Mix 06: Microsoft nabídne (téměř) hotový Internet Explorer 7

Dnes začíná v Las Vegas setkání webových vývojářů pod názvem Mix 06 a vzhledem k tomu, že toto setkání je pod záštitou Microsoftu, bude se tři dny hovořit zejména o produktech a technologiích této společnosti. Kromě možnosti poslechnout si vystoupení Billa Gatese bude jedním z hlavních lákadel i Internet Explorer 7.

Od Windows Live až po Internet Explorer

Na Mix se asi jen tak někdo nepodívá, ať už kvůli vzdálenosti a nebo registraci za tisíc dolarů. Ti, kteří se tam přeci jen podívají, pak budou mít možnost vidět a slyšet takříkajíc z první ruky informace o Internet Exploreru 7, platformě Windows Live, Windows Media, ale také například o technologii Atlas, což je "microsoftí" framework pro AJAX (Asynchronous JavaScript And XML).

V neposlední řadě by pak mohlo být zajímavé i vystoupení Billa Gatese, protože jeho výstupy obvykle bývají velmi sledovány a znát jeho názory a pohled na budoucnost webových technologií mohou ledacos napovědět. S ním pak zahájí konferenci i další významný host, který má k budoucím webovým technologiím rozhodně co říci - Tim O`Reilly. Kromě toho bude řeč samozřejmě i o Windows Vista, Windows Media Center, InfoCard, Windows Presentation Foundation a také o Xboxu 360. Mezi konkrétní probíraná témata pak bude patřit například efektivní a rychlý vývoj AJAX aplikací a hovořit se bude i o RSS.

Internet Explorer 7 již "téměř" hotov

Velký zájem zřejmě vzbudí Internet Explorer 7, jehož další testovací verze bude právě v tyto dny uvolněna a účastníci konference budou mít možnost jej důkladně otestovat (dosud není jisté, zda bude tato verze posléze dostupná i veřejnosti či na MSDN). Důležité však nebude rozhraní ani některé další funkce, které se od poslední betaverze změnily (doufejme k lepšímu). Tato nová testovací verze IE7 bude důležitá ze zcela jiného důvodu. Microsoft ji totiž označuje jako "layout-complete". Co to znamená? Ať už Microsoft přidá během následujících měsíců jakékoliv funkce, renderovací jádro by se již nemělo co do podpory standardů změnit (maximálně optimalizovat co se rychlosti či chyb týče) a proto jak zobrazí stránky tato verze, bude je zobrazovat i verze finální.

Již na této verzi tedy může započít testování aplikací a webových stránek pro příchod ostré verze, která se má objevit na podzim, přesněji v listopadu, jako součást Windows Vista. Kromě toho pak bude IE7 dostupný i jako samostatná aplikace pro Windows XP SP2. Samotný Microsoft nezastírá, že zádrhele s kompatibilitou se mohou objevit (a zřejmě se objeví) a proto je důkladné testování velmi důležité. Vzhledem k tomu, kolik důležitých webových firemních aplikací je právě na Internet Exploreru postaveno, nelze pochopitelně důkladné testování podcenit.

Týká se to však i webových stránek. Vzhledem k tomu, že Internet Explorer 7 bude zcela jistě zobrazovat stránky jinak než předchozí verze (a přestanou fungovat některé "oblíbené hacky"), může to mnoha webmasterům zamotat hlavu.

Problémy však mohou nastat i jinde. Internet Explorer 7 obsahuje řadu bezpečnostních vylepšení a chová se jinak vůči některým potenciálně nebezpečným objektům. Jisté zádrhele tak mohou vzniknout i v souvislosti s rozličnými doplňkovými toolbary či ActiveX objekty.

Na Internetu už se objevily i první relativně nadšené zprávy od lidí, kteří mají k testovacím verzím přístup a mohli tak již nyní otestovat verzi, která se té, která má být na Mix 06 prezentována, velmi blíží. Pochopitelně je nutné brát podobné informace jen velmi neoficiálně, ale podpora standardů prý oproti poslední veřejné betaverzi velmi pokročila a stránky se zobrazují stejně jako v "moderních prohlížečích".

Budoucnost Internet Exploreru

Kromě toho, že Microsoft představí novou testovací verzi, bude také na konferenci otevřena debata ohledně budoucnosti vývoje a tvůrci poodhalí směr, kam se bude prohlížeč ubírat. Microsoft se bude rovněž snažit získat co nejširší zpětnou vazbu, která by pomohla vývoji.

Microsoft zároveň slibuje častější nové verze prohlížeče v budoucnosti. Neměla by se tak opakovat současná situace, kdy poslední verze Internet Explorer 6 byla uvolněna již v roce 2001 a první service pack pak o rok později.

Mix 06 tedy bude rozhodně zajímavá akce už kvůli samotnému Internet Exploreru 7. Snad se nám poštěstí novou verzi rovněž otestovat.

Zdroje: Mix06, Microsoft-watch, Betanews [1, 2], Stuffandnonsence

Diskuze (69) Další článek: Ke stažení: aktualizované produkty Macromedie

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,