Milión Pocket PC prodáno za rok

Microsoft se chlubí překonáním hranice jednoho miliónu prodaných kusů, z pohledu Palmu se ale stále jedná o směšný počet.
Microsoft oznámil, že od loňského dubnového uvedení kapesních počítačů Pocket PC se jich prodalo jeden milión kusů. To nicméně odpovídá tomu, co zvládl prodat Palm letos jen za jeden a půl měsíce. Při pohledu na tato čísla se tak pomalu vytrácí důvod k optimismu.

Pochopitelně se ale Pocket PC celý rok rozjíždělo a teprve od konce roku se dá hovořit o větším nástupu Pocket PC. Zejména se ale jedná o úspěch Compaqu, jehož kapesní iPaq na sebe poutal největší pozornost nakupujících. Dívat se na trh kapesních počítačů čistě jen z pohledu počtu prodaných kusů může být jednostranné. Palm boduje především levnými verzemi, zatímco Pocket PC je zaměřeno převážně na luxusnější modely s barevnou obrazovkou a velkým množstvím paměti. V tomto ohledu ale i tak nemá zatím Pocket PC primát. Podle analytické firmy NPD Intelect má v oblasti kapesních počítačů s cenami nad 350 dolarů Pocket PC podíl 26 procent. Je to tedy více, než v rámci celého spektra nabízených modelů, na druhé straně tři čtvrtiny patří stále někomu jinému.

Pocket PC se čím dál více prosazuje ve firemní sféře, kde se stává vhodným doplňkem celkového IT řešení firmy. Firemní sféra je také oblast, kde umí Microsoft šít řešení na míru a výrobci Pocket PC jsou často i významným výrobci tradičních počítačů, firma tak může dostat vše v jednom balíku. Co se týče počtů prodaných kusů, tam bude Palm jistě dlouho dominovat, v oblasti podnikových řešení se ale povede výrazně důležitější, ale také méně viditelný boj.

Váš názor Další článek: Compaq uvedl novou řadu počítačů Evo

Témata článku: , , , , , , ,