Mnichov přechází na Linux

Městské úřady v německém Mnichově přejdou na 14 tisících počítačích na Linux.
Městská rada Mnichova, třetího největšího německého města, rozhodla, že převede 14 000 městských počítačů a notebooků na Linux. Cílem je nasadit informační technologie, které nebudou závislé na jediném dodavateli, za nižší cenu. Přesto to nebude zadarmo. Náklady na několikaletý přechod na jiný systém se započítáním nákladů na přeškolení se dle odhadů vyšplhají ke 30 miliónům Euro. Ačkoli nebylo doposud rozhodnuto o dodavateli, je již jisté, že na výsledném kontraktu se budou podílet firmy SuSE a IBM.

Mnichov doposud využíval jako ostatní systémy od Microsoftu, konkrétně Windows NT. Motivací bylo ukončení technické podpory Windows NT ze strany Microsoftu, který následně velmi mohutně loboval za Windows XP a Office. Vyjednávání v Mnichově se zúčastnil dokonce Steve Ballmer osobně a pochopitelně přišel s nabídkou řady slev, nakonec ale zvítězilo alternativní řešení.

Současné rozhodnutí přejít na Linux je ale pouze začátkem, nyní se musí vypracovat detaily a použité programy. Důraz bude kladen na hledání Open Source řešení. Německé SuSE spolu s IBM, které se budou na projektu podílet, by však měly garantovat profesionální úroveň zajištění dodávky systémů.

Mnichov přitom není jediným městem, kde je končící podpora Windows NT na programu dne a kde se rozhoduje o nové verzi programového vybavení pro příští období.

Microsoft bude mít nyní těžší pozici v tom, že mediálně budou zdůrazňována především ta rozhodnutí, kde vyhraje Linux. Stejně tak bude rozhodující úspěšnost přechodu na Linux, jaké budou celkové náklady a na jaké problémy se v průběhu zavádění přijde.

Na kabátu Microsoftu se tak teď objevila dírka a ještě se ukáže, zda se ji podaří zašít nebo se kvůli ní celý oblek rozpáře.

Diskuze (70) Další článek: Canon PowerShot G5

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,