Milovníci astronomie, pozor! Tento týden začaly padat meteory z roje Lyrid

Jaký každý rok i letos lze mezi 16. a 25. dubnem na noční obloze spatřit meteory z roje Lyrid. A to i pouhým okem – tedy minimálně teoreticky. V praxi to může vyžadovat například vyrazit do oblasti s menším světleným znečištěním.

Lyridy jsou úlomky z komety C/1861 G1 (Thatcher), pojmenované podle svého objevitele A.E. Thatchera. Tento astronom jí popsal v roce 1861, kdy se naposledy přiblížila k Zemi.

Jelikož dotyčné kometě trvá oběh kolem Slunce celých 415 let, podle EarthSky nemá smysl očekávat její návrat dříve než v roce 2276. Teprve pak ji konečně bude možné vyfotit.

Bez zajímavosti jistě není ani to, že Lyridy představují jeden z vůbec nejstarších meteorických rojů. Z dostupných informací plyne, že čínští astronomové je již v roce 687 př.nl. přirovnávali k „dešti hvězd“.

Roj by měl dosáhnout svého maxima v neděli 22. dubna, kdy se během několika hodin před úsvitem na nebi každých 60 minut objeví přibližně 10 až 20 meteoritů. Mimochodem, právě naše zeměpisné šířky jsou pro jejich pozorování naprosto ideální. Pokud vám neděle z nějakého důvodu nevyhovuje, zkuste to v sobotu 21. či pondělí 23.

Foto: Islam Hassan, CC BY-SA 2.0

Váš názor Další článek: Spotify chystá přepracovanou aplikaci, novinky představí 24. dubna

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,