Ministr Kocáb chce internet pro vězně

Staronový ministr pro lidská práva Michael Kocáb a jeho úřad chtějí zlepšit přístup k internetu u osob ve výkonu trestu. Mělo by se tak stát v rámci nového návrhu pro zlepšení podmínek vězňů v tuzemských věznicích. Píše o tom server Týden.cz.

Studenti-vězni na internet s kontrolou

Nejen kvůli častým stížnostem kontrolorů Evropské unie na úroven českých věznic chce Kocábův úřad zlepšit přístup k internetu těm vězňům, kteří při výkonu trestu studují. Účelem má být podle oficiálního prohlášení nutnost odstranění bariér, které studentům brání ve studiu. Návrh počítá s tím, že by studenti ve vězení mohli na internet pouze omezeně, resp. s neustálou kontrolou. Prozatím však nebylo specifikováno, zda by se mělo jednat o kontrolu v podobě přítomnosti dozorčí služby nebo o řešení technologické, například na straně serveru. Možná by byla i kombinace obou variant.

Šéf českých věznic Luděk Kula k tématu dodává, že na této problematice pracují postupně a zdůrazňuje, že omezený přístup k internetu mají vězni s dobrým chováním i v současné době. Na internet prý vězně pouští zhruba 90 procent věznic. Připouští však, že neexistuje žádná jednotná směrnice, která by věznicím nařizovala, jak se v tomto ohledu k trestancům chovat. Na druhou stranu se objevují protiargumenty, které říkají, že Kulou popisovaná situace není pravdivá a osoby ve výkonu trestu se k internetu dostanou pouze v případě, že podstupují kurz základů práce s počítačem.

Diskuze (46) Další článek: Nová kniha: Excel 2007 – grafy

Témata článku: , , , ,