Mobilní monitor od Toshiby si vystačí s USB portem

Hodila by se vám i na cestách konfigurace dvou monitorů, která příliš nezvýší hmotnost notebookové tašky? Toshiba představila monitor, který je napájen pouze z USB.

Již v mnoha testech bylo prokázáno, že při určitých činnostech na počítači jsou dva až tři monitory mnohem efektivnější, a David polesný jistě není jediným uživatelem, který se tímto heslem řídí. V případě notebooků se ale obvykle musíme spokojit s jedním monitorem. Představeny sice byly i speciální modely například od Lenova, které obsahovaly i malý vysouvací displej, to však pochopitelně není zrovna to pravé řešení.

Na efektivní práci i na cestách a mimo hlavní pracovní prostor se zaměřila i společnost Toshiba, která představila nový čtrnáctipalcový monitor s velmi nízkou spotřebou, kterou je schopen pokrýt USB port.

Čtrnáct palců a tenký profil

Toshiba Mobile LCD Monitor, tak zní přesný název monitoru s produktovým označením PA3923U-1LC3. Monitor má 14" širokoúhlý displej s rozlišením 1 366 × 768, takže si na něm můžete částečně vychutnat i základní HD video s rozlišením 1 280 × 720.

to_pa3923u1lc3_v7.jpg

Maximální jas je 220 cd/m2, přičemž kontrast je až 400 :1. To sice není mnoho, ale vše závisí právě na spotřebě, která je omezená právě možnostmi USB portů. Mírně horší parametry jsou i v oblasti překreslování, respektive odezvy, která činí 16 ms. Monitor nelze doporučit rozmazleným grafikům, dokáže totiž zobrazit pouze 256 000 barev. V případě běžné kancelářské práce ale asi jen těžko poznáte rozdíl.

to_pa3923u1lc3_v3.jpg

Rozměry monitoru jsou 34 × 24 × 1,5 cm, ale nejvíce potěší především nízká hmotnost, která je pouze 1,27 kg. V běžné tašce nebo batohu s notebookem a další výbavou tak tento rozdíl příliš nepoznáte. V balení naleznete kožené pouzdro, Y USB kabel a ovladače na CD.

Dva USB porty mu budou stačit

Monitor používá pro napájení i přenos obrazových dat pouze jeden Y USB kabel, který se připojuje do dvou USB portů. Není tak nutné s sebou nosit napájecí adaptér a další propojovací kabely typu VGA nebo DVI. Toshiba k monitoru prodává také běžný napájecí 30W adaptér, který dokáže přimět monitor k maximálnímu jasu. Při připojení přes USB port je totiž nutné omezit spotřebu na nižší úroveň, takže je jas monitoru v takovém případě menší.

dualhead.JPG stack.JPG to_pa3923u1lc3_v1.jpg
 

K dispozici jsou i samostatná tlačítka na přední straně monitoru, pomocí kterých lze jas měnit, u připojení USB portu však především směrem k nižším hodnotám. Kompatibilita je zaručena s Windows 7, Vista i XP, přičemž funkční by měl být i s počítači od Applu.

to_pa3923u1lc3_600a.jpg

Vzhledem k tomu, že k připojení monitoru jsou nutné dva USB porty vedle sebe, může nastat problém s některými notebooky, které mají jediný port nebo obsahují dva, ale na každé straně šasí pouze jeden. I tento problém se ale dá vyřešit pomocí dalšího prodlužovacího USB kabelu, ale už to není tak pohodlné.

Na prezentace i rychlejší práci

Monitor sice zdánlivě vypadá jako zbytečnost, u mnoha uživatelů by však jistě našel své místo. Díky připojení coby rozšířené plochy ho lze pohodlně využít pro prezentace, ale i jako náhradu produktivní kanceláře s více monitory na cestách.

to_pa3923u1lc3_v5.jpg

Koncová cena za tento monitor je 200 dolarů (přibližně 4 600 Kč s DPH), takže se nejedná o žádné drahé řešení. Dokoupit lze i zmíněný klasický adaptér do zásuvky za cenu 40 dolarů.

Využili byste osobně tento monitor? Vyjádřete se v diskuzi.

Video

Toshiba k představení tohoto monitoru zveřejnila i oficiální video s prezentací, můžete si ho prohlédnout přímo zde a jak je vidět, monitor lze během pár sekund bez problému uklidit:

 

Diskuze (11) Další článek: Computer 7/11: IE9 versus Firefox 4

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,