Notebooky | Intel | Procesory

Mobilní čipy Intel Alder Lake budou mít s turbem TDP až 115 W

Zatím jsme měli možnost srovnávat neoficiální rozdělení chystaných čipů Intel Core 12. generace (Alder Lake) v rámci segmentů, kde bylo maximální TDP kolem 55 W. Uvnitř kernelu ale zkušený linuxák na webu Coelacanth Dream zjistil, že Intel umožní škálování mobilních čipů na mnohem vyšší spotřeby.

Dle analýzy nového kódu pro dosud neuvedené čipy Intel Alder Lake-P odhalil, že jsou zatím chystané tři konfigurace čipů v podobě 2+8+2, 4+8+2 a 6+8+2. První číslo je počet výkonných jader, druhé číslo určuje počet úsporných jader a třetí je pak verze integrované grafiky Intel Xe.

Snímek obrazovky 2021-05-28 v 10.59.01.png

Zatímco první model s dvěma výkonnými jádry má špičkové turbo PL2 s TDP až 55 W, v případě čtyř výkonných jader je to až 64 W a u nejvyšší konfigurace s šesti výkonnými jádry pak neuvěřitelných 115 W. Konkrétní konfigurace výkonu a tedy TDP je přitom na samotném výrobci zařízení.

Je však nutné mít stále na mysli, že se jedná o mobilní čipy a TDP 115 W, byť chvilkové v rámci turba, nemusí být jednoduché uchladit v notebookovém profilu a malými chladiči.

Bude tedy opravdu zajímavé sledovat, jaké vlastnosti budou nové čipy mít jak v desktopové, tak i zmíněné mobilní verzi a jaká bude reálná spotřeba v noteboocích. Pokud se s tímto šíleným turbem bude zacházet opatrně a Intel nastaví systém efektivně a na velmi krátkou dobu, nemusel by to být zas tak velký problém, jak se na první pohled může zdát.

Jak se vyrábí 11. generace Intel Core

Diskuze (9) Další článek: Z VESMÍRU: Astronomové objevili nejstarší známou spirální galaxii

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,