Hardware | Základní desky

Minimum kompromisů: Test základní desky MSI MAG Z490 Tomahawk

Plusy

  • Výkonné napájení s dostatečným chlazením
  • Nadstandardní výbava
  • Připravená pro PCIe 4.0

Minusy

  • Nevhodná pro extrémní taktování
9/10
Hodnocení

U platformy LGA1200 vám už desky s levnějšími čipsety nedovolí ani vyšší takty pamětí. Proto jsou v kurzu levnější desky se Z490 a MSI MAG Z490 Tomahawk je jednou z nich. 

Nedávno jsme publikovali recenzi desky MSI MPG Z490 Gaming Plus, která využívá téměř stejnou konstrukci plošného spoje i rozložení komponent. U něj výrobce nešetřil na tom nejdůležitějším, tedy na napájecí kaskádě procesoru a jejím chlazení ani na integrovaném zvukovém adaptéru, ale náklady ořezal na dalších integrovaných komponentách. Představuje to přijatelný kompromis pro dosažení nižší ceny, ale i tak chudší výbava u desky s nejvyšším čipsetem Intelu mrzela. Tomahawk to napravuje, ale samozřejmě za příplatek. 

Bohatší výbava

Nejviditelnějším vylepšením u MAG Z490 Tomahawk jsou masivnější chladiče napájecí kaskády a chladič SSD přidaný i nad druhý slot M.2. Jeden z řadičů USB 3.2 Gen 2 s rychlostí 10 Gb/s nahradil rychlejší ASMedia ASM3241 pro USB 3.2 Gen 2x2 s 20 Gb/s vyvedený na zadní konektorový panel. Kvůli němu ale výrobce snížil počet slotů PCIe ×1 na dva.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: Epyc už se chystá na premiéru. Unikl první snímek 64jádrového serverového procesoru AMD Epyc Milan

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,