Google | Android | Týden mobilně

Mobilní revoluce není jen iPhone. Také Android už je s námi 10 let

  • V příštích dnech oslavíme 10 let od veřejné premiéry Androidu.
  • Spoluutvářel to, co dnes považujeme za moderní smartphone...
  • ...ale inspiraci iPhonem v počátcích popře jen těžko.

Před 10 lety jsme psali, že „Google hodlá zaútočit na prozatím neotřesitelné pozice platforem Windows Mobile a Symbian.“ Opatrnost byla na místě – před tím i potom, se objevovaly platformy, které neuspěly, a to bez ohledu na velikost firmy, která za nimi stála.

Dnes už víme, že se útok povedl. Google Android vymazal veškerou konkurenci z povrchu zemského. Microsoft zanechal mobilních pokusů teprve nedávno, Symbian byl téměř synonymem pro Nokii, která dnes (po aféře s Windows a klinické smrti) jeden na Androidu, BlackBerry dnes jen vylepšuje bezpečnostní parametry Androidu a tehdy aktivní Palm je mrtvý. A ano, mluví se o jeho zmrtvýchvstání pod hlavičkou čínské firmy TCL a s operačním systémem Android...

Jediným konkurentem je dnes platforma Apple iOS. Právě iPhonu je přičítána smartphonová revoluce započatá v roce 2007 a Apple letos oslavil 10. výročí premiérou iPhonu X (X je římská 10). My teď slavíme 10 výročí Androidu. Znamená to, že byl hned od začátku u toho? Že zásluhy nepatří jen Applu? Ne tak docela, podívejte se na některé milníky.

Takže 10 let Androidu? Ano, ale stejně tak bychom desítku mohli slavit až v září 2018.

Diskuze (4) Další článek: Butterfly iQ je kapesní ultrazvukový skener, co dokáže najít rakovinu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,