Video | Příslušenství

Místo myši koulet kouli: Jak se osvědčil trackball Logitech MX Ergo

  • Pokud vás bolí zápěstí z ovládání myši, můžete zkusit trackball
  • Logitech nedávno uvedl nový MX Ergo
  • Zvyknout si na trackball ale trvá dlouho

Pokud při práci s myší pociťujete zvýšenou námahu zápěstí, nebo mu chcete ulehčit z jiných důvodů, může být řešením trackball. Ten namísto posouvání po stole používá pro rozpohybování kurzoru po obrazovce otáčení koule. Jedná se o okrajovou alternativu myši, který má ale v počítačovém příslušenství stálé zastoupení. Po několika letech vydal nový trackball i Logitech, a tak jsme ho po čase opět vyzkoušel.

IMG_20180809_182724.jpgIMG_20180809_182833.jpgIMG_20180809_182955.jpgIMG_20180809_182753.jpg
Vypadá to jako myš, ale po stole se nepohybuje a má velký kulatý „nádor“. Je to trackball Logitech MX Ergo

Dlouhé zvykání

Logitech MX Ergo je trackball, u něhož se pohyb koule ovládá palcem. Jsou i takové trackbally, kde se pohyb ovládá ukazovákem a prostředníkem, ale tyto prsty jsou zde zaměstnány klasickým setem tlačítek s kolečkem jako u běžné myši.

Všechny informace a trackball v praxi uvidíte ve videu výše

Myš má ještě několik doplňkových tlačítek, přičemž jedno obzvlášť důležité je nad palcem. Přepíná rozlišení snímání a tím i pohyb kurzoru na obrazovce, respektive jeho citlivost. To přijde vhod, protože obsáhnout palcem celou obrazovku a poté jemně zaměřovat kurzor při trefování se do zaškrtávacího políčka jde jinak těžko.

Trackball se po stole nijak nepohybuje, proto by mu připojený napájecí kabel ani nijak nevadil. Ale je bezdrátový, vstříc pořádku na stole. Vnitřní akumulátor se dobíjí dodávaným kabelem s konektorem micro-USB a podle výrobce vydrží až čtyři měsíce.

Zda má trackball nějaký blahodárný vliv na zápěstí se mi ani po měsíci testování nepodařilo zjistit. Jako člověk na trackball nenavyklý jsem spíš cítil zvýšené namáhání a únavu palce. Zvyknout se na trackball dá, nakonec jsem po několika týdnech počítač ovládal v podstatě stejně rychle a jistě jako s myší, ale přesto jsem se k myši rád vrátil. Dlouhé roky zvyku se nedají tak rychle odepřít.

Obslouží dva počítače zároveň

Trackball může být možná řešením pro ty, kteří již nějaké problémy se zápěstím mají. Je totiž fakt, že během používání trackballu můžete zápěstí zcela uvolnit a ruku nechat položenou volně na stole. MX Ergo navíc umožňuje naklonit dlaň ve dvou úhlech, takže si najdete optimální polohu, při které je ruka opravdu uvolněná. Každopádně tento druh rehabilitace mohou vyzkoušet jenom praváci, protože pro levoruké uživatele se MX Ergo nevyrábí.

K trackballu se dodává software Logitech options, který umožní přeprogramován tlačítek či nastavení citlivosti. A také je tu funkce flow, která umožní plynulé přecházení kurzoru mezi dvěma počítači. MX Ergo se totiž může k jednomu připojit skrze USB dongle a k druhému přes bluetooth.

2018 08 09 (18 32 14).jpg2018 08 09 (18 32 26).jpg2018 08 09 (18 32 33).jpg2018 08 09 (18 32 56).jpg
Obslužný software Logitech Options. Tady přenastavíte tlačítka nebo zapnete Flow

Nový trackball Logitechu cílí na náročnější uživatele, čemuž odpovídá i cena. Při zimním zahájení prodeje byla 2 990 Kč, teď už spadla na přijatelnějších 2 290 Kč. Stále je to ale poměrně dost. Nutno ale uznat, že zpracování je perfektní a podle dosavadních zkušeností s příslušenstvím této značky i trackball je zjevně investicí na několik let dopředu.

Zkušenosti trackballisty

Marek Lutonský

Trackball u počítače používám už přes deset let. Je to také Logitech, ale varianta s velkou koulí uprostřed, která se ovládá prsty: ukazovákem až prsteníkem. Zvykání na novinku proto nebylo jednoduché, protože způsob ovládání koule palcem je úplně jiný.

Nový Logitech se velice dobře drží. Ruka ho krásně obepne, je to velmi přirozené. Na ovládání jsem si ale bohužel ani po několika týdnech dokonale nezvykl. Palec posouvající menší kuličku než na mém běžném trackballu stále nebyl tak přesný, při ovládání dokonce trochu dřevěněl. Zatímco svým trackballem běžně pracuji ve všech aplikacích včetně třeba Photoshopu, tady mi to pořád nešlo.

Na druhou stranu jsem přesvědčený, že stejnou zkušenost by řada lidí měla i s mým starým trackballem. Ovladač zkrátka musí padnout každému přesně do jeho ruky, je to velmi individuální.

trackball.jpg
Na tento trackball nedám dopustit. Bohužel nemá kolečko, takže u levé ruky mám kvůli tomu ještě běžnou myš. Někdy ji používám i pro ovládání kurzoru, pracuji rukou, která je zrovna volná
Diskuze (30) Další článek: Facebook omylem v komentářích oslavoval zemětřesení v Indonésii

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,