ideální na kreslení, podporuje až 1 024 stupňů tlaku

V balení naleznete kromě tabletu, stylusu, dokumentace a standardního adaptéru i USB flash disk s kapacitou 8 GB se značkou Modbook.

Tablet s OS X pro úzký segment uživatelů

Modbook pro je v základní konfiguraci v prodeji za cenu 3 500 dolarů, což je v přepočtu na naše podmínky kolem 80 000 Kč s DPH. Za tuto cenu získáte tablet, který je vlastně upraveným nejnovějším MacBookem Pro v třináctipalcové verzi, takže o výkon určitě nebude nouze.

Za speciální ochranné šasi i dotykový a odolný displej je bohužel nutné si připlatit téměř stejnou cenu, jako stojí samotný MacBook pro. Celková hmotnost 2,5 kg navozuje neúspěšné tablety z minulých let, které byly těžké a nepřizpůsobené pro dotyk pomocí prstu.

MBP_LEFT_SIDE_W_S.jpg

Modbook Pro rozhodně není tabletem, který si vezmete na večerní čtení do postele, ale pro určitou skupinu pokročilých uživatelů, kteří žijí kreslením a ovládáním pomocí stylusu, je to jakási hybridní varianta, kterou sice Apple určitě nikdy nebude nabízet, ale pro těch „pár“ zájemců to jistě bude zajímavé řešení.

 

 

Diskuze (64) Další článek: Windows 8 je výrazně bezpečnější než Sedmičky, odolá 85 % malwaru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,