Mladík z Nevady vytisknul termonukleární bombu, hlásala televize Barrandov

Sociálními sítěmi se začíná šířit poněkud nešťastná a již pár týdnů stará (20. 4.) reportáž televize Barrandov o 3D tisku, ve které figuruje český konstruktér Josef Průša, který trpělivě odpovídá na dotazy, zdali je možné na 3D tiskárně vytisknout funkční střelnou zbraň a jestli dodává své tiskárny i do rizikových zemí Středního východu.

Čistě technicky lze samozřejmě vytisknout jakýkoliv běžný předmět včetně střelné zbraně, o její kvalitě a bezpečnosti použití ale rozhoduje především materiál a technologie výroby.

V závěru reportáže nicméně autorka připomíná, že v USA se již fanouškům podařilo vytisknout i funkční termonukleární bombu. Pravděpodobně citovala tuto zprávičku o nebohém mladíkovi z Nevady, kterého policie zatkla poté, co v poušti odpálil zřejmě první amatérskou termonukleární bombu s ničivým potenciálem 50 kilotun.

Pokud jste o této kachně ještě neslyšeli, zřejmě nečtete web National Report, který podobně jako třeba The Onion (leč očividně méně okatě) plní internet fiktivními zprávičkami – hoaxy. 

Můžeme vás tedy uklidnit, že termonukleární bombu zatím opravdu nevytisknete, ale co dokáže Prusa i3 Plus, za kterou stojí právě Josef Průša, vám v sérii několika článků na Živě.cz představí Tomáš Vít:

Další díl vyjde už zítra!

Diskuze (19) Další článek: Populární linuxový ImageMagick je děravý jako ementál. Drobným hackem jsme smazali soubory

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,