Software | Prohlížeče | Android | Opera | VPN

Mobilní Opera dostala VPN. Na Androidu tak můžete snadno surfovat anonymně

Jednou z nadstandardních funkcí webového prohlížeče Opera je zabudovaný VPN klient poskytující šifrované připojení k internetu. VPN byla dosud výsadou desktopové verze prohlížeče, ale Opera ho nově poskytuje i v prohlížeči pro Android.

Počínaje verzí Opery 51 pro Android tak mohou i mobilní uživatelé využívat privátní připojení k VPN serveru, ze kterého bude následně vytvářené spojení na požadované webové stránky. Spojení k serveru je šifrované 256bitovou šifrou a namísto výměny informací přes veřejný internet, kde mohou být odchyceni hackerem, by tak komunikace měla být bezpečnější.

Opera slibuje i to, že při připojení přes VPN si nebude uchovávat žádné logy o aktivitě uživatele. V beta verzi byl na výběr VPN server lokalizovaný v Americe, Evropě či Asii nebo automatický výběr dle optimálního připojení. Zda budou stejné možnosti výběru i v ostré verzi, známé není.

VPN funkce se dá použít například i v případech, kdy poskytovatel internetového připojení blokuje určité webové stránky z dané země (IP adresy). VPN připojením víte „nasimulovat“ svou lokalitu v jiném státě, ze kterého připojení nemusí být blokovány.

Diskuze (10) Další článek: ELONOVINKY: Tesla má nový model Y. Chce s ním prorazit mezi malými SUV

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,