Mistrovství světa ve fotbale 2006 - fandíme on-line!

Do začátku mistrovství zbývá zhruba týden a jednotlivé zpravodajské servery již mají speciální rubriky pro tuto událost. Připravili jsme pro vás stručný přehled toho, co na vás chystají nejvýznamnější zpravodajské servery a také servery specializované. Ve druhé části článku si pak představíme jednoduchý program, který vám umožní sledovat dění přímo na pracovní ploše.
Kapitoly článku

Pakliže žijete fotbalem a na mistrovství světa se těšíte jako na událost roku, máme pro vás jednoduchý prográmek, který vám pomůže sledovat dění i při práci na počítači. Chcete mít přehled o všech výsledcích zápasů, vědět kdo s kým kdy hraje, mít neustále před sebou tabulky a výsledkového "pavouka" a být zásobováni aktuálními informacemi? Football Scoreboard by vás mohl uspokojit.

Instalace

Možná překvapivá informace (alespoň pro mě to trošku překvapení bylo) hned v úvodu je ta, že program pochází od Microsoftu. Z toho celkem logicky plyne, že je určen pouze pro systémy Windows, konkrétně všechny varianty Windows XP. Program je zdarma, stahovat (3,5 MB) jej můžete přímo ze stránek Microsoftu a je součástí programu WGA (Windows Genuine Advantage). Pro instalaci programu je tak vyžadováno ověření pravosti vašich Windows. K dispozici je v mnoha jazykových verzích včetně češtiny.

Co dále je k provozování programu potřeba? Pochopitelně alespoň minimální (ve smyslu rychlosti) internetové připojení, protože aktuální výsledky a informace se pochopitelně průběžně stahují z Internetu. Zdrojem dat pro program je (resp. bude) zpravodajská agentura Reuters.

Vzhled programu

Po spuštění programu se zobrazí základní okno aplikace, které nabízí informace o aktuálním zápase, dalším plánovaném zápase a pohled do tabulky. Toto informační okno lze zmenšit zhruba na polovinu, přičemž bude zobrazeno aktuální skóre momentálního zápasu.



Program v plné velikosti

 



A ve zmenšené podobě

Na dolním okraji okna si můžete ještě povšimnout informačního řádku, kde neustále "skrolují" sportovní novinky (k tomu se ještě dostaneme). Samotný vzhled okna ponechám na vašem posouzení, mně se celkem líbí. V nastavení si ještě můžete určit, zda má být okno vždy navrchu a lze také nastavit průhlednost okna.

Nastavení

Důležitou, i když ne příliš rozsáhlou oblastí programu, je nastavení. Dostanete se do něj prostřednictvím ikony klíče, která se zobrazí spolu s ikonkou pro zavření programu či nápovědu pokud nad oknem podržíte kurzor myši.



Ovládací ikony se zobrazí po podržení kurzoru na oknem

První položkou je aktualizace dat. Buď se o ní nemusíte starat vůbec a data budou stahována průběžně automaticky, a nebo můžete zvolit ruční aktualizaci. V takovém případě se mezi zmiňovanými ikonkami pro zavření programu či nastavení zobrazí ještě ikonka pro aktualizaci dat.



Možnosti nastavení

Další položka se týká zobrazení. Zde můžete nastavit zmiňovanou průhlednost či vlastnost "vždy navrchu". Klíčovou položkou nastavení je sledovaný tým. Najdete zde samozřejmě seznam všech mužstev, která se mistrovství zúčastní. Výběrem sledovaného týmu pak ovlivníte zobrazované informace. Budou pochopitelně zobrazovány zápasy vašeho týmu. V hlavním okně ovšem není problém kdykoliv sledovaný tým změnit, stačí rozbalit menu vedle názvu aktuálně sledované země. Přepnutí na jiné výsledky je tak otázkou okamžiku.

Poslední položkou je pak sledovaný RSS kanál. Z něj se právě berou informace (skrolující názvy článků) pro spodní informační řádek. Kliknutím na nápovědu se otevře příslušná stránka Microsoftu, kde je pro několik států (včetně ČR) uveden krátký seznam vhodných RSS zdrojů. Můžete však samozřejmě použít zcela libovolný RSS kanál vašeho oblíbeného fotbalového serveru (a nebo libovolný jiný, i když to by asi pro "fotbalovou" aplikaci nebylo příliš stylové).

Důležitou vlastností programu je zobrazování časů zápasů. Aby byl v každé zemi zobrazen správný čas podle příslušné časové zóny, bere se lokální nastavení Windows a z něj se pak místní čas konání zápasu vypočítá. Nemusíte se tak o nic starat, zobrazený čas by měl vždy odpovídat vašemu domácímu času a zápas v televizi nepropásnete.

Výsledky jako na dlani

Teď už se dostáváme k samotným výsledkům. Znovu opakuji, že všechna data lze vidět z pohledu libovolného týmu, takže se jedná o kompletní výsledkový servis. Kromě hlavního pohledu se lze proklikat i na další "podstránky" s dalšími výsledky.

Kromě prostého výsledku aktuálního zápasu lze kliknutím na tlačítko Výsledek zobrazit dodatečné informace jako je rozpis sestavy a náhradníků.



Detailní informace o zápasu

Z úvodní strany je také možné přejít na rozpis zápasů. Zde vidíte datum a čas konání jednotlivých zápasů vašeho týmu (a další zápasy), případně výsledky, pokud se zápas již odehrál.



Rozpis zápasů

Kliknutím na vybraný zápas se opět přeneste na detailní informaci o sestavě daného zápasu.

Třetí oblastí jsou pak tabulky jednotlivých skupin. Zde vidíte obvyklé informace jako je pořadí týmu, počet bodů, skóre a podobně. Překliknutím do druhého kola pak vidíte obvyklého "pavouka" zápasů až do finále (momentálně samozřejmě prázdný).



Detailní tabulky všech skupin

 



Výsledkový pavouk

Závěr

Football Scoreboard je pochopitelně jednoúčelový program, který vám poslouží po dobu mistrovství a pak jej pravděpodobně nebudete mít důvod dál používat. Pokud patříte mezi nadšené fanoušky, kteří se bez aktuálních výsledků neobejdou ani minutu, určitě vám program poslouží. Doufejme jen, že informační servis Reuters bude dodávat data rychle a že se bude vašemu oblíbenému týmu dařit.

Co lze programu vytknout? Uvítal bych možnost minimalizovat program do systémové lišty pro případ, že potřebuji volnou pracovní plochu. Taktéž by bylo určitě dobré mít možnost vložit více RSS zdrojů a ne jen jeden.

Některé funkce nebylo z pochopitelných důvodů možno ověřit a tak lze spoléhat jen na oficiální nápovědu. V ní se slibuje, že program vás bude upozorňovat na klíčové události u sledovaného týmu. Konkrétně to znamená, že vás během zápasu upozorní na góly a žluté a červené karty.

Po skončení turnaje už samozřejmě nové informace program stahovat nebude, ale budete mít možnost prohlížet data, která se již stáhla. Na konci července vás pak program sám upozorní, že by bylo dobré jej odinstalovat, neboť svou službu již splnil.

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,