Miniaturní počítač fit-PC3 s AMD Fusion zvládne i HD filmy

Nový miniaturní počítač fit-PC3 od Compulab je vybaven dvoujádrovým procesorem s Radeonem a je menší než Mac Mini. Díky pasivnímu chlazení je navíc neslyšitelný.

Společnost CompuLab nepatří na trhu s miniaturními počítači a specializovanými řešeními v oblastech integrace mezi žádné nováčky. Jejich nabídka zahrnuje kompletní počítačové moduly i s ARM architekturou nebo Atomem.

V oblasti malých průmyslových počítačů, které lze však pochopitelně využít i na další účely, se zatím objevily dva modely – fit-PC1 a fit-PC2, který byly vybaveny procesorem AMD Geode a Atomem od Intelu. Tentokrát byl ale představen nejnovější přírůstek v podobě fit-PC3, jež sází na zcela novu platformu od AMD, která obsahuje hybridní čip s integrovaným grafickým čipem v procesoru.

CompuLab fit-PC3: zvládne téměř vše

Nový model obsahuje procesor AMD Fusion konkrétně ze série G, která se vyznačuje jednojádrovými a dvoujádrovými modely (jádra Bobcat) s frekvencí 1 GHz (T40N) až 1,6 GHz (T56N) dle rozdílného TDP 9 W nebo 18 W (Ontario/Zacate). V těchto počítačích se však vyskytují pouze zmíněné dvoujádrové modely T40N a T56N. Podle modelu procesoru je i rozdíl v integrovaném grafickém čipu, kterým může být Radeon HD 6250 (T40N) nebo Radeon HD 6310 (T56N). Obě verze ale podporují moderní technologie v podobě DirectX 11, OpenGL 4.0 nebo OpenCL a disponují celkem 80 stream procesory (lze využít i pro výpočty).

amd-g-series.PNG

Samotný počítač tak obsahuje miniaturní základní desku, která má dva SO-DIMM sloty pro operační paměti DDR3 až s frekvencí 1 333 MHz a maximální kapacitou 4 GB. Interní úložiště je zajištěno notebookovým 2,5" SATA pevným diskem, v případě potřeby lze zapojit externí disky přes dvojici eSATA portů. Další rozšíření je možné uskutečnit pomocí dvojice mini PCI Express slotů.

fit-PC3-front.jpg

Síťovou komunikaci zajišťuje rychlá WiFi (802.11n) a gigabitový ethernet port. Další zařízení lze připojit pomocí šesti USB portů. Důležitým prvkem jsou jistě možnosti výstupu pro připojení monitorů či televizí.

Na zadní straně je nejen dvojice digitálních HDMI (1.3a) výstupů, ale i DisplayPort. Integrovaný grafický čip Radeon HD 6250 nebo 6310 si poradí s různým rozlišením i možnostmi klonování či rozšíření obrazu. Osmikanálový zvukový výstup je samozřejmostí, a to přes S/PDIF i klasický stereo výstup.

fit-PC3-back.jpg

Malý a neslyšitelný

Počítač CompuLab fit-PC3 má rozměry pouze 16 × 16 × 2,5 cm, je tedy výrazně menší než nový Mac Mini, ten má však navíc optickou mechaniku a výkonnější komponenty. Chlazení je řešeno zcela pasivně, teplo od procesoru a čipsetu se rozvádí na hliníkové tělo, které tak slouží jako velký chladič.

Výrobce chystá uvedení tohoto modelu na trh v rozmezí května až června, přičemž koncovou cenu zatím ještě neprozradil.

  • Procesor: dvoujádrové AMD G Series T40N (1 GHz) nebo T56N (1,6 GHz)
  • Grafický čip: AMD Radeon HD 6250 nebo 6310 v procesoru
  • Operační paměť: až 4 GB DDR3
  • Pevný disk: 2,5" pozice
  • Výbava: WiFi, ethernet6 × USB 2.0, 2 × eSATA, 2 × HDMI, DisplayPort
  • Rozměry: 16 × 16 × 2,5 cm
  • Cena: zatím neuvedeno, bez operačního systému

fit-PC3-With-mac-mini.jpg

Vzhledem ke konfiguraci, velmi nízké spotřebě a podpoře nejnovějších technologií i v oblasti multimediálního obsahu, je to však ideální kandidát na domácí počítač či multimediální centrum do obývacího pokoje. Prostor pro interní disk je sice malý, efektivnější je však stejně použití nějakého síťového disku s velkou kapacitou, který je připojen do celé sítě a pro všechny.

Při případném přehrávání filmů nebo hudby (produkt se bude prodávat bez operačního systému, lze tak zvolit vlastní dle potřeby) vás navíc nebude rušit žádný hluk ani toho nejmenšího ventilátoru, který je i u těchto malých počítačů občas použit.

Diskuze (27) Další článek: Fences: konec ikonového nepořádku na ploše Windows

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,