Hardware | Paměti | DDR5

Mobilní zařízení zase utečou desktopům. Paměti LPDDR5X navyšují rychlost

Organizace JEDEC tento týden publikovala nový dokument JESD209-5D upravující standard LPDDR5 a definující nový LPDDR5X. Ten o třetinu navyšuje maximální propustnost na jeden bit sběrnice.

Paměti typu LPDDR5 dosahovaly 6400 Mb/s, LPDDR5X nabídne až 8533 Mb/s, tedy dvojnásobek toho, co zvládne dnes stále nejpoužívanější norma LPDDR4(X), jejíž standard počítal nanejvýš s 4266 Mb/s.

Kdy se LPDDR5X objeví v prvních zařízeních, zatím není jasné. Teoreticky to může být za rok či dva. Specifikace standardu LPDDR5 jsou publikované od února 2019, o půl roku později už Samsung jako první začal nové paměti sériově vyrábět a ještě na konci roku přišly první čipsety s patřičnou podporou.

Zatím je ve velkém adoptovaly jen mobilní SoC s armovými procesory, v prodeji už je mají Apple, Qualcomm, Samsung, Huawei i MediaTek. V případě světa x86 je rozjezd pomalejší. LPDDR5 podporuje AMD u nových APU Van Gogh, které se zatím ukázaly jen v nedávno představené konzoli Steam Deck. Intel s podporou počítal u mobilních Tiger Laků, avšak na trhu zatím žádný takový není. Zvládnou maximálně DDR4 nebo LPDDR4X.

U PC jsou za rohem DDR5

Paměti typu LPDDR jsou rychlejší a úspornější než DDR, ale také dražší a není možné je použít v modulech pro paměťové sloty. Lepších vlastností totiž dosahují právě proto, že jsou mají co nejkratší cestu k procesoru, tudíž se nacházejí integrované na základní desce kousek od něj. Apple je dokonce u čipů M1 přibalil do pouzdra přímo k logickým obvodům.

Desktopové procesory momentálně čeká adopce nových pamětí DDR5, které zvednou standardní propustnost z 3200 Mb/s (DDR4) na dvojnásobných 6400 Mb/s. (U DDR jsou obvyklé přetaktované modely běžící vysoko na hodnotami definovanými standardem.) Intel nasadí DDR5 již na podzim u desktopvých čipů Alder Lake a serverových Sapphire Rapids. V případě AMD to bude nejdříve příští rok spolu s novými procesory postavenými na jádrech Zen 4.

Diskuze (2) Další článek: Facebook a Google pustí do kanceláří jen očkované zaměstnance, Apple zatím váhá

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,