Ministerstvo financí ČR má nové internetové stránky

Zástupci Ministerstva financí ČR a tvůrčí firmy Internet Projekt, a.s. představili na tiskové konferenci novou podobu internetových stránek ministerstva. Ministerstvo reprezentovala paní Renáta Pavoučková, šéfredaktorka www stránek, firmu Internet Projekt pak její ředitel Štěpán Binko, který také vedl prezentaci. Chyběl pouze ministr Bohuslav Sobotka, který se musel zúčastnit jednání vlády ČR.

Co se na stránkách změnilo

Za hlavní přednost nových stránek ministerstva označil Binko jejich strukturaci dle cílových skupin, tedy filtr, jehož absence neumožňovala v minulosti rozčlenění hledaných zpráv podle specifického postavení toho kterého zadavatele. Zdůraznil rovněž, že veškeré kroky v implementaci stránek byly prováděny v souladu s doporučeními Ministerstva informatiky ČR. Zdůraznil, že snahou programátorů a designérů bylo vytvoření intuitivního ovládání a orientace v obsahu stránek – jeho integrita a jednotný vzhled.

Technické zpracování

Co se týče technického zpracování, byla zvolena poslední platná norma konsorcia W3C a to XHTML 1.0 transitional a velký důraz byl rovněž kladen na možnost zobrazení stránek v minoritních prohlížečích, jako jsou Opera, Mozilla, Netscape, Safari a další. Stránky byly rovněž modifikovány pro postižené uživatele a umožňují dokonce orientaci kromě zrakově postiženým i zcela nevidovým spoluobčanům. Se stránkami by také neměli mít problémy uživatelé s poruchami učení nebo soustředění.

Tvůrci stránek postavili jejich funkci na celosvětově ověřené publikační platformě RedDot, které je nasazována již od roku 1993 a dnes čítá 300 národních i nadnárodních implementačních týmů v oblasti Content Management Systémů. Publikační platforma, byť je amerického původu, umožňuje publikování v českém jazyce a snadnou administraci dat, která se odehrává prakticky ve stejném prostředí jako v prohlížeči. Administrátor má pouze barevně značeny položky, které smí modifikovat podle přidělených práv.

Orientace na stránkách ministerstva

Při pohledu na nové stránky MF ČR zjistíme, že je možné orientovat se v nich pomocí několika navigačních struktur. Jednak můžeme segmentovat obsah hned v základním členění první lišty (záleží, zdali se zajímáme přímo o ministerstvo, veřejné rozpočty, daně, atp.) nebo použijeme skupinovou filtraci podle uživatelských specifik (veřejnost, management, správa, zahraniční uživatel, atp.). Jako účinná pomoc v orientaci na stránkách může posloužit také spodní lišta s pomocníkem, která se automaticky objevuje vždy u paty stránky bez ohledu na používané rozlišení obrazovky. Dalším užitečným nástrojem s úplnou funkcionalitou aktuální prezentace je Archiv obsahu, který je ale odlišen barevně od aktuálních informací, aby nedošlo omylem k záměně dat.

Nové stránky Ministerstva financí naleznete na www.mfcr.cz.

Váš názor Další článek: WUG se sejde 7. 4. v Hradci králové

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,