Minolta DiMAGE E203: Kompaktní (nižší) střední třída

V životním běhu digitálního fotoaparátu je šest měsíců dlouhá doba – o své místo na stránkách časopisů si mezitím řekne nejeden konkurent a (bez výjimky klesající) cenová křivka několikrát změní svou strmost. Právě půl roku je u nás nabízen aparát Minolta DiMAGE E203 a ještě stále neprošel tou téměř nepostřehnutelnou změnou z prodejního artiklu v muzejní exponát. Má to své důvody.
Tento článek najdete v časopisu Computer 5/02, který vyšel 14. 3. 2002

Daniel Mikšík

Vybavení

Především je to přístroj s čipem CCD o dvou milionech pixelů, tedy s rozlišením už (a stále ještě) postačujícím potřebám fotografa-amatéra bez velkých uměleckých ambicí. Dále je to aparát s objektivem umožňujícím až třikrát změnit ohniskovou vzdálenost, což je rys veskrze sympatický, a schopným zaostřit od 25 cm v režimu makro (jinak od 0,8 m) – to jsou naopak parametry průměrné.

Celkovou koncepcí směřuje tento fotoaparát do kategorie automatických přístrojů, takže nastavení hodnot clony a času probíhá zcela automaticky, v režimu „manuál“ lze vybrat jeden ze dvou způsobů měření světla: váhové se zdůrazněným středem, nebo bodové.

Citlivost snímacího čipu (ekvivalent ISO 100) rovněž není možné měnit, při špatných světelných podmínkách však lze v manuálním režimu vybrat položku „dlouhá závěrka“ (long shutter) a dosáhnout tak expozičních časů až 2 s, a tím také výrazně lepších obrazových výsledků. Dalšími možnostmi, jak zasáhnout do způsobu expozice, je volba vyvážení bílé barvy (automatické, denní světlo, žárovka, zářivka, blesk) a korekce expozice (+/–1,5 EV). Blesk s udávaným dosahem 0,8–3 m lze používat v obvyklých režimech: automatický, automatický s redukcí jevu červených očí, vyrovnávací, vypnutý. Vestavěné kreativní programy zahrnují položky krajina, noční portrét, makro a samospoušť.

Užívání

Vnějším provedením splňuje DiMAGE E203 základní požadavky kompaktního digitálního fotoaparátu – malé kovové tělo, elegantní design, jednoduché ovládání. Na horní straně přístroje najdeme pouze spoušť a základní přepínací kolečko s pěti polohami: setup, prohlížení/přehrávání, vypnuto, automatický režim, manuální režim. Všechny zbývající ovládací prvky jsou umístěny v pravé části zadní stěny: stavový displej, tlačítko pro přepínání režimu blesku a kreativních programů, tlačítko pro výběr rozlišení výsledného obrázku (1 600 × 1 200, 1 280 × 960, 640 × 480), LCD monitor, tlačítko pro jeho zapnutí, tlačítko pro vstup do menu a konečně čtyřpolohový ovládací joystick.

Menu zobrazované na LCD displeji je jednoduché a přehledné, jen přepínací tlačítka jsou snad až nadmíru „prostorově úsporná“ a kladou relativně vysoký odpor. Hlavní ovládací joystick také není vždy přesný a při pohybu a nastavování v menu často dělal jiné věci, než jaké jsem si přál.

K provozu je aparát připraven ve srovnání s ostatními dosud testovanými přístroji velmi rychle (první obrázek exponuje za 3,4 s), zpoždění spouště bez namáčknutí je rovněž velmi slušné: 0,8–0,9 s.

Portrét Maximální zoom Minimální zoom
Upozornění: větší linkované obrázky jsou v plném rozlišení fotoaparátu 1600x1200 a mají velikost od 250 do 400 kB.

Obrazové výsledky (ostrost, kresba, barevné podání) jsou výborné tam, kde je dostatek světla, v horších světelných podmínkách a při nutnosti vyrovnávat se s výraznými rozdíly jasu/stínu je znát úbytek výkonu. Komprimační algoritmus sice používá poměrně vysokého stupně komprese (produkuje obrázky o velikosti 250–500 kB), ale nijak viditelně nedegraduje kvalitu snímků.

Hodnocení

Minolta DiMAGE E203 stojí na hranici mezi plně automatickými kompaktními fotoaparáty a přístroji nabízejícími rozsáhlejší možnosti uživatelských zásahů do způsobu expozice. Rozlišení čipu CCD, rozměry, způsob ovládání a poskytované obrazové výsledky z něj činí spolehlivý rodinný či dokumentární fotoaparát. Vzhledem k době setrvání na trhu se pomalu přesouvá ze střední do nižší střední třídy, ale ve srovnání s podobně postiženou konkurencí rozhodně obstojí.

Plusy a mínusy

+ rychlost
+ trojnásobný optický zoom
+ výborný poměr komprese a kvality snímku
chybějící krytka objektivu
méně přesné ovládání
parametry
snímací prvek CCD, 2,1 mil. pixelů
objektiv* 35–105 mm; F: 2,8–4,6
manuální nastavení korekce expozice
max. výst. rozlišení a formát 1 600 × 1 200 bodů, JPEG
paměťové médium SD, MMC
komunikační rozhraní USB 1.1
LCD úhlopříčka 38 mm, 118 000 pixelů
napájení 2 akumulátory AA, 1 lithiová baterie CR-V3, síťový napáječ
rozměry (š × v × h) 101,5 × 61,5 × 40 mm
hmotnost (bez akumulátorů) 175 g
* údaje odpovídající kinofilmu

digitální kompaktní fotoaparát Minolta DiMAGE E203
Zdroj: Minolta, Brno
Telefon: (05) 41 55 85 11
Cena: 18 990 Kč vč. DPH
Záruka: 1 rok

Diskuze (2) Další článek: Microsoft chystá Windows XP SE

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,