Intel | UAV

Místo ohňostroje rozzářil Intel oblohu stovkami svých dronů

Ohňostroje jsou nedílnou součástí oslav důležitých svátků. Do segmentu světelných show vstoupil před časem i Intel, ovšem nikoli s odpalovanou pyrotechnikou, ale s drony. Naposledy je použil 4. července na letecké základně Travis v Kalifornii při oslavách Dne nezávislosti, píše TechCrunch.

Světelné show na území Spojených států musela předcházet výjimka od Federální letecké správy (Federal Aviation Administration), neboť pravidla normálně zakazují tento způsob použití. Díky výjimce může být jeden pilot odpovědný za více létajících objektů, a to i když létá v noci.

Intel se o technologie bezpilotních vzdušných dopravních prostředků zajímá už dlouho. Viceprezident a generální ředitel UAV Segment Anil Nanduri říká, že světoznámý výrobce procesorů vnímá drony jako „létající počítače“.

2018 07 10 (15 57 13).png2018 07 10 (15 57 19).png2018 07 10 (15 56 44).png
Drony na tmavé obloze vykreslily různé obrazce

Nanduri dále uvedl: „Přemýšlejte o tom nejen jako dronu, ale jako flotile dronů. Je zaměřena a speciálně navržena pro světelnou show a pomocí tohoto systému jsme již stanovili nový světový rekord 500 současně letících dronů, který byl zapsán do Guinnessovy knihy rekordů.“

Systém řízení dronů nazvaný Shooting Star je navržen pro světelné show a využívá se především jako zábavný program na výstavách, v zábavních parcích, na sportovních stadionech a při příležitosti velkých veřejných akcí.

Koordinace tolika létajících dronů není snadná, neboť robotika rojů je stále nově vznikající technologií. Nanduri říká, že pro tým bylo obzvláště náročné řídit více systémů, tak, aby vzájemně nekolidovaly. Nyní však stačí zadat požadavek a systém obstará vše, co je potřeba k jeho bezpečnému provedení.

2018 07 10 (15 56 23).png 2018 07 10 (15 56 30).png2018 07 10 (15 56 38).png
Přípravy a denní zkouška před večerní show

Efektní show vypadá na obloze podobně jako ohňostroj, ale díky možnosti řízení lze vytvářet prakticky libovolné obrazce, aplikovat různé barvy a díky tomu projektovat na noční oblohu nejrůznější animace. Každá kvadrokoptéra váží necelých čtvrt kilogramu a je vybavena LED svítidly, která mohou svítit až ve čtyřech miliardách barevných kombinací.

Algoritmy systému Shooting Star určují, kde se mají nacházet jednotlivé drony a optimalizují dráhu jejich letu. Celá flotila pěti stovek dronů může být ovládána z jediného počítače. Dle inženýrů Intelu lze tímto způsobem ovládat neomezený počet dronů. V budoucnu by mohla být flotila využívána k vážnějším akcím, jako jsou automatizované inspekce budov a objektů nebo pátrací a záchranné mise.

Diskuze (4) Další článek: V Egyptě našli záhadný černý sarkofág. Co je uvnitř obrovské, stále neporušené schránky?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,