Počítače | Raspberry Pi | Paměti

Minipočítač Raspberry Pi 4 už je dostupný i s 8 GB operační paměti

Miniaturní počítač na destičce – Raspberry Pi 4 –  je na trhu už téměř rok a dostupné byly modely s 1 GB, 2 GB a 4 GB operační paměti, kterých se už prodalo kolem 3 milionů kusů. Nyní je ale k dostání nová varianta pro ještě náročnější uživatele s 8 GB paměti.

Raspberry Pi 4 s 8 GB paměti používá stejně jako nižší verze pouze jeden paměťový čip hned vedle hlavního procesoru v podobě 28nm čtyřjádra ARM Cortex-A72 s frekvencí 1,5 GHz. Dle tvůrců ale použitý SoC BCM2711 podporuje až 16 GB operační paměti LPDDR4, takže uvidíme, čeho se dočkáme v budoucnu. Třeba nás 16GB verze čeká až s příchodem Raspberry Pi 5.

Nový model ale přináší i menší úpravy na samotné desce v oblasti napájecích komponent, které nijak nemění funkčnost počítače. S velkou operační pamětí souvisí i možnost jejího reálného využití v operačním systému. Raspberry Pi OS je standardně pouze 32bitový, ale 64bitový verze je už v betě a stále se ladí – zatím například ještě nepodporuje hardwarovou akceleraci v prohlížeči Chromium nebo v programu VLC pro přehrávání videa. Pokud ale vyžadujete funkční 64bitový systém ve finální verzi, nemusíte čekat a můžete využít speciální verze operačních systémů Gentoo nebo Ubuntu.

Koncová cena za 8GB model Raspberry Pi 4 je stanovena na 75 dolarů, v našich končinách to znamená 2 269 korun. Dobrou zprávou ale je, že 2GB varianta zlevnila z 45 dolarů na 35 dolarů, což vychází na přibližně jeden tisíc korun.

Diskuze (36) Další článek: Nejlepší fotky z neuskutečněného startu Crew Dragonu s posádkou. Nevyšlo to, ale těšíme se na sobotu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,